Przejdź do treści

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Tłuszcze trans zakazane!
Czy tłuszcze trans są zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Tłuszcze trans są groźne dla zdrowia. Nic więc dziwnego, że kolejny kraj wprowadził restrykcyjne ograniczenia dotyczące ich stosowania żywności. Po Danii, Kanadzie, Brazylii i Argentynie, „stop” usłyszeli producenci w Stanach Zjednoczonych.

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których występują podwójne wiązania w ułożeniu „trans”. Badania mówią jasno, że tłuszcze trans to najgroźniejsze tłuszcze, jakie możemy znaleźć w jedzeniu:

  • podwyższają poziom złego cholesterolu LDL
  • zwiększają ryzyko chorób serca,
  • przyczyniają się do powstawania udaru,
  • zwiększają szansę zachorowania na cukrzycy

Tłuszcze trans – gdzie występują?

Tłuszcze trans można znaleźć w różnych produktach, m.in.  w niektórych:

  • waflach,
  • ciastkach,
  • produktach seropodobnych,
  • batonikach,
  • margarynach,
  • daniach smażonych,
  • daniach typu fast food,
  • chipsach,
  • paluszkach,
  • chrupkach,
  • pączkach,
  • drożdżówkach,
  • czekoladzie,
  • zupkach typu „instant”,
  • śmietankach do kawy.

Czy tłuszcze trans są zdrowe?

Jak oszacowała Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), zakaz stosowania tłuszczów trans przez producentów żywności może zapobiec rocznie 20 tys. zawałów serca i 7 tys. zgonów z powodu chorób serca tylko w Stanach!

Stąd kraj ten dołączył do listy państw zakazujących i ograniczających ich stosowanie w przemyśle spożywczym, nakładając całkowite wyeliminowanie ich z produkcji do 2018 roku. A jest z czym walczyć, bo jak obliczyła pozarządowa amerykańska organizacja Enviromental Working Group, aż 37 proc. produktów spożywczych w sklepach zawiera tłuszcze trans. Co więcej, na wielu z nich nie ma tej informacji na etykiecie. W Polsce na przykład nie ma nawet obowiązku informowania konsumentów o ich zawartości!

Do tłuszczów trans zalicza się m.in. olej palmowy, który wykazuje się szkodliwym działaniem na organizm i wiąże się z potencjalnym rakotwórczym działaniem.

Tłuszcze trans – jak z nich zrezygnować?

Naszą czujność powinny wzbudzić określenia: tłuszcz uwodorniony, częściowo uwodorniony lub utwardzony – sugerują obecność tych najgroźniejszych związków. Zdecydowanie lepiej wybierać tłuszcze wielonienasycone. Zamiast „twardej” margaryny – masło lub „miękką” margarynę – zawierają mniej groźnych tłuszczów. A woda pozwoli szybciej usunąć niezdrowe substancje z organizmu, zalecana ilość to 8 szklanek dziennie. Póki w naszym kraju pod względem stosowania trans tłuszczy występuje wolnoamerykanka, najlepiej sami przejmijmy świadomą kontrolę nad tym, co kupujemy i zjadamy.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551118/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955571/

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?