Przejdź do treści

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)
Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Czarnuszka to jedna z popularniejszych przypraw, która jest często używana i stosowana. Zwykle wybieramy ją do potraw i wypieków zw względu na jej właściwości smakowe jednak przyprawa posiada wiele korzystnych właściwości, które warto poznać i świadomie wykorzystywać. Czym zatem jest czarnuszka? Jakie ma właściwości?

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka to roślina znana od starożytności. Pochodzi ona z Azji. Jest to roślina z rodziny jaskrowatych. Posiada dwie funkcje — ozdobną i spożywczą. Czarnuszka jest zatem znana jako niebieskie kwiaty w ogródkach oraz jako czarne drobne ziarenka w branży żywnościowej. Nasiona są stosowane również w lecznictwie. Są one ukryte w mieszku rośliny. Z racji na ich czarny kolor i mały rozmiar, są też nazywane czarnym kminkiem i poniekąd go przypominają.

Jak działa czarnuszka? Korzyści

Działanie czarnuszki jest niezwykle pozytywne, korzystnie wpływa na nasze zdrowie i co jest potwierdzone przez liczne badania kliniczne. Dzieje się tak za sprawą jej właściwości. Zawiera liczne kwasy tłuszczowe, fitosterole, fosfolipidy, saponiny czy białka w postaci ośmiu typów aminokwasów. Czarnuszka ma właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, antyzapalne i przeciwgrzybicze. Ziarno to wpływa pozytywnie na układ immunologiczny człowieka. Do licznych korzyści możemy zaliczyć obecność wielu witamin. Są to witaminy E, A, F, B1, B3, B6. Czarnuszka to też żelazo, magnez, wapń, potas, sód, selen czy cynk. Dzięki bardzo dużej ilości pozytywnych składników czarnuszka może działać jako element profilaktyki oraz leczenia pewnych dolegliwości.

Na co dobra jest czarnuszka?

Liczne korzystne właściwości czarnuszki działają pozytywnie na wiele elementów naszego organizmu. Pierwszym z nich jest obniżanie ciśnienia tętniczego. Jest zatem dobra dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem. Drugą korzyścią jest regulowanie pracy trzustki i poziomu cukru we krwi, co oznacza, że jest korzystna też dla cukrzyków. Czarnuszka ma silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim czarnuszka eliminuje wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowotworom. Działanie profilaktyczne w tym kierunku jest bardzo ważne. Czarnuszka korzystna jest na wiele innych dolegliwości takich jak alergie, osteoporoza, astma, anemia, kamienie nerkowe i zakażenia grzybicze. Kolejną płaszczyzną, na którą działa to ziarno jest skóra. Możemy używać jej, jeśli mamy problem z trądzikiem, poparzeniami słonecznymi, łuszczycą, łupieżem czy atopowym zapaleniem skóry. Dzięki wielu korzystnym składnikom czarnuszka obniża również poziom adrenaliny i kortyzolu. Wpływa to na nasz stres, a sama czarnuszka jest pomocna przy leczeniu np. depresji.

Czarnuszka jest też korzystna dla osób, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać oraz chronić swój organizm. Ziarna działają ochronnie na nasz organizm i chronią nas przed wchłanianiem się toksyn. Pomagają się regenerować naszemu organizmowi i zwalczają stany zapalne.

Jak możemy stosować czarnuszkę?

Czarnuszkę stosować możemy na dwa, główne sposoby. Pierwszym nich jest spożywanie jej w postaci oleju. W celach leczniczych należy spożywać ją w formie dwóch łyżek dziennie. Drugą wersją czarnuszki są ziarna jako przyprawa. Najczęściej ziarenkami możemy posypywać wypieki np. bułki czy chleb, które wypiekamy samodzielnie lub kupować gotowe produkty z czarnuszką. Jako przyprawa jest też używana do mięs, sałatek, zup czy serów. Oprócz dwóch głównych metod stosowania czarnuszki istnieje też kilka innych produktów różnego rodzaju, w których jest ona obecna. Czarnuszkę możemy znaleźć m.in. w nalewkach czy naparach. Jest również dodawana do kosmetyków.

Interesującym sposobem może być posypywanie czarnuszką  wraz z sezamem kanapek lub tworzenie ze zmielonych ziaren przyprawy do past. Jeśli chcemy łączyć czarnuszkę z sosami, możemy stworzyć dressing do sałatki. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Jadalne kwiaty odmienią nawet pospolite danie

Podaruj kwiaty na talerzu! Pomysł na jadalny „bukiet” nie tylko na Dzień Kobiet

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Trujące konwalie / istock

Uważaj, konwalia jest trująca! Bukiet tych pięknych kwiatów nie zawsze jest dobrym pomysłem na prezent

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Skąd się bierze miód?

Jak pszczoły robią miód? Jak powstaje miód sztuczny i pitny

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×