Przejdź do treści

Top 10 produktów na leniwe jelita

kiszonki
Top 10 produktów na leniwe jelita Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Badania pokazują, że coraz więcej osób ma problem z leniwymi jelitami. Sprzyja temu siedzący tryb życia, brak ruchu w czasie wolnym, stres oraz nadmiar żywności wysokoprzetworzonej w diecie.

Jak temu zapobiec? Przestrzegaj kilku ważnych zasad. Zwiększ aktywność fizyczną –szczególnie pomocne są ćwiczenia mięśni brzucha – i zmień dietę. Postaw na produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i bakterii probiotycznych. Jak to zrobić? Skorzystaj z naszej listy.

Otręby pszenne

100 g otrąb zawiera aż 42 g błonnika (włókna pokarmowego). Błonnik nie podlega trawieniu, więc zwiększa zawartość treści pokarmowej i wspomaga perystaltykę jelit. To właśnie dzięki niemu w jelicie grubym powstają związki obniżające pH. W bardziej zasadowym środowisku rozwijają się dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, wypierając bakterie gnilne. Błonnik pokarmowy ma także zdolność do wiązania wody. Stwierdzono, że 100 g otrąb wiąże w jelicie aż 450 ml wody! Jeśli nie będziesz pić, zamiast wspomóc organizm w walce z zaparciami, możesz go jeszcze bardziej obciążyć. Świetnym źródłem włókna pokarmowego są też pozostałe niskoprzetworzone produkty zbożowe. Dla porównania: 100 g ciemnego ryżu zawiera ok. 9 g błonnika, a ta sama ilość ryżu białego już tylko ok. 2 g.

Siemię lniane

Nasionka lnu są również bogate w błonnik. 100 g produktu dostarcza 28 g włókna. Siemię lniane powinno być spożywane w postaci rozdrobnionej. Przed zjedzeniem należy je zmielić i zalać gorącą wodą. Można też dodawać je do sałatek czy koktajli. Siemię lniane delikatnie drażni jelita, co pobudza je do szybszej pracy. Tak jak w przypadku jedzenia otrąb, i tu należy pamiętać o odpowiedniej ilości płynów. Aby nie zwiększać kaloryczności diety, zamiast soków pij wodę.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Suche strączkowe

Kolejnym źródłem włókna pokarmowego są warzywa, szczególnie nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola, soja, soczewica, cieciorka. W 100 g białej fasoli znajduje się aż blisko 16 g włókna pokarmowego!

Suszone morele

Nie zapomnij też o owocach, zwłaszcza suszonych. Odwodnione owoce zawierają błonnik w formie bardziej skoncentrowanej. Np. szklanka suszonych moreli zawiera aż 6,5 g błonnika, podczas gdy szklanka świeżych moreli zaledwie 3,1 g. Zwróć jednak uwagę, że suszone owoce zawierają więcej cukrów prostych.

Jabłka

Jabłka są jednym z najbogatszych owocowych źródeł błonnika pokarmowego, zwłaszcza gdy jesz je ze skórką. Włókno pokarmowe z owoców ulega w dużej mierze zniszczeniu przy gotowaniu czy przecieraniu. Dlatego jeśli zależy ci na zwiększeniu błonnika w diecie, wybieraj owoce świeże, surowe zamiast przetartych, w postaci przetworów czy mocno przejrzałych. Albo skorzystaj z ich suszonych odpowiedników (patrz punkt 4).

Kiszona kapusta

Warto ją jeść nie tylko z powodu solidnej dawki witaminy C. Jest ona bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które przeciwdziałają powstawaniu bakterii gnilnych i wpływają pozytywnie na ruchy jelit, dzięki czemu są niezastąpioną bronią w walce z zaparciami.

 

Ogórki kiszone

Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej bakterie mlekowe powstające w procesie kiszenia ogórków są prawdziwym lekiem na wiele dolegliwości. Bakterie te regulują skład mikroflory jelitowej, a co za tym idzie, poprawiają trawienie i wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu.

Miso

Miso to fermentowana pasta wytwarzana z soi. Jest bogata w wiele składników, m.in. białko, witaminę K, cynk, mangan oraz wspomagający rozwój mikroflory jelitowej błonnik. Miso zawiera też ponad 150 szczepów bakteryjnych, które stymulują pracę układu trawiennego.

kobieta

Mleczne napoje fermentowane

Czyli np. jogurt lub kefir, które zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej. Te bakterie ochraniają przewód pokarmowy przed rozwojem bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Ponadto zwiększają masę resztek pokarmowych w jelitach, co przeciwdziała zaparciom.

Woda

Pamiętaj, musisz dostarczać co najmniej 2 litry płynów dziennie. Ich ilość zwiększasz w czasie upałów i treningów. By nie zwiększać wartości kalorycznej diety, wybieraj wodę lub niesłodzone napary herbat i ziół. Unikaj jednak mocnych naparów czarnej herbaty, które mogą zwiększyć twoje dolegliwości. Strzeż się także herbatek oczyszczających. Co prawda mogą przynieść chwilową ulgę w zaparciach, ale stosowane często tylko rozleniwią jelita i pogłębią problem.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu