Przejdź do treści

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka
Omlet bez mąki z warzywami/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Omlet to superpomysł na śniadanie, szybki lunch albo kolację. No i można poszaleć z dodatkami. My przygotujemy go bez dodatku mąki, ze zdrowym tłuszczem i warzywami. Sięgniemy po olej kokosowy, kwiaty cukinii, pomidory, paprykę, rukolę i bazylię. Będzie kolorowo!

Głównym składnikiem omletu są jajka. Ceni się je przede wszystkim za pełnowartościowe białko. Oprócz tego są źródłem lecytyny i kwasu omega-3. Lecytyna odpowiada za rozbijanie tłuszczu na małe cząsteczki i uniemożliwianie im przedostania się do naczyń.

Poza tym dobrze działa na wątrobę i układ nerwowy. Jakby tego było mało, jajka są bogate w proteiny i aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wyprodukować ‒ dlatego tak ważne jest ich spożywanie. W jajkach znajdują się takie witaminy jak A, D, E, K, B1 i B12. Oraz takie składniki mineralne jak fosfor, cynk, miedź, selen, magnez i żelazo.

Jajeczny omlet z dodatkiem warzyw to strzał w dziesiątkę!

Omlet bez mąki z warzywami – składniki (przepis dla 1‒2 osób)

  • 4 jajka,
  • 3‒4 kwiaty cukinii,
  • pół papryki,
  • 1/3 czerwonej cebuli,
  • garść rukoli,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka listków bazylii,
  • szczyptę papryki wędzonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 łyżeczki czarnuszki,
  • 3/4 łyżki oleju kokosowego.

Omlet bez mąki z warzywami – przygotowanie

Zacznij od drobnego pokrojenia cebuli. Paprykę pokrój w nieregularne kawałki. Rozbij jajka.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnie roztrzep je w miseczce.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj szczyptę soli, pieprzu i papryki wędzonej. Do jajek dorzuć pokrojoną paprykę i czarnuszkę. Na małej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i dodaj szczyptę soli. Podsmaż przez minutę. Wlej jajka.

Zdjęcie: masz.talerz

Na wierzchu połóż porwane kwiaty cukinii ‒ wcześniej usuń ze środka pręciki. Patelnię przykryj i poczekaj 2‒3 minuty, aż omlet się zetnie i zarumieni. Przerzuć go delikatnie na drugą stronę i podsmaż przez minutę.

Zdjęcie: masz.talerz

Gotowy omlet zdejmij na talerz i podaj go z rukolą, pomidorkami i bazylią.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: