Przejdź do treści

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza? Toa Heftiba/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Ciecierzyca kojarzona jest głównie z dietą wegetariańską i hummusem. Fasola – z ciężkostrawnymi i kalorycznymi posiłkami. Co zaskakujące, obie rośliny są prawie tak samo zasobne w składniki odżywcze. Dodatkowo wykazują podobne właściwości dla naszego zdrowia. Co zatem zdrowsze?

Zdrowa: fasola

Zacznijmy od tego, że dwie szklanki tego produktu zapewniają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Skąd więc późniejsze problemy z trawieniem? W fasoli znajduje się więcej błonnika rozpuszczalnego, który nie neutralizuje skutków jej spożycia. Za to pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu. Rozpuszczalny błonnik przemienia się w układzie pokarmowym w gęstą substancję, która łączy się z żółcią zawierającą cholesterol – oba składniki są później wydalane z organizmu. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Z kolei duża ilość kwasu foliowego wspiera nasze serce. Związek ten pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi, która działa jak trucizna, sprzyjając występowaniu zawałów serca. Dlatego spożywanie kwasu foliowego w ilości odpowiadającej dziennemu zapotrzebowaniu (dwie szklanki fasoli) jest tak ważne dla osób z problemami serca.

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

To jeszcze nie koniec! Fasola zawiera również molybdenum – pierwiastek, który pobudza produkcję odtruwających enzymów w naszym organizmie. Dodajmy do tego niską zawartość tłuszczu, dużo białka, ale także obecność magnezu, fosforu i cynku. To naprawdę ultrazdrowe połączenie.

Zdrowsza: ciecierzyca

Ciecierzyca stanowi jeden z podstawowych produktów diety wegetariańskiej. Przywędrowała do nas z Azji i podczas gdy kraje Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego uważają ją za przysmak, polska kuchnia podchodzi do niej z dystansem. Niesłusznie – ciecierzyca jest bowiem zdrowsza od fasoli!

Przede wszystkim jest mniej kaloryczna. W 100 g zawiera 140 kalorii, podczas gdy fasola – 164. Jednocześnie ciecierzyca jest bogatsza w białko i mniej ciężkostrawna. Tę drugą zaletę zawdzięcza przewadze nierozpuszczalnego błonnika, który zatrzymuje się dopiero w okrężnicy. Bakterie tam zawarte rozkładają błonnik na kwasy karboksylowe. Są one wchłaniane przez okrężnicę i służą jej komórkom. Brak przykrych powikłań po spożyciu oraz korzyści dla naszego układu trawiennego to ogromna zaleta.

Ciecierzyca wygrywa również pojedynek z fasolą na zawartość kwasu foliowego – ma go o 8 proc. więcej. Więcej jest w niej również magnezu, fosforu, żelaza cynku i miedzi! Dwa ostatnie pierwiastki są niezbędne w diecie przeciwzmarszczkowej.

Niewielu wie, że ciecierzyca ma dwie odmiany. Ziarna pierwszej z nich są bardziej okrągłe i kremowe, druga odmiana charakteryzuje się nieregularnością i ciemnym kolorem. Warto sięgnąć po ciemniejszy typ ze względu na większą ilość antyoksydantów. Pamiętaj, że związki te znajdują się w obu odmianach ciecierzycy i z obu możesz czerpać pozytywne właściwości zdrowotne. Jednak gdy w sklepie znajdziesz czarne i małe kuleczki ciecierzycy, nie bój się ich wypróbować.

Ziarna ciecierzycy niezaprzeczalnie wygrywają pojedynek z fasolą. Prócz właściwości zdrowotnych wspólnych dla obu produktów ciecierzyca jest po prostu bogatsza w składniki odżywcze. Czas się odważyć – niech trochę Azji zagości w twojej kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Kolacja na szybko – przepis na warzywny gulasz z cieciorką

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Ciasto z ciecierzycy – kryje w sobie ogromną moc

Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele, kasza jaglana, warzywne zoo, winogrona

Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele i warzywne zoo

Nasiona chia vs. siemię lniane

Nasiona chia vs. siemię lniane

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol