Przejdź do treści

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pszenica jest jednym z najbardziej popularnych zbóż, wykorzystywanym powszechnie w przemyśle spożywczym. Tłoczony z jej kiełkujących ziarniaków olej staje się zaś coraz częściej wykorzystywanym składnikiem kosmetyków. Olejek z kiełków pszenicy jest bowiem źródłem wielu cennych składników mineralnych, witamin i kwasów, które doskonale sprawdzają się w pielęgnacji niemal każdego rodzaju skóry. Z powodzeniem wykorzystywany może być także do olejowania włosów. Jakie jest działanie olejku z kiełków pszenicy? Kiedy warto po niego sięgnąć?

Olej z kiełków pszenicy – pozyskiwanie 

Olejek z kiełków pszenicy pozyskiwany jest z podkiełkowanych ziarniaków pszenicy, czyli jednego z najpopularniejszych we współczesnym świecie zbóż. Pszenica ceniona była jednak już w starożytnym Egipcie, w którym wykorzystywano ją nawet w misteriach poświęconych bogowi śmierci i odrodzonego życia Ozyrysowi. Lata 60. XX wieku przyniosły zaś wzrost zainteresowania olejem z zarodków pszenicy, a wszystko to za sprawą jego pozytywnego wpływu na szybkość regeneracji sportowców po jego spożyciu.  

Czym jest ziarniak? Ziarniak to owoc pszenicy, który daje się łatwo wyłuskać z jej kłosa. Jest on źródłem wielu cennych związków mineralnych i witamin. To właśnie z podkiełkowanych ziarniaków tłoczony jest olej z pszenicy. Wyróżnia się trzy sposoby jego pozyskiwania tj.: 

  • tłoczenie na zimno, 
  • ekstrakcję rozpuszczalnikiem, 
  • ekstrakcję CO2 

Warto dodać, że do powstania litra oleju z pszenicy potrzeba aż półtorej tony tego zboża, ziarniak stanowi bowiem jedynie około dwa do trzech procent masy pszenicy.  

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z Twoim mikrobiomem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność
Iskial MAX + CZOSNEK, Suplement diety wspierający odporność i układ oddechowy, 120 kapsułek
42,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Energia
Vigor UP! Fast o smaku pomarańczowym
23,07 zł
Witamina E / istock

Olej z kiełków pszenicy – właściwości i skład 

Olej z kiełków pszenicy charakteryzuje się złocistą lub pomarańczową barwą i charakterystycznym zbożowym zapachem. Jest on gęsty i lepki. Cechuje się także wysoką komedogennością, czyli wysoce blokuje ujścia gruczołów łojowych.  

Olejek z kiełków pszenicy to bogactwo witamin, składników mineralnych i kwasów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje witamina E, a także: 

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolenowy, palmitynowy, oleinowy, linolenowy; 
  • witaminy z grupy B, w tym witamina B1, B2 i B3; 
  • witamina A; 
  • witamina D; 
  • błonnik; 
  • lecytyna; 
  • fitosterole; 
  • fitohormony; 
  • tokoferole; 
  • oktakosanol; 
  • fosfor; 
  • żelazo; 
  • cynk; 
  • selen; 
  • potas. 
kobieta, drapiąca się po ręce

Zastosowanie olejku z kiełków pszenicy w kosmetyce 

Ze względu na właściwości olejek z kiełków pszenicy swoje zastosowanie znalazł w kosmetyce. Znajdziesz go w produktach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.   

Olejek z pszenicy na twarz 

Witamina E, nazywana także witaminą młodości, to główny składnik olejku z pszenicy. Nic w tym dziwnego, że szczególnie polecany jest on do pielęgnacji skóry dojrzałej. Znajdziesz go w kremach, serum i maseczkach przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych. Dzięki ich regularnemu stosowaniu twoja skóra stanie się jędrniejsza i wyraźnie gładsza, a twoja twarz przestanie wyglądać na zmęczoną.  

Olejek z pszenicy to również doskonały sposób na nawilżenie skóry, z powodzeniem możesz nałożyć go na spierzchnięte i popękane usta. Dzięki pozytywnemu wpływowi na procesy krzepnięcia krwi, polecany jest on także w kuracjach skóry naczynkowej, a także do pielęgnacji delikatnej skóry pod oczami. To naturalne remedium na cienie w tej części twarzy. 

