Przejdź do treści

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Tę pastę polubią chyba wszyscy! Jest sycąca, wyrazista w smaku, oszczędna w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. I pomyśleć, że te popularne warzywa ‒ marchew, seler, por, pietruszka – można doprawić tak, że chce się jeść bez końca…

Marchewka to skarbnica beta-karotenu. Ale nie tylko. Jest bogata w witaminy z grupy C, B, E, K, a także w ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, sód, cynk oraz magnez. Regularne jedzenie marchewki dobrze wpływa na wzrok, wygląd skóry i serce.

Nasz kolejny bohater ‒ seler ‒ zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Poza tym jest kopalnią fosforu, wapnia, cynku i potasu. Seler ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i rozkurczające. Działa moczopędnie. Jest niskokaloryczny, ale pobudza apetyt. Oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża ciśnienie tętnicze. Podobnie jak marchewka dobrze wpływa na pracę serca i wygląd skóry.

Pietruszka jest bogata w witaminę A, C, PP i K. Oprócz tego zawiera żelazo, flawonoidy oraz wapń, magnez i potas. Dobra wiadomość dla kobiet cierpiących na bóle menstruacyjne ‒ korzeń pietruszki łagodzi bóle i działa rozkurczająco. Oprócz tego ma działanie moczopędne, więc pomaga przy zapaleniu pęcherza. Usprawnia pracę nerek i reguluje ciśnienie krwi. Poprawia koncentrację i dobrze wpływa na układ nerwowy.

Guacamole

Pasta z warzywami w roli głównej w niczym nie będzie przypominać sałatki jarzynowej z ciocinych imienin. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki przyprawom – jedzcie na zdrowie!

Pasta kanapkowa – z warzyw

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki:

– 1 korzeń pietruszki
– 4 średniej wielkości marchewki
– połowa selera
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki miodu
– olej rzepakowy
– połowa pora
– 2 cm imbiru
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki garam masali
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– gałązka rozmarynu
– pestki dyni
– woda

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę, seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w krążki, a czosnek rozgnieć nożem. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia, polej olejem, miodem i szczyptą soli. Dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Czosnek wyciśnij z łupinki i razem z warzywami umieść w mikserze. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej ok. 1/3 szklanki wody i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody. Pastę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj na ciemnym pieczywie z pestkami dyni. Bez chleba też smakuje doskonale!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

×