Przejdź do treści

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Wegańska śmietana
Śmietana wegańska z płatków owsianych. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Śmietana roślinna przydaje się do przygotowania niezliczonych dań kuchni wegetariańskiej. Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta: używa roślinnej śmietanki, którą zrobi sobie sam! Jak zrobić wegańską bitą śmietanę kokosową do deserów albo prostą śmietanę z płatków owsianych, którą możesz wykorzystać do wyczarowania pysznego makaronu ze szpinakiem?

Śmietana roślinna – co to jest?

Śmietana roślinna to nic innego niż wegańska alternatywa dla tradycyjnej śmietany przygotowywanej z mleka krowiego. Choć wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej w ostatnich latach coraz więcej sieci supermarketów wprowadziło na swoje półki śmietany roślinne, które można wykorzystać jako zamiennik nabiału w potrawach wytrawnych i deserach (szeroko dostępne są m.in. śmietany roślinne do ubijania), to warto też wiedzieć, że śmietanę roślinną w kilka minut można zrobić w domu!

Jak ubić śmietanę z mleka kokosowego?

Najpopularniejszą wersją śmietany roślinnej jest śmietana kokosowa. Do potraw spożywanych na słodko idealnie pasuje wegańska bita śmietana przygotowywana z mleczka kokosowego. Jak ubić mleko kokosowe, żeby uzyskać zadowalający efekt?

Puszkę mleka kokosowego schłódź w lodówce przez kilka godzin (wybierz mleko kokosowe o zawartości masy kokosowej co najmniej 80%). Po tym czasie otwórz puszkę i wyjmij z niej tylko stałą, twardą część zbierającą się w górnej części opakowania. Przełóż ją do miski. Następnie stałą część mleczka kokosowego ubij mikserem, aż na śmietanie roślinnej pojawią się „smugi”. Pod koniec ubijania możesz dodać do niej cukier puder. Kokosowa bita śmietana roślinna gotowa!

Z czego przygotować śmietanę roślinną?

Przygotowanie roślinnych wersji klasycznej śmietany wydaje się trudne tylko na początku. Gdy zaczniesz szperać w umysłach wegańskich szefów kuchni, dowiesz się, że śmietanę roślinną można wyczarować nie tylko z kokosa, ale także z soi, ryżu, orzechów, nasion słonecznika, a nawet płatków owsianych. I właśnie ta ostatnia wersja jest najłatwiejsza, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostego makaronu ze szpinakiem. Gotowi?

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Przepis na roślinną śmietanę owsianą

Składniki na jeden średni słoik: 

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz 

Płatki owsiane zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw do namoczenia na minimum 15 minut – im dłużej, tym lepiej. Następnie przełóż je do naczynia blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty płyn. Następnie rozcieńcz śmietanę roślinną wodą do pożądanej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, aż uzyskasz lekko kwaskowaty smak, i dopraw pieprzem oraz solą. Wegańska śmietana gotowa!

Przepis na prosty makaron ze szpinakiem i śmietaną roślinną

Podstawą przepisu na wegański parmezan są orzechy oraz płatki drożdżowe. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na 2 średnie porcje):

  • 2 garści mrożonego szpinaku (lub dużo szpinaku świeżego)
  • 1 średnia cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • ćwiartka czerwonej lub zielonej papryki
  • 2 porcje makaronu tagliatelle (około 6–7 gniazd)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek śmietany roślinnej (śmietany owsianej)
  • sól oraz pieprz
  • opcjonalnie do podania: posiekane orzechy włoskie i świeży szpinak

Zacznij od posiekania drobno cebulki i podsmażenia jej na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Gdy już ją poddusisz, dodaj zamrożony szpinak i trzymaj go na średnim ogniu, podlewając odrobiną wody, aż się rozmrozi. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w kostkę bądź słupki czerwoną paprykę, które sprawią, że ciemnozielony szpinak nie będzie przypominał koszmarnej brei znanej z dziecięcych wspomnień. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli szpinak będzie wydawał się mdły, dorzuć kolejna porcję czosnku i odrobinę soli.

Teraz ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, do szpinaku dodaj śmietanę roślinną i wmieszaj ją w warzywa. Makaron przełóż na talerze, a następnie dodaj do niego szpinak i warzywa. Równie dobrze możesz makaron wrzucić na patelnię i wszystko od razu wymieszać, pełna dowolność! Podawaj z posiekanymi orzechami i świeżym szpinakiem, możesz także posypać wegańskim parmezanem. Smacznego!

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?