3 min.
Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Istock.com
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
05.08.2022
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
05.08.2022
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska
Burak nadaje się nie tylko na barszcz, najlepiej jedz go na surowo i pij z niego sok albo… dodaj do hamburgera. Jak dowiodły badania, hamburger z buraczaną wkładką jest zdrowszy!
Jeśli w bazę prac naukowych z całego świata wpiszecie jedno krótkie słowo: „burak”, wyskoczy wam kilka tysięcy publikacji na temat tego warzywa! Wiele z nich dotyczy pozytywnego wpływu na zdrowie. Dlatego wciąż zastanawia mnie, czemu nad Wisłą, gdzie to warzywo jest tak powszechne i tanie, jest jednak niedoceniane. Zwłaszcza, że naukowcy wciąż odkrywają ciekawe fakty na jego temat.
Dietetycy z Aberdeen w Szkocji zalecają na przykład wszystkim lubiącym hamburgery dodanie do nich buraka. Jego składniki, a dokładniej specyficzne antyoksydanty, zapobiegają wchłanianiu się w organizmie złego tłuszczu. Buraki hamują proces utleniania się niezdrowych związków, dzięki czemu do krwiobiegu zjadacza hamburgera trafia mniej toksyn.
Jak już zjecie „burakoburgera”, napijcie się soku z tego warzywa. A najlepiej pijcie go codziennie po szklaneczce. Tyle właśnie potrzeba do uregulowania ciśnienia krwi. Angielscy eksperci z Queen Mary Univeristy of London dowiedli, że codzienna dawka tego krwistego napoju zmniejsza ciśnienie nawet u osób, które nie przyjmują leków z powodu nadciśnienia. Taki efekt to zasługa azotanów, które znajdziecie w burakach (mają go też inne liściaste warzywa, jak kapusta, sałata i szpinak).
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Już w naszych ustach bakterie przekształcają azotany pochodzące z warzyw w azotyny – związki, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dlatego możemy cieszyć się nie tylko lepszym ciśnieniem, ale i wydajniejszą pracą mózgu, a także sprawniejszymi mięśniami, bo dociera do nich więcej krwi i przy okazji tlenu. Stąd wniosek innego badania – codzienne picie soku z buraka może zmniejszać objawy demencji, poprawiać pamięć i samopoczucie.
Osobiście do soku z buraków nie mogłam przekonać się długo z powodu nie do końca odpowiadającego mi smaku. Jeśli kogoś jeszcze zniechęca ten sam powód, jest na to rada – wystarczy dodać jabłko (jeśli robicie sok w sokowirówce). Zapewniam, taką miksturę można pić litrami. Na zdrowie!
Więcej o zaletach buraka, wraz z przepisami na dania z tym warzywem przeczytacie tutaj.
Poleć ten artykuł znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022