Przejdź do treści

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Tłuszcze trans zakazane!
Czy tłuszcze trans są zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Tłuszcze trans są groźne dla zdrowia. Nic więc dziwnego, że kolejny kraj wprowadził restrykcyjne ograniczenia dotyczące ich stosowania żywności. Po Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie, „stop” usłyszeli producenci w Stanach Zjednoczonych.

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których występują podwójne wiązania w ułożeniu „trans”. Badania mówią jasno, że tłuszcze trans to najgroźniejsze tłuszcze, jakie możemy znaleźć w jedzeniu:

  • podwyższają poziom złego cholesterolu LDL
  • zwiększają ryzyko chorób serca,
  • przyczyniają się do powstawania udaru,
  • zwiększają szansę zachorowania na cukrzycy

Tłuszcze trans – gdzie występują?

Tłuszcze trans można znaleźć w różnych produktach, m.in.  w niektórych:

  • waflach,
  • ciastkach,
  • produktach seropodobnych,
  • batonikach,
  • margarynach,
  • daniach smażonych,
  • daniach typu fast food,
  • chipsach,
  • paluszkach,
  • chrupkach,
  • pączkach,
  • drożdżówkach,
  • czekoladzie,
  • zupkach typu „instant”,
  • śmietankach do kawy.

Czy tłuszcze trans są zdrowe?

Jak oszacowała Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), zakaz stosowania tłuszczów trans przez producentów żywności może zapobiec rocznie 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów z powodu chorób serca tylko w Stanach!

Stąd kraj ten dołączył do listy państw zakazujących i ograniczających ich stosowanie w przemyśle spożywczym, nakładając całkowite wyeliminowanie ich z produkcji do 2018 roku. A jest z czym walczyć, bo jak obliczyła pozarządowa amerykańska organizacja Enviromental Working Group, aż 37 proc. produktów spożywczych w sklepach zawiera tłuszcze trans. Co więcej, na wielu z nich nie ma tej informacji na etykiecie. W Polsce na przykład nie ma nawet obowiązku informowania konsumentów o ich zawartości!

Do tłuszczów trans zalicza się m.in. olej palmowy, który wykazuje się szkodliwym działaniem na organizm i wiąże się z potencjalnym rakotwórczym działaniem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Tłuszcze trans – jak z nich zrezygnować?

Naszą czujność powinny wzbudzić określenia: tłuszcz uwodorniony, częściowo uwodorniony lub utwardzony – sugerują obecność tych najgroźniejszych związków. Zdecydowanie lepiej wybierać tłuszcze wielonienasycone. Zamiast „twardej” margaryny – masło lub „miękką” margarynę – zawierają mniej groźnych tłuszczów. A woda pozwoli szybciej usunąć niezdrowe substancje z organizmu, zalecana ilość to 8 szklanek dziennie. Póki w naszym kraju pod względem stosowania trans tłuszczy występuje wolnoamerykanka, najlepiej sami przejmijmy świadomą kontrolę nad tym, co kupujemy i zjadamy.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551118/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Fitosterole – źródła, właściwości, zastosowanie w diecie i kosmetyce

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Wiesz, jak dbać o serce? Oto lista produktów, których powinnaś unikać

Masło ghee

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Picie wody – zalety. Co daje przy odchudzaniu? Ile pić wody?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada Arkadiusz Matras z Dietetyki #NieNaŻarty

Spalacze tłuszczu – które są najbardziej skuteczne? Podpowiada dietetyk Arkadiusz Matras

×