Przejdź do treści

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

burak
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Burak nadaje się nie tylko na barszcz, najlepiej jedz go na surowo i pij z niego sok albo… dodaj do hamburgera. Jak dowiodły badania, hamburger z buraczaną wkładką jest zdrowszy!

Jeśli w bazę prac naukowych z całego świata wpiszecie jedno krótkie słowo: „burak”, wyskoczy wam kilka tysięcy publikacji na temat tego warzywa! Wiele z nich dotyczy pozytywnego wpływu na zdrowie. Dlatego wciąż zastanawia mnie, czemu nad Wisłą, gdzie to warzywo jest tak powszechne i tanie, jest jednak niedoceniane. Zwłaszcza, że naukowcy wciąż odkrywają ciekawe fakty na jego temat.

 

Dietetycy z Aberdeen w Szkocji zalecają na przykład wszystkim lubiącym hamburgery dodanie do nich buraka. Jego składniki, a dokładniej specyficzne antyoksydanty, zapobiegają wchłanianiu się w organizmie złego tłuszczu. Buraki hamują proces utleniania się niezdrowych związków, dzięki czemu do krwiobiegu zjadacza hamburgera trafia mniej toksyn.

Jak już zjecie „burakoburgera”, napijcie się soku z tego warzywa. A najlepiej pijcie go codziennie po szklaneczce. Tyle właśnie potrzeba do uregulowania ciśnienia krwi. Angielscy eksperci z Queen Mary Univeristy of London dowiedli, że codzienna dawka tego krwistego napoju zmniejsza ciśnienie nawet u osób, które nie przyjmują leków z powodu nadciśnienia. Taki efekt to zasługa azotanów, które znajdziecie w burakach (mają go też inne liściaste warzywa, jak kapusta, sałata i szpinak).

 

Już w naszych ustach bakterie przekształcają azotany pochodzące z warzyw w azotyny – związki, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dlatego możemy cieszyć się nie tylko lepszym ciśnieniem, ale i wydajniejszą pracą mózgu, a także sprawniejszymi mięśniami, bo dociera do nich więcej krwi i przy okazji tlenu. Stąd wniosek innego badania – codzienne picie soku z buraka może zmniejszać objawy demencji, poprawiać pamięć i samopoczucie.

Osobiście do soku z buraków nie mogłam przekonać się długo z powodu nie do końca odpowiadającego mi smaku. Jeśli kogoś jeszcze zniechęca ten sam powód, jest na to rada – wystarczy dodać jabłko (jeśli robicie sok w sokowirówce). Zapewniam, taką miksturę można pić litrami. Na zdrowie!

Więcej o zaletach buraka, wraz z przepisami na dania z tym warzywem przeczytacie tutaj.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Koktajl zamiast soku

Burak

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

malina

Jak kupować sok malinowy?

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Wegeburgery z prawdziwkami

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

Sok pomarańczowy – świeży, pasteryzowany czy mrożony?

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Top 5 produktów dla aktywnych

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?