Wigilijne patenty na trawienie. Co nam pomoże?
![Wigilijne patenty na trawienie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/6f73fc3480679bd9f612e3bd778459c8d17a7be0-1140x627.png)
się ten artykuł?
Święta to wspaniały czas, ale ten, kto wymyślił 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, najwyraźniej nie przewidział tego, że w XXI wieku na co dzień nie będzie nam niczego brakowało. Jak się bronić przed problemami trawiennymi? Nie przesadzać, a oprócz tego nie łączyć ze sobą niektórych pokarmów.
Według tradycji na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, które mają zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że koniecznie trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. No cóż, tradycja tradycją, ale obżarstwo to naprawdę fatalny pomysł… Hasło na te Święta? Umiar i rozsądek.
Wspomniane „płody ziemi” niestety są tak przygotowywane, że powodują często rozstrój żołądka, pomijając fakt, że po trzech dniach także nadęty brzuch i nadwyżki na wadze.
Co robić? Próbować nie łączyć tłustych wigilijnych potraw z węglowodanami – zwłaszcza prostymi. Prawda jest taka, że wigilijna kuchnia jest tłusta. Potrawy są zatem z założenia bardzo kaloryczne. Ważne jest więc, by się nimi nie przejadać. Organizm sobie z nimi poradzi, o ile pomożemy mu strawić posiłek, nie podstawiając kłód pod nogi. Tymi kłodami będą z pewnością produkty podnoszące poziom cukru we krwi. Starajcie się zjeść ich w miarę możliwości jak najmniej lub najlepiej zjeść je po 3 godzinach od zjedzenia tych najbardziej tłustych potraw.
W wigilijnym menu produktami białkowo-tłuszczowymi będą ryby pod różną postacią. Dobrze by było nie łączyć ich jednak z chlebem, pierogami, kutią czy makowcem. A przynajmniej maksymalnie ograniczyć te drugie.
Warto bowiem wiedzieć, tłuszcz przechowywany jest w naszym organizmie w formie trójglicerydów. A te zbudowane są z glicerolu, który powstaje z glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych. Wolne kwasy tłuszczowe znajdują się w naszej krwi, bo tłuszcz trawi się bardzo powoli i uwalnia dopiero po kilku godzinach od spożycia. Jeżeli w momencie, kiedy kwasy tłuszczowe krążą we krwi, następuje niespodziewany napływ glukozy z potraw węglowodanowych, organizm z chęcią połączy te fakty, tworząc nową tkankę tłuszczową. To jednak nie wszystko. Pojawią się bowiem dodatkowe problemy z trawieniem. Czy warto? Raczej nie. Można jeść smacznie i mądrze, tylko trzeba chcieć.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Na zdjęciu dwie dziewczyny siedzące przy choince- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/jakob-owens-7c8uuvyhhbw-unsplash-kopia-850x642.jpg)
Masz insulinooporność i obawiasz się potraw świątecznych? Sprawdź, jak postępować
![Na zdjęciu mama i córka okazują radość z pieczenia pierniczków: HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/adobestock_180223289-kopia-850x532.jpg)
„Chcę, żeby moje dzieci ze świąt pamiętały to, że jestem z nimi, a nie tylko to, że jestem w kuchni”. Tiktokerka swoim nagraniem podbija internet
![Świąteczne ciastka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/yulian-karadzhov-strbpdsyl9s-unsplash-kopia-850x575.jpg)
Uważaj na ozdoby z masy cukrowej. „One wszystkie mogą wywoływać rzuty alergii” – ostrzega pediatrka
![Papier do pieczenia to niezwykle praktyczny i nieodzowny element niemal każdej kuchni - na zdjęciu kobieta wkłada blachę do piekarnika, na papierze do pieczenia ułożone są pierniki - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/adobestock_473608701-kopia-850x567.jpg)