3 min.
Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza? Toa Heftiba/Unsplash
Ciecierzyca kojarzona jest głównie z dietą wegetariańską i hummusem. Fasola – z ciężkostrawnymi i kalorycznymi posiłkami. Co zaskakujące, obie rośliny są prawie tak samo zasobne w składniki odżywcze. Dodatkowo wykazują podobne właściwości dla naszego zdrowia. Co zatem zdrowsze?
Spis treści
Zdrowa: fasola
Zacznijmy od tego, że dwie szklanki tego produktu zapewniają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Skąd więc późniejsze problemy z trawieniem? W fasoli znajduje się więcej błonnika rozpuszczalnego, który nie neutralizuje skutków jej spożycia. Za to pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu. Rozpuszczalny błonnik przemienia się w układzie pokarmowym w gęstą substancję, która łączy się z żółcią zawierającą cholesterol – oba składniki są później wydalane z organizmu. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.
Z kolei duża ilość kwasu foliowego wspiera nasze serce. Związek ten pomaga obniżyć poziom homocysteiny we krwi, która działa jak trucizna, sprzyjając występowaniu zawałów serca. Dlatego spożywanie kwasu foliowego w ilości odpowiadającej dziennemu zapotrzebowaniu (dwie szklanki fasoli) jest tak ważne dla osób z problemami serca.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
To jeszcze nie koniec! Fasola zawiera również molybdenum – pierwiastek, który pobudza produkcję odtruwających enzymów w naszym organizmie. Dodajmy do tego niską zawartość tłuszczu, dużo białka, ale także obecność magnezu, fosforu i cynku. To naprawdę ultrazdrowe połączenie.
Zdrowsza: ciecierzyca
Ciecierzyca stanowi jeden z podstawowych produktów diety wegetariańskiej. Przywędrowała do nas z Azji i podczas gdy kraje Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego uważają ją za przysmak, polska kuchnia podchodzi do niej z dystansem. Niesłusznie – ciecierzyca jest bowiem zdrowsza od fasoli!
Przede wszystkim jest mniej kaloryczna. W 100 g zawiera 140 kalorii, podczas gdy fasola – 164. Jednocześnie ciecierzyca jest bogatsza w białko i mniej ciężkostrawna. Tę drugą zaletę zawdzięcza przewadze nierozpuszczalnego błonnika, który zatrzymuje się dopiero w okrężnicy. Bakterie tam zawarte rozkładają błonnik na kwasy karboksylowe. Są one wchłaniane przez okrężnicę i służą jej komórkom. Brak przykrych powikłań po spożyciu oraz korzyści dla naszego układu trawiennego to ogromna zaleta.
Ciecierzyca wygrywa również pojedynek z fasolą na zawartość kwasu foliowego – ma go o 8 proc. więcej. Więcej jest w niej również magnezu, fosforu, żelaza cynku i miedzi! Dwa ostatnie pierwiastki są niezbędne w diecie przeciwzmarszczkowej.
Niewielu wie, że ciecierzyca ma dwie odmiany. Ziarna pierwszej z nich są bardziej okrągłe i kremowe, druga odmiana charakteryzuje się nieregularnością i ciemnym kolorem. Warto sięgnąć po ciemniejszy typ ze względu na większą ilość antyoksydantów. Pamiętaj, że związki te znajdują się w obu odmianach ciecierzycy i z obu możesz czerpać pozytywne właściwości zdrowotne. Jednak gdy w sklepie znajdziesz czarne i małe kuleczki ciecierzycy, nie bój się ich wypróbować.
Ziarna ciecierzycy niezaprzeczalnie wygrywają pojedynek z fasolą. Prócz właściwości zdrowotnych wspólnych dla obu produktów ciecierzyca jest po prostu bogatsza w składniki odżywcze. Czas się odważyć – niech trochę Azji zagości w twojej kuchni.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022