Przejdź do treści

Top 10 produktów na leniwe jelita

kiszonki
Top 10 produktów na leniwe jelita Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Badania pokazują, że coraz więcej osób ma problem z leniwymi jelitami. Sprzyja temu siedzący tryb życia, brak ruchu w czasie wolnym, stres oraz nadmiar żywności wysokoprzetworzonej w diecie.

Jak temu zapobiec? Przestrzegaj kilku ważnych zasad. Zwiększ aktywność fizyczną – szczególnie pomocne są ćwiczenia mięśni brzucha – i zmień dietę. Postaw na produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i bakterii probiotycznych. Jak to zrobić? Skorzystaj z naszej listy.

Otręby pszenne

100 g otrąb zawiera aż 42 g błonnika (włókna pokarmowego). Błonnik nie podlega trawieniu, więc zwiększa zawartość treści pokarmowej i wspomaga perystaltykę jelit. To właśnie dzięki niemu w jelicie grubym powstają związki obniżające pH. W bardziej zasadowym środowisku rozwijają się dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, wypierając bakterie gnilne. Błonnik pokarmowy ma także zdolność do wiązania wody. Stwierdzono, że 100 g otrąb wiąże w jelicie aż 450 ml wody! Jeśli nie będziesz pić, zamiast wspomóc organizm w walce z zaparciami, możesz go jeszcze bardziej obciążyć. Świetnym źródłem włókna pokarmowego są też pozostałe niskoprzetworzone produkty zbożowe. Dla porównania: 100 g ciemnego ryżu zawiera ok. 9 g błonnika, a ta sama ilość ryżu białego już tylko ok. 2 g.

Siemię lniane

Nasionka lnu są również bogate w błonnik. 100 g produktu dostarcza 28 g włókna. Siemię lniane powinno być spożywane w postaci rozdrobnionej. Przed zjedzeniem należy je zmielić i zalać gorącą wodą. Można też dodawać je do sałatek czy koktajli. Siemię lniane delikatnie drażni jelita, co pobudza je do szybszej pracy. Tak jak w przypadku jedzenia otrąb, i tu należy pamiętać o odpowiedniej ilości płynów. Aby nie zwiększać kaloryczności diety, zamiast soków pij wodę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Truskawki - produkty bogate w błonnik

Suche strączkowe

Kolejnym źródłem włókna pokarmowego są warzywa, szczególnie nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola, soja, soczewica, cieciorka. W 100 g białej fasoli znajduje się aż blisko 16 g włókna pokarmowego!

Suszone morele

Nie zapomnij też o owocach, zwłaszcza suszonych. Odwodnione owoce zawierają błonnik w formie bardziej skoncentrowanej. Np. szklanka suszonych moreli zawiera aż 6,5 g błonnika, podczas gdy szklanka świeżych moreli zaledwie 3,1 g. Zwróć jednak uwagę, że suszone owoce zawierają więcej cukrów prostych.

Jabłka

Jabłka są jednym z najbogatszych owocowych źródeł błonnika pokarmowego, zwłaszcza gdy jesz je ze skórką. Włókno pokarmowe z owoców ulega w dużej mierze zniszczeniu przy gotowaniu czy przecieraniu. Dlatego jeśli zależy ci na zwiększeniu błonnika w diecie, wybieraj owoce świeże, surowe zamiast przetartych, w postaci przetworów czy mocno przejrzałych. Albo skorzystaj z ich suszonych odpowiedników (patrz punkt 4).

Kiszona kapusta

Warto ją jeść nie tylko z powodu solidnej dawki witaminy C. Jest ona bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które przeciwdziałają powstawaniu bakterii gnilnych i wpływają pozytywnie na ruchy jelit, dzięki czemu są niezastąpioną bronią w walce z zaparciami.

 

Ogórki kiszone

Podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej bakterie mlekowe powstające w procesie kiszenia ogórków są prawdziwym lekiem na wiele dolegliwości. Bakterie te regulują skład mikroflory jelitowej, a co za tym idzie, poprawiają trawienie i wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu.

Miso

Miso to fermentowana pasta wytwarzana z soi. Jest bogata w wiele składników, m.in. białko, witaminę K, cynk, mangan oraz wspomagający rozwój mikroflory jelitowej błonnik. Miso zawiera też ponad 150 szczepów bakteryjnych, które stymulują pracę układu trawiennego.

kobieta

Mleczne napoje fermentowane

Czyli np. jogurt lub kefir, które zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej. Te bakterie ochraniają przewód pokarmowy przed rozwojem bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Ponadto zwiększają masę resztek pokarmowych w jelitach, co przeciwdziała zaparciom.

Woda

Pamiętaj, musisz dostarczać co najmniej 2 litry płynów dziennie. Ich ilość zwiększasz w czasie upałów i treningów. By nie zwiększać wartości kalorycznej diety, wybieraj wodę lub niesłodzone napary herbat i ziół. Unikaj jednak mocnych naparów czarnej herbaty, które mogą zwiększyć twoje dolegliwości. Strzeż się także herbatek oczyszczających. Co prawda mogą przynieść chwilową ulgę w zaparciach, ale stosowane często tylko rozleniwią jelita i pogłębią problem.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

kobieta smutna siedzi na kanapie

Brak wypróżnienia – zwykłe zaparcia czy poważna choroba?

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

×