3 min.
Wigilijne patenty na trawienie. Co nam pomoże?

Zdjęcie: shutterstock
14.08.2022
Przez żołądek do… łóżka. 8 naturalnych afrodyzjaków idealnych na pobudzającą kolację
14.08.2022
Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel
14.08.2022
Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Święta to wspaniały czas, ale ten, kto wymyślił 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, najwyraźniej nie przewidział tego, że w XXI wieku na co dzień nie będzie nam niczego brakowało. Jak się bronić przed problemami trawiennymi? Nie przesadzać, a oprócz tego nie łączyć ze sobą niektórych pokarmów.
Według tradycji na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, które mają zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że koniecznie trzeba spróbować każdej z 12 potraw, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą. No cóż, tradycja tradycją, ale obżarstwo to naprawdę fatalny pomysł… Hasło na te Święta? Umiar i rozsądek.
Wspomniane „płody ziemi” niestety są tak przygotowywane, że powodują często rozstrój żołądka, pomijając fakt, że po trzech dniach także nadęty brzuch i nadwyżki na wadze.
Co robić? Próbować nie łączyć tłustych wigilijnych potraw z węglowodanami – zwłaszcza prostymi. Prawda jest taka, że wigilijna kuchnia jest tłusta. Potrawy są zatem z założenia bardzo kaloryczne. Ważne jest więc, by się nimi nie przejadać. Organizm sobie z nimi poradzi, o ile pomożemy mu strawić posiłek, nie podstawiając kłód pod nogi. Tymi kłodami będą z pewnością produkty podnoszące poziom cukru we krwi. Starajcie się zjeść ich w miarę możliwości jak najmniej lub najlepiej zjeść je po 3 godzinach od zjedzenia tych najbardziej tłustych potraw.
W wigilijnym menu produktami białkowo-tłuszczowymi będą ryby pod różną postacią. Dobrze by było nie łączyć ich jednak z chlebem, pierogami, kutią czy makowcem. A przynajmniej maksymalnie ograniczyć te drugie.
Warto bowiem wiedzieć, tłuszcz przechowywany jest w naszym organizmie w formie trójglicerydów. A te zbudowane są z glicerolu, który powstaje z glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych. Wolne kwasy tłuszczowe znajdują się w naszej krwi, bo tłuszcz trawi się bardzo powoli i uwalnia dopiero po kilku godzinach od spożycia. Jeżeli w momencie, kiedy kwasy tłuszczowe krążą we krwi, następuje niespodziewany napływ glukozy z potraw węglowodanowych, organizm z chęcią połączy te fakty, tworząc nową tkankę tłuszczową. To jednak nie wszystko. Pojawią się bowiem dodatkowe problemy z trawieniem. Czy warto? Raczej nie. Można jeść smacznie i mądrze, tylko trzeba chcieć.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

13.08.2022
Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022