Z olejku z kiełków pszenicy powinny zrezygnować jedynie posiadaczki cery tłustej i ze skłonnościami do powstawania zaskórników i krostek. Zaliczany jest on bowiem do olejków silnie komedogennych.  

Olej z pszenicy do ciała 

Olej z pszenicy możesz z powodzeniem wykorzystać do pielęgnacji ciała. Jest pomocny w leczeniu blizn, a nawet łuszczycy i egzemy. Włącz go do codziennej rutyny, jeśli chcesz zapobiec powstaniu rozstępów. Co warte podkreślenia, mogą używać go nawet kobiety w ciąży. Doskonale sprawdza się także w walce z suchymi skórkami i paznokciami. Działa łagodząco, przeciwzapalnie i intensywnie nawilża wysuszone dłonie oraz zrogowaciałe pięty 

Co ciekawe, olejek z kiełków pszenicy jest też naturalnym filtrem słonecznym o SPF równym 20.   

kobieta włosy

Olejek z kiełków pszenicy na włosy  

Olejek z kiełków pszenicy sprawdzi się również w pielęgnacji włosów. Polecany jest przez entuzjastki olejowania, ale znajdziesz go także w gotowych szamponach, odżywkach i maskach. Olejek regeneruje wnętrze włosa, odtwarza jego naturalną osłonkę i wygładza powierzchnię. To dlatego sięgnąć powinny po niego posiadaczki suchych, zniszczonych, puszących się i pozbawionych blasku włosów.  

Cenną cechą olejku z pszenicy jest zdolność do pobudzenia mikrokrążenia. Pamiętaj zatem, aby nie tylko starannie wcierać go w pasma, ale i w skórę głowy, dzięki czemu pobudzisz cebulki i przyspieszysz wzrost włosów. 

Olej z kiełków pszenicy – jak go stosować? 

Olej z kiełków pszenicy znajdziesz w wielu gotowych kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Na rynku dostępne są kremy, serum, maski, odżywki, szampony, środki myjące i balsamy z jego dodatkiem. Z powodzeniem możesz też kupić czysty olejek i dodać go do ulubionych produktów. Możesz również wykorzystać go jako składnik fazy tłuszczowej do stworzenia własnego kosmetyku. Pamiętaj, że ze względu na jego konsystencję zawsze warto łączyć go z innymi olejami.

Pszenica – samo zło?

Olejek z kiełków pszenicy do picia 

Olej z pszenicy stosowany może być nie tylko zewnętrznie, ale i wewnętrznie. Jest źródłem wielu cennych składników, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Możesz stosować go do picia – łyżeczkę rano i wieczorem lub jako dodatek np. do sałatek, lub dipów.  

Dostępność i cena 

Olej z kiełków pszenicy jest produktem powszechnie dostępnym. Z łatwością kupisz go w sklepach zielarskich i oferujących naturalne produkty do pielęgnacji. Jego cena waha się od kilkunastu aż do kilkudziesięciu złotych za 100 ml. Różnica wynika na ogół ze źródła pozyskiwania pszenicy do wytłoczenia olejku. 

Źródła: 

  1. P. Malinowska „Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów roślinnych stosowanych w emulsjach kosmetycznych” (praca doktorska) Poznań 2009. 
  2. „Olej z kiełków pszenicy – żywność czy kosmetyk?”  Solgar (bio-med.pl/olej-z-kielkow-pszenicy.pdf). 
  3. N. Schafer, M. Sobczyk, D. Burczyk, R. Balwierz, U. Skotnicka-Graca „Możliwości zastosowania olejów roślinnych w pielęgnacji skóry trądzikowej” Aesthetic Cosmetology and Medicine 2022/2.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Granat przekrojony na pół

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

olej arachidowy i orzechy

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

Dynia i pestki dyni

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

maliny

Olej z pestek malin nie jest naturalnym filtrem UV. Dermatolog ostrzega

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

Chcesz mieć mocne i zdrowe włosy? Oto niezbędne składniki

Akcja regeneracja

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jak mówić do osób z otyłością? Wyjaśniają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Co mówić osobom z otyłością, żeby je wspierać, a nie dołować? Wyjaśniają eksperci z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

×