Krem czosnkowy – doskonałe danie na poprawę odporności
Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i nasyci. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale. Czosnek rządzi!
Nasza zupa składać się będzie z ziemniaków, dzięki którym nie będziemy głodni, i dużej ilości czosnku, który nas rozgrzeje od środka i uodporni. Oprócz tego dodamy wędzonego pstrąga, który wprost idealnie pasuje do zupy. Świeży koper z rybą to wyjątkowo udane połączenie. Czarnuszka podkreśli smak całego dania. Jeśli martwisz się o charakterystyczny zapach po zjedzeniu czosnku – spokojnie. Zanim dodamy go do zupy, zostanie upieczony, dzięki czemu stanie się łagodniejszy w smaku i zapachu.
Czosnek to absolutny as wśród naturalnych antybiotyków. Zwalcza infekcje dróg oddechowych, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój bakterii. Dlatego czosnek w okresie zimowym powinien zagościć w codziennej diecie na stałe. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze, co zapobiega zawałom. Zawiera witaminy (B1, B2, PP i A), aminokwasy, mikroelementy oraz związki flawonoidowe. Oprócz tego czosnek wspomaga trawienie. Powinno się go dodawać do ciężkostrawnych dań, dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych wzdęć. Na chłodne dni – obiad marzenie. Gotujemy!
Krem czosnkowy
Zdjęcie: masz.talerz
Krem czosnkowy – składniki:
– 30 ząbków czosnku
– 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
– 400 g ziemniaków
– gałązka rozmarynu
– świeży koperek
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka kminku
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka suszonego oregano
– pstrąg wędzony
– czarnuszka
Krem czosnkowy – przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piecz, aż czosnek będzie miękki. Do garnka wlej bulion, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie dodaj czosnek bez łupinek i na koniec przyprawy. Zmiksuj zupę, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami wędzonego pstrąga, świeżym koperkiem i czarnuszką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?