2 min.
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Wzięliśmy na warsztat ciecierzycę. To ona będzie królować w naszym przepisie! Warzywa sprawiają, że ciasto ma dużo więcej wartości odżywczych.
Te małe, z pozoru nieciekawe kulki, kryją w sobie ogromną moc. Cieciorka to przede wszystkim pełnowartościowe źródło roślinnego białka. Powinny po nią sięgać przede wszystkim osoby niejedzące mięsa, ale nie tylko one. Jest niskokaloryczna, poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na pracę jelit, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Oprócz tego ciecierzyca może zapobiec zachorowaniu na cukrzycę, anemię, miażdżycę oraz choroby serca. Jest bogata w błonnik, żelazo, potas, wapń czy cynk, a także w witaminy A, C, K i z grupy B.
Ciecierzyca nadaje się do dań wytrawnych, sałatek, past, ale na tym nie koniec. Udowodnimy wam, że ciasto z ciecierzycą też może być pyszne!
Ciasto z ciecierzycy – składniki:
– 600 g ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć tej z puszki albo kupić suchą i dzień wcześniej ją – ugotować)
– 4 łyżki syropu z agawy
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta soli
– połowa laski wanilii
– garść pistacji
– 60 g masła klarowanego
– 40 g ksylitolu
– 40 g orzechów nerkowca
Ciasto z ciecierzycy – przygotowanie:
Zacznij od zmiksowania orzechów nerkowca na grubość sporych okruchów.
Zdjęcie: masz.talerz
Masło klarowane rozpuść w rondelku. Z laski wanilii wyjmij nasionka. Przecedź ciecierzycę.
Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj syrop z agawy.
Zdjęcie: masz.talerz
Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pistacji. Zmiksuj na gładką masę. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 13×27 cm. Na wierzchu ułóż pistacje. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem i piecz 80-90 minut, aż upiecze się w środku. Odstaw do wystygnięcia i dopiero wtedy pokrój na kawałki.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022