Przejdź do treści

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

orkiszowy omlet
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zastanawiasz się, co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Wypróbuj nasz zestaw: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem oraz owoce i sok z warzyw. Dziecko będzie zachwycone!

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa. Aby jednak było sycące i wartościowe, warto kierować się kilkoma zasadami. Po pierwsze, powinno się składać z węglowodanów złożonych, które znaleźć można w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, ryżu, naturalnych płatkach zbożowych lub daniach z pełnoziarnistej mąki.

Po drugie: nie może zabraknąć warzyw. Mogą być to pokrojone w słupki warzywa, sałatka albo wyciśnięty z nich sok, np. z marchewek. Po trzecie: owoce, które większość dzieci uwielbia. Nie można również zapomnieć o źródłach białka, np. pieczonego mięsa, ryby czy jajek. Pamiętasz o tłuszczu? Może być w postaci oleju roślinnego lub porcji orzechów, które dodatkowo wspomogą pracę mózgu.

Omlet bez mąki z warzywami

Nasza propozycja ma wszystko to, co mieć powinno drugie śniadanie! Mąka orkiszowa oraz otręby dostarczą energii dla pracy mięśni i mózgu. Błonnik pokarmowy w nich zawarty spowoduje to, że energia będzie uwalniana dłużej, przez co dziecko dłużej będzie miało koncentrację na najwyższym poziomie! Omlet jest doskonałym źródłem białka, które jest niezwykle ważne w rozwoju młodego organizmu, bo to z niego zbudowane są wszystkie tkanki.

Owoce na dobry początek dnia

Omlet zawiera w składzie owoce – naturalne słodycze. My postawiliśmy na sezonowe jabłka, które dzięki wysokiej zawartości pektyn wspomagają pracę układu pokarmowego oraz biorą udział w podnoszeniu odporności dziecka. Jeśli dziecko lubi, możesz dodać do jabłek cynamon – ma właściwości antybakteryjne! Śniadanie zawiera także świeże owoce – mandarynki, które dostarczą sporej dawki witaminy C, dzięki czemu uchronią przed przeziębieniem. Niedobory witaminy C powodują obniżenie odporności organizmu, szybsze męczenie się oraz mniejszą adaptację organizmu do zmian temperatur.

Co do picia? Sok marchwiowy. Najlepiej samodzielnie wyciskany lub jednodniowy. Marchew jest bogata w beta-karoten, który odpowiada m.in. za prawidłową funkcję skóry i nabłonków oraz jest bardzo silnym antyoksydantem.

Zdjęcie: masz.talerz

Taka śniadaniówka to skarb każdego malucha!

Pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem plus sok marchwiowy i mandarynki

przepis na zdrowe drugie sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz

Orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem – składniki:

– 2 jaja, żółtka oddzielone od białek
– 3 czubate łyżki mąki orkiszowej
– łyżka oleju ryżowego
– szklanka mleka 2% tłuszczu – ilość trzeba dopasować do konsystencji b. gęstego ciasta naleśnikowego
– 1/2 jabłka pokrojonego na małe kawałki lub startego na grubej tarce
– szczypta cynamonu

Orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem – przygotowanie:

Z białek ubij pianę. Żółtka zmiksuj z mąką i mlekiem. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką, dodając jabłko. Na patelni rozgrzej olej i wylej masę. Smaż na średnim ogniu, po mniej więcej 5 minutach przekręć omlet na drugą stronę. Po usmażeniu pokrój omlet w trójkąty. W pudełeczku ułóż trójkąty omleta w towarzystwie cząstek mandarynek.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Gotowy omlet powinien być puszysty. Tu potrzebna jest nieduża patelnia, wtedy omlet będzie grubszy i nie złamie się, gdy będziemy go przewracać na drugą stronę.

Smacznego!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Miksujemy: koktajl na poprawę humoru

Na poprawę humoru! Koktajl z surowym kakao

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×