Mrożone batony z malinami
Mrożone batony to świetna alternatywa dla lodów i doskonały pomysł na zdrową, sycącą i chłodną przekąskę. Mogą być jedzone przez wegan i osoby na diecie bezglutenowej. Najważniejsze – nie zawierają szkodliwego białego cukru! Do tego są proste w przygotowaniu.
Sezon na owoce lata w pełni, dlatego sięgamy po nie jak najczęściej. Nasz deser będzie pięknie różowy dzięki zawartości malin. Owoce te słyną z wysokiej zawartości witaminy C. Są bogate również w witaminę A, E, K i B6. Zawierają: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i sód. Nie bez przyczyny sok z malin poleca się podczas przeziębienia. To dlatego, że owoce te działają przeciwgorączkowo i napotnie. Oprócz tego wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co oznacza, że osoby dbające o linię, śmiało mogą włączyć je do codziennej diety. Dodajmy, że maliny mogą być skutecznym remedium na mdłości. Oto czego potrzebujecie:
Składniki:
Dolna warstwa:
– 250 g ulubionych orzechów
– czubata łyżka surowego kakao
– 200 g daktyli
– 50 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki oleju kokosowego
Środkowa warstwa:
– 250 g nerkowców
– 125 g wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki mleczka kokosowego
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
Górna warstwa:
– 180 g malin
– 125 g mleczka kokosowego
– 125 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczkę pasty waniliowej
– garść owoców-maliny, truskawki, borówki
– świeża mięta
Przygotowanie:
Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut. Odcedź. Do miksera wrzuć wszystkie składniki potrzebne na dolną warstwę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Zmiksuj dokładnie. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masę przełóż do foremki. Dokładnie rozprowadź i dociśnij do dna. Wstaw do zamrażalki na 15 minut. Do miksera wrzuć orzechy z drugiej warstwy. Zmiksuj na drobne okruchy. Dodaj wiórki. Jeszcze raz zmiksuj i dodaj resztę składników. Całość zmiksuj. Uzyskany krem wyłóż na zmrożony spód.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Foremkę wstaw do zamrażalki na kolejne 15 minut. Do blendera wrzuć maliny, mleczko, syrop, wanilię i zmiksuj na gładki płyn. Wylej do foremki.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wciśnij owoce i posyp miętą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw na 40-50 minut do zamrażalki. Pokrój na kawałki. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
Ozempic i Wegovy pomocne w walce z uzależnieniami? Zaskakujący efekt uboczny leków na odchudzanie
Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?
się ten artykuł?