Przejdź do treści

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają

Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają
Po co nam węglowodany? Specjaliści wyjaśniają Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Węglowodany to paliwo i to całkiem dosłownie. Do życia niezastąpione, do treningu – tym bardziej! W ostatnich latach mają jednak złą sławę. Czy słusznie?

Węglowodany – dobre czy złe?

Czy możecie przeżyć bez węglowodanów? Raczej nie. Czy możecie od nich przytyć? Owszem – jeśli wybieracie zły rodzaj węgli i jecie ich za dużo. Tak więc bez paniki. A teraz do rzeczy.

Jeżeli systematycznie wykonujecie kilka jednostek treningowych w ciągu tygodnia o wysokiej intensywności, np. sztuki walki, crossfit, lub jesteście osobami trenującymi lub przygotowującymi się do różnego rodzaju biegów miejskich, biegów z przeszkodami, triathlonu czy biegów górskich, a wasze treningi trwają więcej niż godzinę – spożywanie węglowodanów będzie podstawą treningu.

Zatankujcie tylko dobre paliwo! Jeśli jednak większość czasu spędzacie za biurkiem lub w samochodzie i trenujecie rekreacyjnie 2-3 razy w tygodniu – nie ma co szaleć. Wówczas skupcie się na tym, by spożyć węglowodany w okolicach okołotreningowych. Dobrze wpłynie to zarówno na wasze samopoczucie, jak i wygląd sylwetki. Zalecenie typu „zbilansowana dieta powinna się składać w 50 proc. z węglowodanów” w ogóle się nie sprawdza.

Wyjątkiem są sytuacje, kiedy realizujecie pewną strategię żywieniową, w której występuje tzw. „ładowanie węglowodanami”.

No dobrze, a co z badaniami, z których wynika, że spożywanie dużych ilości węglowodanów ma bezpośredni wpływ na wiele chorób? To prawda. Dlatego i w tym wypadku trzeba uważać na to, jaki rodzaj węglowodanów wybieracie (zamiast prostych złożone i to dobrej jakości).

W przypadku osób, u których występuje insulinooporność, spożycie nawet niewielkiej ilości produktów z tej grupy może wpływać bardzo niekorzystnie na samopoczucie oraz problemy z redukcją masy ciała. Przy  schorzeniach degeneracyjnych, jak np. Alzheimer czy nowotwory, spożywanie produktów węglowodanowych powinno być na poziomie praktycznie zerowym, a substratem energetycznym powinny być zdrowe tłuszcze.

No cóż. Żywienie to kwestia indywidualna, więc jeżeli jesteście osobami aktywnymi, obserwujcie swój organizm i to, jak się zachowuje po spożyciu konkretnych posiłków.

Kiedy chodzicie zmęczeni i macie problemy z regeneracją, warto dorzucić do diety więcej węglowodanów (najlepiej w formie bezglutenowej). Jednak, jeśli wówczas nie widzicie zamierzonego efektu w zmianie sylwetki, w pierwszej kolejności należy zrobić badania cukru.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?