3 min.
Tę pastę polubią chyba wszyscy! Jest sycąca, wyrazista w smaku, oszczędna w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. I pomyśleć, że te popularne warzywa ‒ marchew, seler, por, pietruszka – można doprawić tak, że chce się jeść bez końca…
Marchewka to skarbnica beta-karotenu. Ale nie tylko. Jest bogata w witaminy z grupy C, B, E, K, a także w ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, sód, cynk oraz magnez. Regularne jedzenie marchewki dobrze wpływa na wzrok, wygląd skóry i serce.
Nasz kolejny bohater ‒ seler ‒ zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Poza tym jest kopalnią fosforu, wapnia, cynku i potasu. Seler ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i rozkurczające. Działa moczopędnie. Jest niskokaloryczny, ale pobudza apetyt. Oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża ciśnienie tętnicze. Podobnie jak marchewka dobrze wpływa na pracę serca i wygląd skóry.
Pietruszka jest bogata w witaminę A, C, PP i K. Oprócz tego zawiera żelazo, flawonoidy oraz wapń, magnez i potas. Dobra wiadomość dla kobiet cierpiących na bóle menstruacyjne ‒ korzeń pietruszki łagodzi bóle i działa rozkurczająco. Oprócz tego ma działanie moczopędne, więc pomaga przy zapaleniu pęcherza. Usprawnia pracę nerek i reguluje ciśnienie krwi. Poprawia koncentrację i dobrze wpływa na układ nerwowy.
Pasta z warzywami w roli głównej w niczym nie będzie przypominać sałatki jarzynowej z ciocinych imienin. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki przyprawom – jedzcie na zdrowie!
Pasta kanapkowa – z warzyw
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki:
– 1 korzeń pietruszki
– 4 średniej wielkości marchewki
– połowa selera
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki miodu
– olej rzepakowy
– połowa pora
– 2 cm imbiru
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki garam masali
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– gałązka rozmarynu
– pestki dyni
– woda
Przygotowanie:
Pietruszkę, marchewkę, seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w krążki, a czosnek rozgnieć nożem. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia, polej olejem, miodem i szczyptą soli. Dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Czosnek wyciśnij z łupinki i razem z warzywami umieść w mikserze. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej ok. 1/3 szklanki wody i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody. Pastę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj na ciemnym pieczywie z pestkami dyni. Bez chleba też smakuje doskonale!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022