Przejdź do treści

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Malezyjscy naukowcy sprawdzili, jak podejść z termometrem i zegarkiem do herbacianych liści, by wyciągnąć z nich jak najwięcej. Wiele zależy od rodzaju herbaty. Biała, zielona czy może czarna – którą wybieracie?

Naukowcy wiedzą dziś o herbacie więcej niż angielski lord w czasie „tea time”. Tym z Kuala Lumpur udało się sprawdzić, jak temperatura oraz długość czasu parzenia liści wpływa na właściwości przeciwutleniające herbaty w zależności od jej rodzaju. Zbadano białą, zieloną oraz, najpopularniejszą na naszym kontynencie, czarną herbatę.

Po co nam ta wiedza? Po to, że dobroczynny wpływ herbaty na zdrowie wynika z zawartości polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, rozwój nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dlatego to, na czym najbardziej powinno nam zależeć w czasie picia tego popularnego napoju, to właśnie jego moc przeciwutleniająca. W związku z tym, że, podobnie jak wielu Polaków i Europejczyków, piję herbatę codziennie, to badanie było zdecydowanie warte tego, by o nim tu wspomnieć.

Herbaty (2g liści) parzono w różnych wariantach: 2 godziny w gorącej wodzie (100 st. C), 5 minut w gorącej wodzie, 2 godziny w zimnej wodzie (28 st. C) i 5 minut w zimnej wodzie. To, co udało się odkryć, to fakt, że wszystko zależy od tego, jaki mamy rodzaj herbaty. W przypadku białej ilość antyoksydantów była wprost proporcjonalna do długości czasu parzenia – im dłużej, tym więcej zdrowotnych związków. Temperatura nie miała za to większego znaczenia. Inaczej było z herbatą czarną. Ta uwalniała więcej antyoksydantów, gdy parzy się ją w gorącej wodzie krócej. Moczenie jej długo w gorącej wodzie redukowało ilość prozdrowotnych składników. Z kolei, uważana za najzdrowszą, herbata zielona wykazała wrażliwość na temperaturę i czas. Parzenie jej w zimnej wodzie przez dwie godziny uwalniało najwięcej antyoksydantów! Podczas badania dowiedziono też, że herbata zielona i biała mają większe właściwości przeciwutleniające niż herbata czarna.

Te wskazówki z pewnością pomogą nam pić herbatę… zdrowiej – to ważne, ponieważ zaraz obok wody, jest ona najczęściej spożywanym napojem na świecie!

Dla zainteresowanych – oryginalna praca dostępna jest w naukowym piśmie Journal of Food Science.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Poprawa odporności zimą? Sprawdź, co nas wzmacnia

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×