Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha
Pancakes można jeść na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. W Kanadzie jada się je z boczkiem, polane syropem klonowym. My proponujemy je w wersji zielonej – z dodatkiem sproszkowanej herbaty matcha. Wyglądają i smakują doskonale!
Takie naleśniki po pierwsze, sycą, a po drugie – pobudzają, bo herbata matcha właśnie takie ma właściwości.
Dlaczego matcha?
Szaleństwo na herbatę matcha trwa od kilku lat i wygląda na to, że tak szybko się nie skończy. To dobrze, bo ma ona niezwykłe wartości odżywcze. Matchę przede wszystkim ceni się za zawartość przeciwutleniaczy. Ma działanie regeneracyjne, pobudzające, odchudzające, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce i układ krążenia. Zapobiega rozwojowi cukrzycy, otyłości, nadciśnieniu i nowotworom.
Herbata ta działa spokojnie pobudzająco na organizm. Co oznacza, że go pobudza, ale stopniowo, oraz pozwala uniknąć nagłego spadku energii. Jedna filiżanka herbaty dostarcza niemalże tyle samo kofeiny co jedna filiżanka kawy. Oprócz tego picie herbaty matcha relaksuje organizm, zmniejsza stres, ale pozwala zachować czujność umysłu. Matcha jest najzdrowszą z zielonych herbat.
Do zielonych pankejków nie dodamy cukru. Użyjemy mąki orkiszowej, oleju kokosowego i jogurtu naturalnego. Danie wzbogacimy pieczonymi gruszkami, syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Jaki jest jeszcze plus przygotowania takiego posiłku? Robi się go bardzo szybko!
Składniki:
– 2 łyżki herbaty matcha
– 200 g mąki orkiszowej
– 2 jajka
– 150 g mleka ryżowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– łyżka ekstraktu z wanilii
– 100 g jogurtu naturalnego
– 30 g oleju kokosowego (plus do smażenia i pieczenia)
– jedna gruszka
– syrop klonowy
– płatki migdałowe
– szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dodaj mleko, rozpuszczony ostudzony olej kokosowy oraz jogurt.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Nie zapomnij o wanilii. Zmiksuj. Dodaj szczyptę soli, przesianą mąkę, proszek, sodę i herbatę matcha.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Połącz składniki, aż uzyskasz gładką masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą łyżki nakładaj ciasto tak, aby powstawały placuszki. Smaż, aż na cieście pojawią się pęcherze, wtedy delikatnie przełóż placuszek na drugą stronę i smaż, aż ładnie się zarumieni. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gruszkę umyj i pokrój w plasterki. Polej odrobiną oleju kokosowego i posyp gałką. Piecz przez 10–15 minut. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Placuszki podawaj z gorącymi gruszkami, posypane płatkami i polane syropem. Jedz od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?