2 min.
Gorzka czekolada wydłuża życie o dwa lata

Czekolada - jak wybrać najzdrowszą? Ilustracja: Julia Szostak
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Najstarszy człowiek na świecie, który zmarł w wieku 122 lat, był miłośnikiem czekolady. Badania potwierdziły, że jedzenie gorzkiej czekolady może wydłużyć życie nawet o dwa lata. Zanim jednak popadniemy w czekoladowy hurraoptymizm, ustalmy, co nazywamy czekoladą.
Czarna gorzka najlepsza
Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao. Jednak czysta czekolada jest dość gorzka w smaku, dlatego w tabliczce prawie zawsze występuje z innymi składnikami. Najzdrowsza czekolada to ciemna, która zawiera 70–99 proc. kakao – jest w niej najwięcej magnezu, błonnika i antyoksydantów. Czekolada deserowa to 50–70 proc. kakao. Jest mniej gorzka, ale wciąż wytrawna. 25–50 proc. kakao znajdziemy w czekoladzie mlecznej, która zawiera także całkiem sporo cukru oraz tłuszcz, mleko w proszku lub śmietankę. Dobra czekolada ma krótką listę składników: kakao (w postaci ziaren kakaowca lub miazgi kakaowej w ilości podanej w procentach), cukier (najlepiej trzcinowy) i dodatki w postaci np. przypraw (skórka pomarańczowa, chili, mięta, trawa cytrynowa, kwiat soli morskiej).
Białą tabliczkę trudno w ogóle nazwać czekoladą, bo to mieszanka cukru, tłuszczu i aromatów, zawierająca jedynie śladowe ilości kakao (zwykle 1 proc.). Unikajmy też czekolad nadziewanych, w których truskawkę udaje burak i sztuczne aromaty, a to wszystko w oprawie emulgatorów, tłuszczy roślinnych, konserwantów i regulatorów kwasowości. Tym, którzy uwielbiają owoce w czekoladzie, polecam czekolady nadziewane BIO, gdzie oprócz prawdziwej miazgi kakaowej z ekologicznych upraw znajdziemy też informację, ile procent malin znajduje się w malinowej nadziewanej czekoladzie.
Zamiast zjadać tabliczkę czekolady, można też pić kakao (ale nie popularne czekoladowe napoje instant dla dzieci). Tutaj także obowiązuje zasada koloru – im ciemniejsze kakao do picia, tym zdrowsze. Innym sposobem jest dodanie sproszkowanego kakao do porannej owsianki albo muesli z jogurtem.
Czekolada na zdrowie
Dwie tabliczki ciemnej czekolady tygodniowo mogą zmniejszyć u kobiet ryzyko zachorowania na udar mózgu dzięki zawartym w niej flawonoidom, których właściwości antyoksydacyjne pomagają walczyć z tą chorobą. Jedzenie czekolady zapobiega także powstawaniu zakrzepów krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca. Flawonoidy wpływają pozytywnie na koncentrację, zwłaszcza jeśli chodzi o przedmioty ścisłe, takie jak matematyka. Tabliczka gorzkiej czekolady może więc się okazać świetną pomocą naukową przed egzaminem.
Kakao zawiera również składnik o nazwie pentamer, który zakłóca zdolność komórek nowotworowych do rozprzestrzeniania się. Naukowcy z Georgetown University odkryli, że w wyniku działania pentameru białka odpowiedzialne za rozwój nowotworu zostały zahamowane, a komórki przestały się dzielić.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022