Przejdź do treści

Ciasto z ciecierzycy – kryje w sobie ogromną moc

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wzięliśmy na warsztat ciecierzycę. To ona będzie królować w naszym przepisie! Warzywa sprawiają, że ciasto ma dużo więcej wartości odżywczych.

Te małe, z pozoru nieciekawe kulki, kryją w sobie ogromną moc. Cieciorka to przede wszystkim pełnowartościowe źródło roślinnego białka. Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby niejedzące mięsa, ale nie tylko one. Jest niskokaloryczna, poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na pracę jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oprócz tego ciecierzyca może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę, anemię, miażdżycę oraz choroby serca. Jest bogata w błonnik, żelazo, potas, wapń czy cynk, a także w witaminy A, C, K i z grupy B.

 

Pizza, frytki i pierogi w wersji dietetycznej? To możliwe! Odchudzamy tradycyjne dania

Ciecierzyca nadaje się do dań wytrawnych, sałatek, past, ale na tym nie koniec. Udowodnimy wam, że ciasto z ciecierzycą też może być pyszne!

Ciasto z ciecierzycy – składniki:

– 600 g ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć tej z puszki albo kupić suchą i dzień wcześniej ją – ugotować)
– 4 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– połowa laski wanilii
– garść pistacji
– 60 g masła klarowanego
– 40 g ksylitolu
– 40 g orzechów nerkowca

Ciasto z ciecierzycy  – przygotowanie:

Zacznij od zmiksowania orzechów nerkowca na grubość sporych okruchów.

Zdjęcie: masz.talerz

Masło klarowane rozpuść w rondelku. Z laski wanilii wyjmij nasionka. Przecedź ciecierzycę.

ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj syrop z agawy.

przepis-na-ciasto-z-cieciorki

Zdjęcie: masz.talerz

Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pistacji. Zmiksuj na gładką masę. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 13×27 cm. Na wierzchu ułóż pistacje. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem i piecz 80-90 minut, aż upiecze się w środku. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin