Przejdź do treści

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Malezyjscy naukowcy sprawdzili, jak podejść z termometrem i zegarkiem do herbacianych liści, by wyciągnąć z nich jak najwięcej. Wiele zależy od rodzaju herbaty. Biała, zielona czy może czarna – którą wybieracie?

Naukowcy wiedzą dziś o herbacie więcej niż angielski lord w czasie „tea time”. Tym z Kuala Lumpur udało się sprawdzić, jak temperatura oraz długość czasu parzenia liści wpływa na właściwości przeciwutleniające herbaty w zależności od jej rodzaju. Zbadano białą, zieloną oraz, najpopularniejszą na naszym kontynencie, czarną herbatę.

Po co nam ta wiedza? Po to, że dobroczynny wpływ herbaty na zdrowie wynika z zawartości polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, rozwój nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia. Dlatego to, na czym najbardziej powinno nam zależeć w czasie picia tego popularnego napoju, to właśnie jego moc przeciwutleniająca. W związku z tym, że, podobnie jak wielu Polaków i Europejczyków, piję herbatę codziennie, to badanie było zdecydowanie warte tego, by o nim tu wspomnieć.

Herbaty (2g liści) parzono w różnych wariantach: 2 godziny w gorącej wodzie (100 st. C), 5 minut w gorącej wodzie, 2 godziny w zimnej wodzie (28 st. C) i 5 minut w zimnej wodzie. To, co udało się odkryć, to fakt, że wszystko zależy od tego, jaki mamy rodzaj herbaty. W przypadku białej ilość antyoksydantów była wprost proporcjonalna do długości czasu parzenia – im dłużej, tym więcej zdrowotnych związków. Temperatura nie miała za to większego znaczenia. Inaczej było z herbatą czarną. Ta uwalniała więcej antyoksydantów, gdy parzy się ją w gorącej wodzie krócej. Moczenie jej długo w gorącej wodzie redukowało ilość prozdrowotnych składników. Z kolei, uważana za najzdrowszą, herbata zielona wykazała wrażliwość na temperaturę i czas. Parzenie jej w zimnej wodzie przez dwie godziny uwalniało najwięcej antyoksydantów! Podczas badania dowiedziono też, że herbata zielona i biała mają większe właściwości przeciwutleniające niż herbata czarna.

Te wskazówki z pewnością pomogą nam pić herbatę… zdrowiej – to ważne, ponieważ zaraz obok wody, jest ona najczęściej spożywanym napojem na świecie!

Dla zainteresowanych – oryginalna praca dostępna jest w naukowym piśmie Journal of Food Science.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

szklanka wody

Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

5 sposobów na polepszenie odporności na jesień

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę

Czujesz się przejedzona po świętach? Dietetyczka podpowiada, jakie napary przyniosą ci ulgę

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

×