Przejdź do treści

Pierniczkowy krem z batatów? Już teraz wypróbuj świąteczny przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Źródło: Niekoniecznie Dietetycznie/Facebook
Źródło: Niekoniecznie Dietetycznie/Facebook
Podoba Ci
się ten artykuł?

Choć do Bożego Narodzenia zostały jeszcze dwa miesiące, to Anna Reguła, prowadząca profil Niekoniecznie Dietetycznie na Instagramie, już teraz zachęca do wypróbowania świątecznego przepisu na pierniczkowy krem… z batatów.

Nowy przepis świąteczny? Wypróbuj już teraz

Choć do świąt zostało jeszcze dużo czasu, już teraz warto zacząć eksperymentować z konkretnymi przepisami. Zwłaszcza że krotko przed Bożym Narodzeniem na takie eksperymenty będzie znacznie mniej czasu.

Anna Reguła proponuje przepis na krem pierniczkowy z batatów i serka wiejskiego. Można go jeść zarówno jako samodzielny posiłek, jak i użyć jako nadzienie do ciasta, naleśników czy dodatek do owsianki. Jest zdrowy i smaczny. Krem smakuje najlepiej, gdy odstawi się go na jakiś czas do lodówki i zje taki schłodzony. Podany przez Niekoniecznie Dietetycznie przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Pierniczkowy krem z batatów: składniki

  • 80 g upieczonych batatów
  • 1 serek wiejski lekki
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g erytrolu
  • 30 g napoju sojowego (bądź innego roślinnego)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • pół łyżeczki soli
  • dodatki: prażone płatki migdałów, pokrojona kostka gorzkiej czekolady

Pierniczkowy krem z batatów: sposób przygotowania

Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładki krem. I gotowe! Cała porcja ma 260,6 kcal, w tym 22,6 g białka, 7,7 g tłuszczu, 47,5 g węglowodanów.

Taki pierniczkowy krem warto wypróbować nie tylko ze względu na pyszny smak i świąteczny aromat, ale i właściwości zdrowotne batatów. Nazywane słodkimi ziemniakami, przewyższają swoje bardziej tradycyjne odpowiedniki pod względem dobroczynnego działania na organizm. Ich częste stosowanie poprawia pamięć i utrzymuje w dobrej kondycji wzrok. Co więcej, bataty zawierają beta-karoten, który, jak wykazały badania, zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Niekoniecznie Dietetycznie: kim jest?

Niekoniecznie Dietycznie, czyli Anna Reguła jest dyplomowanym dietetykiem, autorką książki „Ach ten cukier!”. Na swoim Instagramie dodaje wpisy zgodne z EBM, czyli evidence-based medicine – medycyną opartą na faktach naukowych.  Anna Reguła swoimi wpisami stara się udowodnić, że warto jeść zdrowo, a nie modnie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?