Przejdź do treści

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym
Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Jeśli chcemy jeść zdrowo, sięgajmy po produkty sezonowe! Pora na kurki. Podamy je z pęczakiem. Pachnące tymiankiem z nutą kokosową smakują doskonale. Skorzystaj z przepisu. 

Stroczek lisica, kurka żółta,  lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, a może stągiewka jadalna? Jak widać kurki mają wiele nazw, a do tego grzyby to prawdziwie kosmopolityczne – występują praktycznie na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), a także wielu wyspach. Mają wspaniały złoty kolor, niezwykły aromat, są bardzo chrupkie i twarde. Przyrządzanie kurek nie nastręcza też większych kłopotów. Trudno im się oprzeć, dla mnie szczególnie w wersji wegańskiej.

Dla jednych grzyby to jedzenie praktycznie pozbawione wartości odżywczych, inni nazywają je „mięsem lasu”. Kurki, jak i inne grzyby, składają się głównie z wody, ale zawierają też niewielkie ilości białka, węglowodanów, witamin i minerałów – w tym sporo witaminy A – karotenu – odpowiedzialnej za ich piękny, żywy kolor. Przy tym mają bardzo niewiele kalorii – tylko około 32 kcal w 100 gramach. W połączeniu z bogatą w węglowodany i cenne minerały kaszą pęczak (świetne źródło m.in. wapnia, magnezu i żelaza) i kokosowym sosem tworzą świetne danie obiadowe, które posmakuje zarówno roślinożercom, jak i wielbicielom mięs.

Obiad w sam raz na pierwsze tygodnie lata, gotowy w niecałe 45 minut. Bardzo aromatyczny, sezonowy, polski.  Wykończony świeżą nutą tymianku i prażonymi orzechami włoskimi.

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Zdjęcie: Amelia | www.vegeluv.org​

Składniki (dla 4 osób):

– 1 szklanka kaszy pęczak (suchej)
– 300 g świeżych kurek
– garść świeżego tymianku
– garść świeżego rumianku (albo 2 saszetki suszonego)
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– kilka kropel soku z limonki
– sól morska
– świeżo zmielony czarny pieprz
– garść orzechów włoskich

Produkty gluten free

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie przepłukać, zalać 2,5 szklankami wody, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, rumianek i kilka gałązek tymianku i gotować do miękkości – około 20 minut.

Orzechy włoskie rozdrobnić w dłoniach i podprażyć na suchej rozgrzanej patelni (2-3 minuty). Kurki oczyścić  i opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli są duże – pokroić w drobniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej kokosowy i podsmażać przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany drobno tymianek. Zalać mleczkiem kokosowym i gotować bez przykrycia przez kolejne 5-7 minut (aż kurki będą miękkie). Dodać sól i dużą ilość czarnego, świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec gotowania skropić sokiem z limonki, wymieszać. Pęczak odsączyć z reszty wody, usunąć rumianek i tymianek z gotowania, polać sosem kurkowym, posypać prażonymi orzechami. Udekorować świeżymi listkami tymianku.

 

Amelia pisze wegańskiego bloga Vegeluv. Stawia na świeże i nieskomplikowane podejście do gotowania. Bliska jest jej idea slow food i sezonowości, choć nie stroni od orientalnych dodatków. Pasjonuje ją fotografia i stylizacja jedzenia, miejskie ogrodnictwo i jazda konna.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×