3 min.
Wigilijne patenty na trawienie. Co nam pomoże?

Zdjęcie: shutterstock
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Święta to wspaniały czas, ale ten, kto wymyślił 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, najwyraźniej nie przewidział tego, że w XXI wieku na co dzień nie będzie nam niczego brakowało. Jak się bronić przed problemami trawiennymi? Nie przesadzać, a oprócz tego nie łączyć ze sobą niektórych pokarmów.
Według tradycji na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, które mają zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że koniecznie trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. No cóż, tradycja tradycją, ale obżarstwo to naprawdę fatalny pomysł… Hasło na te Święta? Umiar i rozsądek.
Wspomniane „płody ziemi” niestety są tak przygotowywane, że powodują często rozstrój żołądka, pomijając fakt, że po trzech dniach także nadęty brzuch i nadwyżki na wadze.
Co robić? Próbować nie łączyć tłustych wigilijnych potraw z węglowodanami – zwłaszcza prostymi. Prawda jest taka, że wigilijna kuchnia jest tłusta. Potrawy są zatem z założenia bardzo kaloryczne. Ważne jest więc, by się nimi nie przejadać. Organizm sobie z nimi poradzi, o ile pomożemy mu strawić posiłek, nie podstawiając kłód pod nogi. Tymi kłodami będą z pewnością produkty podnoszące poziom cukru we krwi. Starajcie się zjeść ich w miarę możliwości jak najmniej lub najlepiej zjeść je po 3 godzinach od zjedzenia tych najbardziej tłustych potraw.
W wigilijnym menu produktami białkowo-tłuszczowymi będą ryby pod różną postacią. Dobrze by było nie łączyć ich jednak z chlebem, pierogami, kutią czy makowcem. A przynajmniej maksymalnie ograniczyć te drugie.
Warto bowiem wiedzieć, tłuszcz przechowywany jest w naszym organizmie w formie trójglicerydów. A te zbudowane są z glicerolu, który powstaje z glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych. Wolne kwasy tłuszczowe znajdują się w naszej krwi, bo tłuszcz trawi się bardzo powoli i uwalnia dopiero po kilku godzinach od spożycia. Jeżeli w momencie, kiedy kwasy tłuszczowe krążą we krwi, następuje niespodziewany napływ glukozy z potraw węglowodanowych, organizm z chęcią połączy te fakty, tworząc nową tkankę tłuszczową. To jednak nie wszystko. Pojawią się bowiem dodatkowe problemy z trawieniem. Czy warto? Raczej nie. Można jeść smacznie i mądrze, tylko trzeba chcieć.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022