Przejdź do treści

Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek

stół świąteczny
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. To czas, gdy jemy znacznie więcej niż zazwyczaj. Jak racjonalnie podejść do jedzenia podczas świąt, znaleźć złoty środek i czy warto wrzucić na luz? Hello Zdrowie rozmawia z dietetyk Iwoną Wanat, również o tym, skąd mamy problem z jedzeniem i dlaczego nie warto popadać w obsesję. 

Urszula Gruszka: Racjonalne podejście do jedzenia w święta, czy jest to możliwe?

Iwona Wanat: Jak najbardziej jest to możliwe. Święta to okres kilku dni, podczas których spotykamy się z rodziną, przyjaciółmi i trzymanie się wówczas diety lub liczenie kalorii jest czymś, co może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Dodatkowo presja rodziny „no zjedz jeszcze kawałeczek” nie pomaga nam w racjonalnym podejściu.

Zatem racjonalne podejście do jedzenia to sztuka odmawiania?

Ja bym powiedziała, że racjonalne podejście do jedzenia to sztuka wyborów. Jeśli sami przyrządzamy posiłek dla rodziny, mamy wpływ na jakość naszych posiłków. Możemy wówczas wybrać zdrowsze zamienniki wysokokalorycznych lub niezdrowych produktów, albo wybrać sposób przyrządzenia, co ma bardzo duże znaczenie. Zamiast smażenia – pieczenie lub gotowanie. Zamiast majonezu – jogurt naturalny lub grecki. Zamiast tłustych smażonych mięs – więcej zup i warzyw.

Zobacz także: pieczone warzywa w trzech odsłonach

A w sytuacji, w której jesteśmy gościem i nie mamy wpływu na dobór składników, sposobu przygotowania?

Jeśli jesteśmy gośćmi, również mamy wybór. W sytuacji, w której cały stół jest zastawiony i samodzielnie decydujemy o posiłku, wybierajmy racjonalnie – czyli najzdrowsze opcje lub tzw. „mniejsze zło”. Dobrze jest zacząć od spożycia zup lub warzyw. Wówczas nasz żołądek będzie wypełniony i zapewni nam to sytość na dłuższy czas. Tradycyjne polskie dania świąteczne mogą być nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Ryba pieczona lub w galarecie, barszcz czerwony na zakwasie, kompot z suszu – to są zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Natomiast w sytuacji, w której gospodarz ma przygotowane zestawy dań, które lądują na naszym talerzu, możemy wówczas decydować o ilości, jaką zjemy. Możemy także taki posiłek rozłożyć w czasie, nie musimy się spieszyć, zwłaszcza że rodzinne spotkania trwają dłuższy czas, niż tradycyjny obiad lub kolacja.

kutia

Czym powinniśmy popijać posiłek? Ma to znaczenie?

Na wielu świątecznych stołach alkohol jest pewną normą, bo dla wielu osób jest to radosny, rodzinny czas, czyli okazja do świętowania. Najlepszym rozwiązaniem jest picie wody, najlepiej z cytryną, która wspomoże układ trawienny, a także napary ziołowe. Jeśli zdecydujemy się na alkohol, pamiętajmy o umiarze i wyborze tzw. „mniejszego zła”. Symboliczna lampka wytrawnego wina będzie bardzo dobrym wyjściem z sytuacji, w której nie musimy się tłumaczyć dlaczego nie pijemy i obalać zarzuty o potencjalnej ciąży (śmiech).

Wiele osób dbających o sylwetkę obawia się o przytycie, czy słusznie?

Jeśli przez cały rok dbamy o zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną, nie mamy czego się obawiać. Kilka dni pofolgowania sobie z dietą nie będzie miało znaczącego wpływu na naszą sylwetkę, o ile będą to dwa dni a nie dwa tygodnie. Racjonalne podejście do jedzenia to zdrowe podejście, z dystansem do siebie, przecież nie zawsze musimy być na 100 procent. Czasem można po prostu odpocząć od tempa i presji jaką sobie sami narzucamy, a święta są do tego dobrą okazją. Ważne, aby nie przesadzić i aby czuć się dobrze. Jeśli kompulsywne jedzenie po miesiącu liczenia kalorii sprawi, że nasze samopoczucie pogorszy się, to znak, że nasza relacja z jedzeniem nie jest prawidłowa.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Racjonalne podejście do jedzenia to zdrowe podejście, z dystansem do siebie, przecież nie zawsze musimy być na 100 procent. Czasem można po prostu odpocząć od tempa i presji jaką sobie sami narzucamy, a święta są do tego dobrą okazją

Dlaczego tak wiele osób ma złą relację z jedzeniem?

