Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe
To muffiny dla koneserów zdrowego smaku, ale i minimalistów. Zero cukru i tłuszczu. Wykorzystamy marchewki, skórkę i sok z pomarańczy. Takie połączenie oznacza, że na pewno będzie pysznie!
Marchewka to doskonałe źródło witamin C, B6, E, K i kwasu foliowego. Zawiera wapń, żelazo, potas, sód, cynk i magnez. Jest bogata w beta-karoten, a także w pektyny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wzmacnia odporność i ma dobry wpływ na wzrok i skórę. Opóźnia procesy starzenia się skóry.
Nasze muffiny doskonale smakują bez żadnej polewy, ale dla łasuchów mamy wersję czekoladową z wiórkami kokosowymi. Nasza propozycja sprawdzi się na deser, drugie śniadanie albo szybką przekąskę. Taki posiłek syci, dodaje energii, zaspokaja potrzebę podjadania i poprawia humor. Tak jak wszystkie muffiny, tak i te przygotowuje się szybko i prosto. Dobra wiadomość dla wegan – w tym przepisie nie znajdziecie składników pochodzących od zwierząt.
Muffiny marchewkowo-pomarańczowe – składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek gorącej wody
- 90 g oleju kokosowego plus dwie łyżki oleju kokosowego do polewy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- 90 ml mleka roślinnego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kardamonu
- 90 g erytrytolu
- wiórki kokosowe do posypania
Muffiny marchewkowo-pomarańczowe – przygotowanie:
Siemię lniane zalej wodą, wymieszaj i odstaw na bok. Na tarce o małych oczkach zetrzyj marchewkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj skórkę pomarańczową i sok,
Zdjęcie: masz.talerz
a potem siemię lniane, mleko, przyprawy i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie wsyp mąkę, proszek i sodę. Na koniec dodaj erytrytol. Całość szybko zamieszaj. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Kokilki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
Zdjęcie: masz.talerz
Piecz przez 20-30 minut, aż do testu czystego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj dwie łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego. Uzyskaną polewą oblej muffinki.
Zdjęcie: masz.talerz
Posyp wiórkami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jedzą marchewki, by mieć naturalną opaleniznę. Czy #carrottan, nowy trend z TikToka, jest bezpieczny?
się ten artykuł?