Przejdź do treści

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

To, co jemy, wpływa na poziom naszej agresji. Źle dobrana dieta może być źródłem ciągłej irytacji. A to bywa męczące – także dla otoczenia. Podpowiadamy, jak komponować posiłki, by nasz układ nerwowy działał możliwie najlepiej.

Mniej tłuszczu!

Przez te groźne tłuszcze mogło rozpaść się niejedno małżeństwo. Eksperci z San Diego School of Medicine dowiedli, że duża zawartość kwasów tłuszczowych trans w codziennej diecie wpływa na wzrost agresji i zniecierpliwienia. W eksperymencie wzięło udział 1000 kobiet i mężczyzn. Analizowano ich deklarowane zwyczaje żywieniowe oraz czynniki dotyczące zachowania, jak taktyki kłótni, wybuchy agresji w przeszłości, poziom cierpliwości i panowania nad nerwami. W rezultacie potwierdziło się, że zwiększone spożywanie tłuszczów trans występowało u bardziej agresywnych i nerwowych osób. Badania ukazały się w naukowym piśmie „PLoS One”. Przez lata badań powstała już długa lista niekorzystnych skutków spożywania tych związków. Udowodniono między innymi związek z insulinoopornością, wysokim poziomem cholesterolu, stanami zapalnymi, zaburzeniami przemiany materii oraz chorobami układu krążenia.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Tłuszcze trans to inaczej utwardzone roślinne kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je w niektórych tłuszczach do smarowania i smażenia, fast foodach, smażonych potrawach (szczególnie na wielokrotnie podgrzewanym tłuszczu), majonezach, chipsach, ciastkach i gotowych daniach typu instant. Niestety, producenci nie mają obowiązku informowania na etykiecie, jakie ilości tych substancji znajdują się w produkcie.

Inna grupa tłuszczów, choć mniej groźna, również może po spożyciu powodować zaburzenia w panowaniu nad nerwami. To nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w produktach mięsnych, pełnotłustym mleku, maśle i serze. Dr Stephanie Fulton z Uniwersytetu w Montrealu w badaniach na myszach pokazała, że dieta bogata w tłuste potrawy i z dużą zawartością cukru zmienia pracę mózgu, powodując zachowania lękowe, a nawet agresywne.

Na uspokojenie

To, co zjemy, wpływa na nasz nastrój, a więc także na osobowość. Jak to możliwe? Dzieje się tak dlatego, że związki, które z pokarmu dostają się do krwi i krążą po organizmie, działają również na nasz mózg – główne centrum dowodzenia. To tutaj powstają neuroprzekaźniki, czyli, najprościej mówiąc, związki chemiczne przesyłające impulsy w układzie nerwowym. Do neuroprzekaźników należą np. „hormony szczęścia”, jak: serotonina, endorfina i dopamina. Zjedzone pokarmy stymulują ich poziom, przez to wpływają na poprawę nastroju, pobudzenie, rozdrażnienie lub wywołują apatię. Dietetycy zalecają, aby dieta była przede wszystkim zrównoważona.

 

Świetnie na nasz układ nerwowy zadziała witamina B1. Jej źródłem są zbożowe produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, drożdże oraz ryby i owoce. Podobne właściwości ma magnez, znany z właściwości antydepresyjnych, zawarty choćby w kaszy gryczanej, kapuście, gorzkiej czekoladzie (kakao), orzechach, fasoli, szpinaku, płatkach owsianych i rybach.

Ryby zawierają oprócz tego kwasy tłuszczowe omega-3 – prawdziwy miód na nasz mózg. Badania naukowców z Uniwersytetu w Montrealu opublikowane w „Journal of Clinical Psychiatry” dowiodły, że zażywanie przez chorych na depresję suplementów omega-3 znacznie zredukowały objawy choroby.

Hormony szczęścia pobudzone

Do powstawania serotoniny przyczynia się związek zwany tryptofanem, dzięki niemu zredukujemy uczucie poirytowania. Organizm nie wytwarza go sam, ale możemy mu go dostarczyć np. wraz z pestkami dyni, słonecznika, soją, mięsem dorsza, łososia oraz bananami. Duże ilości tryptofanu zawiera białko jaj oraz algi morskie. Za to po spożyciu papryczki chili i zawartej w niej kapsaicyny zwiększymy wydzielanie endorfiny. Paradoksalnie, źródłem tej przyjemności jest mechanizm obronny naszego organizmu. Mózg utożsamia ostry smak papryki z odczuwaniem bólu i do boju wysyła endorfinę, która stanowi naturalny związek uśmierzający ból.

 

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy bardziej narażeni na podenerwowanie i zły nastrój, ponieważ rzadziej wystawiamy się na działanie promieni słonecznych. Dzięki nim produkowana jest w organizmie witamina D, a jej niedobór powoduje rozdrażnienie i apatię. Wiosna tuż-tuż, jednak na razie „słoneczną witaminę” doładujemy, zjadając ryby. Najwięcej jest jej w węgorzu, dorszu, śledziu i łososiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami – słodkie i pełne witamin śniadanie na lepszy humor

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×