3 min.
Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza? Toa Heftiba/Unsplash
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Ciecierzyca kojarzona jest głównie z dietą wegetariańską i hummusem. Fasola – z ciężkostrawnymi i kalorycznymi posiłkami. Co zaskakujące, obie rośliny są prawie tak samo zasobne w składniki odżywcze. Dodatkowo wykazują podobne właściwości dla naszego zdrowia. Co zatem zdrowsze?
Spis treści
Zdrowa: fasola
Zacznijmy od tego, że dwie szklanki tego produktu zapewniają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Skąd więc późniejsze problemy z trawieniem? W fasoli znajduje się więcej błonnika rozpuszczalnego, który nie neutralizuje skutków jej spożycia. Za to pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu. Rozpuszczalny błonnik przemienia się w układzie pokarmowym w gęstą substancję, która łączy się z żółcią zawierającą cholesterol – oba składniki są później wydalane z organizmu. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.
Z kolei duża ilość kwasu foliowego wspiera nasze serce. Związek ten pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi, która działa jak trucizna, sprzyjając występowaniu zawałów serca. Dlatego spożywanie kwasu foliowego w ilości odpowiadającej dziennemu zapotrzebowaniu (dwie szklanki fasoli) jest tak ważne dla osób z problemami serca.
To jeszcze nie koniec! Fasola zawiera również molybdenum – pierwiastek, który pobudza produkcję odtruwających enzymów w naszym organizmie. Dodajmy do tego niską zawartość tłuszczu, dużo białka, ale także obecność magnezu, fosforu i cynku. To naprawdę ultrazdrowe połączenie.
Zdrowsza: ciecierzyca
Ciecierzyca stanowi jeden z podstawowych produktów diety wegetariańskiej. Przywędrowała do nas z Azji i podczas gdy kraje Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego uważają ją za przysmak, polska kuchnia podchodzi do niej z dystansem. Niesłusznie – ciecierzyca jest bowiem zdrowsza od fasoli!
Przede wszystkim jest mniej kaloryczna. W 100 g zawiera 140 kalorii, podczas gdy fasola – 164. Jednocześnie ciecierzyca jest bogatsza w białko i mniej ciężkostrawna. Tę drugą zaletę zawdzięcza przewadze nierozpuszczalnego błonnika, który zatrzymuje się dopiero w okrężnicy. Bakterie tam zawarte rozkładają błonnik na kwasy karboksylowe. Są one wchłaniane przez okrężnicę i służą jej komórkom. Brak przykrych powikłań po spożyciu oraz korzyści dla naszego układu trawiennego to ogromna zaleta.
Ciecierzyca wygrywa również pojedynek z fasolą na zawartość kwasu foliowego – ma go o 8 proc. więcej. Więcej jest w niej również magnezu, fosforu, żelaza cynku i miedzi! Dwa ostatnie pierwiastki są niezbędne w diecie przeciwzmarszczkowej.
Niewielu wie, że ciecierzyca ma dwie odmiany. Ziarna pierwszej z nich są bardziej okrągłe i kremowe, druga odmiana charakteryzuje się nieregularnością i ciemnym kolorem. Warto sięgnąć po ciemniejszy typ ze względu na większą ilość antyoksydantów. Pamiętaj, że związki te znajdują się w obu odmianach ciecierzycy i z obu możesz czerpać pozytywne właściwości zdrowotne. Jednak gdy w sklepie znajdziesz czarne i małe kuleczki ciecierzycy, nie bój się ich wypróbować.
Ziarna ciecierzycy niezaprzeczalnie wygrywają pojedynek z fasolą. Prócz właściwości zdrowotnych wspólnych dla obu produktów ciecierzyca jest po prostu bogatsza w składniki odżywcze. Czas się odważyć – niech trochę Azji zagości w twojej kuchni.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020