2 min.
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Szaleństwo przedświąteczne trwa, a wy zapomnieliście nastawić zakwas na barszcz? Nie wpadajcie w panikę. Znamy przepis na zdrowy ekspresowy barszcz, który przygotujecie dosłownie w ostatniej chwili!
Spis treści
Taka zupa może mieć dwie wersje. Jedną, bardziej treściwą, w której zostawiamy warzywa oraz drugą – przecedzamy płyn i uzyskujemy klarowny, esencjonalny barszcz. Wersja pierwsza jest dla osób, które nie miały czasu na ulepienie uszek, a chcą, aby zupa była sycąca.
Skoro jest barszcz, to muszą być buraki. Buraki mają szereg zalet zdrowotnych dla naszego organizmu. Regulują pracę wątroby, obniżają ciśnienie krwi oraz cholesterol. Zawierają magnez, żelazo, potas, wapń oraz kobalt. Są bogate w witaminę A, B i C. Wzmacniają koncentrację. Fantastycznie pobudzają jelita do pracy, głównie dzięki zawartości błonnika. Oprócz tego ich spożywanie poleca się przy anemii. Mają działanie wykrztuśne. Uważa się, że warzywa te poprawią humor i samopoczucie. Oczyszczają organizm z toksyn. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny.
Świąteczny barszcz – składniki (przepis na 2-3 porcje):
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 duże buraki,
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka startego imbiru,
- 2-3 łyżki octu albo soku z cytryny do smaku,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 4 ziarna jałowca,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- woda,
- sól i pieprz do smaku.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Świąteczny barszcz – przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Zdjęcie: masz.talerz
Buraki i marchewkę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
Zdjęcie: masz.talerz
Olej rozgrzej w garnku. Wrzuć cebulę, dodaj szczyptę soli i resztę przypraw.
Zdjęcie: masz.talerz
Podsmaż przez chwilę i włóż starte warzywa. Następnie dodaj imbir, czosnek i całość zalej wodą tak, aby zakryła produkty znajdujące się w garnku. Dolej jeszcze ok. 200 ml.
Zdjęcie: masz.talerz
Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dopraw octem, solą i pieprzem. Wyjmij gwiazdki i jałowiec. Barszcz podawaj odcedzony z uszkami albo nieodcedzony z warzywami.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Udostępnij!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022