Przejdź do treści

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem
Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły?/ Rawpixel, fot. Jakub Kapusnak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Zrezygnowałaś z pieczywa pszennego, ponieważ uznałaś, że nie jest zdrowe? A wiesz, że może ci pomóc, jeśli masz zaburzenia trawienia i jest lekkostrawne? Zastanów się, czy pszenna kajzerka nie powinna wrócić na twój talerz. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, dlaczego takie pieczywo to nie samo zło.

Choć pieczywo to podstawa naszej diety, to jemy go coraz mniej. Z danych GUS wynika, że choć jeszcze w 2000 r. statystyczny Polak zjadał miesięcznie 6,61 kg pieczywa, to już w 2015 r. zjadał jedynie 3,75 kg. Jak wskazuje raport Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności, na taki stan rzeczy wpływ mają między innymi nowe trendy żywieniowe. Coraz częściej rezygnujemy z pieczywa, traktując je jako kaloryczne lub z powodów diety bezglutenowej. W rankingach na najbardziej niezdrowy chleb króluje ten pszenny. Czy to jednak dobry pomysł, aby z niego rezygnować? Okazuje się, że nie dla każdego.

W dzisiejszym poście chciałabym pokazać Wam najbardziej powszechny błąd – zazwyczaj postrzegamy żywność zero-jedynkowo: zdrowa/niezdrowa. Jaka jest prawda❓ Jedzenie nie jest tylko czarne albo tylko białe. To, co dla kogoś jest najlepsze drugiemu może kompletnie nie służyć. Tak jest właśnie w przypadku pieczywa – pisze w swoim najnowszym poście Anna Reguła.

Anna Reguła jest dyplomowaną dietetyczką, która w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą. Jej profil „niekoniecznie_dietetycznie” śledzi już ponad 113 tys. osób. Jak sama o sobie mówi, uczy jak jeść zdrowo i rozsądnie. Tym razem postanowiła poruszyć temat pieczywa.

istockphoto.com

Bułka pszenna nie taka zła?

Chleb pszenny dietetycy umieszczają na „czarnej liście” produktów, które nasycone są zbędnymi węglowodanami.

Przyjęło się, że oczyszczona bułka pszenna to synonim najgorszej jakości pożywienia. Faktycznie, kiedy ktoś jest zdrowy i nie cierpi na żadne problemy trawienne sama zalecam najczęściej pieczywo żytnie lub graham, czy jednak trzeba demonizować mąkę pszenną❓ NIE – pisze ekspertka.

W składzie chleba pszennego znajduje się bardzo mało błonnika, dlatego nie syci nas zjedzenie jednej czy dwóch kromek. Dlaczego jednak mąka pszenna nie jest taka zła?

Ponieważ ma ona zastosowanie w żywieniu w niektórych jednostkach chorobowych czy dla osób z bardzo dużym zapotrzebowaniem kalorycznym. Jeśli obserwujesz mój profil regularnie to zapewne wiesz już, że nie tyjemy od konkretnych produktów, a od nadmiaru kalorii. Kajzerka również może stanowić element diety ODCHUDZAJĄCEJ. Tak! To prawda! – zaznacza dietetyczka.

Jak czytać etykietki na chlebie

Pieczywo pszenne – jakie ma właściwości?

Jak wymienia Reguła, pieczywo pszenne także ma swoje wartości i nie każdy powinien z niego rezygnować. Czym się charakteryzuje?

– Wysoki IG, źródło sodu;

– Nie „tuczy”, jeśli nie jesz go w nadmiarze;

– Mniej wartościowe, bardziej oczyszczone na niż pełne ziarno.

Kiedy i kto powinien włączyć do swojego menu chleb pszenny? Reguła wymienia:

 – Osoby z bardzo dużym zapotrzebowaniem kalorycznym (np. sportowcy);

–  Osoby na diecie łatwostrawnej, przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych;

 – Czasami dobrym kompromisem może okazać się pieczywo Graham.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Pełnoziarniste czy na zakwasie? Nie wiesz, które pieczywo wybrać? Wyjaśniamy

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Diety cud a hormon tarczycy. Dlaczego powinnaś uważać z dużą redukcją kalorii?

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol