Przejdź do treści

Mrożone batony z malinami

Tekst o przygotowaniu zdrowych batonów z malinami. Na zdjęciu: Talerz jedzenia na stole - HelloZdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mrożone batony to świetna alternatywa dla lodów i doskonały pomysł na zdrową, sycącą i chłodną przekąskę. Mogą być jedzone przez wegan i osoby na diecie bezglutenowej. Najważniejsze – nie zawierają szkodliwego białego cukru! Do tego są proste w przygotowaniu.

Sezon na owoce lata w pełni, dlatego sięgamy po nie jak najczęściej. Nasz deser będzie pięknie różowy dzięki zawartości malin. Owoce te słyną z wysokiej zawartości witaminy C. Są bogate również w witaminę A, E, K i B6. Zawierają: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i sód. Nie bez przyczyny sok z malin poleca się podczas przeziębienia. To dlatego, że owoce te działają przeciwgorączkowo i napotnie. Oprócz tego wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co oznacza, że osoby dbające o linię, śmiało mogą włączyć je do codziennej diety. Dodajmy, że maliny mogą być skutecznym remedium na mdłości. Oto czego potrzebujecie:

Składniki:

Dolna warstwa:

– 250 g ulubionych orzechów
– czubata łyżka surowego kakao
– 200 g daktyli
– 50 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki oleju kokosowego

Środkowa warstwa:

– 250 g nerkowców
– 125 g wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/2 szklanki mleczka kokosowego
– porządna szczypta gałki muszkatołowej

Górna warstwa:

– 180 g malin
– 125 g mleczka kokosowego
– 125 g wiórków kokosowych
– 4 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczkę pasty waniliowej
– garść owoców-maliny, truskawki, borówki
– świeża mięta

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut. Odcedź. Do miksera wrzuć wszystkie składniki potrzebne na dolną warstwę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj dokładnie. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masę przełóż do foremki. Dokładnie rozprowadź i dociśnij do dna. Wstaw do zamrażalki na 15 minut. Do miksera wrzuć orzechy z drugiej warstwy. Zmiksuj na drobne okruchy. Dodaj wiórki. Jeszcze raz zmiksuj i dodaj resztę składników. Całość zmiksuj. Uzyskany krem wyłóż na zmrożony spód.

mrozone-domowe-batoniki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Foremkę wstaw do zamrażalki na kolejne 15 minut. Do blendera wrzuć maliny, mleczko, syrop, wanilię i zmiksuj na gładki płyn. Wylej do foremki.

mrozone-batoniki-malinowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wciśnij owoce i posyp miętą.

malinowe-batony-mrozone

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw na 40-50 minut do zamrażalki. Pokrój na kawałki. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?