Może wynikać to z wielu czynników, między innymi: z dzieciństwa, z niskiego poczucia własnej wartości, z zakrzywionego obrazu własnego wizerunku, kompleksów. Bardzo wiele kobiet przychodzi do dietetyka mówiąc „całe życie jestem na diecie”, a potem te same kobiety czują obniżone samopoczucie na myśl o świątecznym stole i chęci zjedzenia tych wszystkich pyszności, tłumacząc się „przecież należy mi się”. Następnie święta mijają, a postanowieniem noworocznym jest zrzucenie 10 kilogramów, bo przecież w święta tyle się jadło.

 

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Z jednej strony racjonalne podejście, z drugiej strony to szczególny rodzinny czas. Czy to jedzenie jest tak dużym problemem?

Jeśli dla kogoś myśl o świątecznym jedzeniu nie jest kłopotliwe, tzn. nie odczuwa niepokoju na myśl, że może przytyć, albo ile kilokalorii ma dany produkt lub danie, to oznacza zdrową relację i wówczas nie jest to problem. Ale proszę zauważyć, jak wiele osób wyszukuje w Internecie porad: „jak nie przytyć podczas świąt”, „jak wrócić do formy po świętach” i to jest zastanawiające. To przedstawia się w taki sposób, jakby święta były maratonem jedzenia i leżenia jednocześnie, gdzie chcemy prześcignąć wszystkich członków rodziny i zjeść jak najwięcej. W rzeczywistości powinniśmy mieć normalny stosunek – mieć zdrowe nawyki i z troski o swoje zdrowie wybierać to, co najlepsze dla siebie. Na co dzień odżywiając się zdrowo, w serwowaniu sobie deseru lub próbowaniu ciast, nie ma nic złego.

Podsumowując, jaki jest złoty środek w świątecznym celebrowaniu?

Jeśli chcemy czuć się dobrze, pamiętajmy o zdrowym podejściu do żywienia, na co dzień i również w święta. To czas, aby spotkać się z bliskimi i wystarczy, że zjemy jedną kolację, nie trzy. Ważne jest także nawodnienie i w ramach rodzinnej integracji – wskazany jest spacer po kolacji.

W rzeczywistości powinniśmy mieć normalny stosunek – mieć zdrowe nawyki i z troski o swoje zdrowie wybierać to, co najlepsze dla siebie. Na co dzień odżywiając się zdrowo, w serwowaniu sobie deseru lub próbowaniu ciast, nie ma nic złego

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Kinga Rusin: Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia

Kinga Rusin ostrzega przed oszustami! „Nie da się schudnąć, w zdrowy sposób, 15 kg w tydzień! To niemożliwe bez narażenia swojego zdrowia czy nawet życia”

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Czy herbatki na odchudzanie rzeczywiście są w stanie nam pomóc? Odpowiadają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

„Czasem pacjenci decyzję o operacji podejmują z prozaicznych powodów – nie mogą wejść po schodach czy zawiązać buta”. O leczeniu otyłości olbrzymiej mówi dr Michał Duchnik

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

6 produktów, których lepiej nie jeść przed 10 rano

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Maria Nowak-Szabat / archiwum prywatne

Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Tomasz Sekielski / Fot. Jerzy Dudek/DDTVN/East News

Tomasz Sekielski szczerze o uzależnieniu. „Wiedziałem że wyrządzam sobie krzywdę. Bałem się, że się już nie obudzę”

Herbata

GIS wycofuje popularną herbatę. Powodem zanieczyszczenie tlenkiem etylenu

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Zdarza ci się kompulsywnie objadać? Magda Hajkiewicz-Mielniczuk apeluje: Nie musisz się za to karać

Zdarza ci się kompulsywnie objadać? Magda Hajkiewicz-Mielniczuk apeluje: Nie musisz się za to karać

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

„Jeszcze przed operacją 3 razy udało mi się schudnąć po 40 kg. Ale dopiero po zmniejszeniu żołądka moje życie stało się normalne” – mówi Agnieszka Jeske-Kaczanowska

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy poprawia stan skóry i pomaga zrzucić kilogramy – prawda czy mit? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który w pandemii wychodzi nam beznadziejnie [WIDEO]

Julita Kordońska: ciałopozytywność to proces, który teraz wychodzi nam beznadziejnie. To efekt pandemii [WIDEO]

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×