Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą
Już w pierwszym kęsie poczujesz słodki smak ananasa, kokosa, daktyli oraz róży. To egzotyczne połączenie sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po niezdrowy deser!
To kokos zdecydowanie króluje w tym przepisie. Z kokosa uzyskujemy mnóstwo produktów – mleczko, olej, wodę, wiórki i płatki. Ze skorupy robi się miski wielokrotnego użytku. Kokos jest polecany osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami. Jest bogaty w błonnik, co oznacza, że wypełnia nasz żołądek i daje poczucie sytości na długo. Kokos ma właściwości regulujące poziom cholesterolu w organizmie. Chroni przed chorobami serca. Ma działanie antybakteryjne i nawilżające. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. Zawiera witaminę C, E, K i kwas foliowy.
Nasz przepis nie zawiera cukru, glutenu oraz składników pochodzących od zwierząt. Jakby tego było mało, tartę przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy zmiksować składniki i cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Tarta kokosowo-ananasowa – składniki:
– garść daktyli
– 1 szklanka zmiksowanych na grube okruchy ulubionych orzechów
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– jedna łyżka surowego kakao
– skórka otarta z jednej limonki albo cytryny
– 4 łyżki erytrytolu
– 1 puszka mleka kokosowego
– pół łyżeczki kardamonu
– 1 średniej wielkości świeży ananas
– płatki kokosa do posypania na wierzchu ciasta
– płatki róży do ozdoby
Tarta kokosowo-ananasowa – przygotowanie:
Dzień wcześniej wstaw do lodówki puszkę mleczka kokosowego. Następnego dnia daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw tak, aż zmiękną. Do miski włóż odsączone daktyle i rozgnieć je na puree.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj orzechy, kakao, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe.
Zdjęcie: masz.talerz
Zagnieć, połącz składniki i wyłóż uzyskaną masą foremkę do pieczenia tarty. Wstaw do lodówki. Ananasa pokrój w małą kostkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Z puszki mleka kokosowego wyjmij białą, stałą część i zmiksuj. Dodaj słodzik i kardamon. Wmieszaj delikatnie 3/4 ananasa. Takim kremem wyłóż tartę.
Zdjęcie: masz.talerz
Na koniec wyłóż resztę ananasa, posyp różą i płatkami kokosa. Wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?