Przejdź do treści

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Matcha to nowy zdrowy hit. Japońska zielona herbata podbija świat! Warto wiedzieć, jak poprawnie zaparzyć ten zielony proszek, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i działaniem.

Herbata matcha ma tak szerokie działanie dla naszego organizmu, że można by o niej rozmawiać godzinami. Pochodzi z Japonii i wyglądem przypomina sproszkowany zielony puder. Jest bogata w witaminy B, A, C, E i antyoksydanty – zawiera taninę. Co ciekawe, antyoksydantów zawiera kilka razy więcej niż zwykła zielona herbata, szpinak, gorzka czekolada czy jagody goji.

W Japonii przeprowadzono badania, które potwierdziły, że regularne picie herbaty matcha zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby sercowonaczyniowe. Napar z herbaty opóźnia procesy starzenia się skóry. Matcha zawiera mnóstwo chlorofilu, dzięki któremu wspiera wydalanie toksyn. Herbata świetnie sprawdzi się w czasie odchudzania – jest niskokaloryczna, zmniejsza apetyt i polepsza metabolizm. Obniża też poziom złego cholesterolu i reguluje procesy trawienne. Regularne picie herbaty matcha doskonale wpływa na system nerwowy, pomaga redukować stres. Dzięki zawartości kofeiny wprawdzie pobudza, ale delikatnie, powodując pozytywne ożywienie sprzyjające działaniu. Matcha zawiera też galusan epigallokatechin – pochodną katechiny, przeciwutleniacza, któremu przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.

Ważne, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości herbatę matcha, najlepiej organiczną, bez pestycydów i nawozów sztucznych. Dostaniesz ją w sklepach ze zdrową żywnością. Oto przepis na przygotowanie napoju, którym możesz się delektować kilka razy dziennie – na zdrowie!

Składniki:

– 1 łyżeczka herbaty matcha
-150 ml wody
– bambusowa miotełka do mieszania chasen

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przygotowanie:

Zagotuj wodę. Poczekaj, aż osiągnie temperaturę 70-80 stopni. Odmierz jedną płaską łyżeczkę herbaty i przesiej ją przez sitko.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zalej wodą.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Za pomocą miotełki energicznie wymieszaj napar. Ubijaj herbatę przez 30 sekund, aby powstała pianka. Najlepiej sprawdzi się tutaj metoda ubijania w kształt litery M.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Matcha powinno się pić od razu, w kilku łykach. W innym przypadku osad z herbaty może opaść na dno i napar nie będzie zbyt smaczny.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: