Przejdź do treści

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Goździki w dużej, drewnianej łyżce
Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Goździki znamy przede wszystkim jako dodatek do zimowych herbat czy grzanych alkoholi. Cenimy je za walory smakowe i tratujemy jako sezonową przyprawę. Tymczasem te wysuszone pąki kwiatów drzewa goździkowego mają właściwości lecznicze, które warto wykorzystywać przez cały rok. Ekspertki z profilu na Facebooku „Leki z zielonej apteki” podpowiadają, dlaczego i jak stosować goździki. 

Goździki na ból zęba i głowy

Swoje działanie goździki zawdzięczają między innymi zawartości eugenolu – związku o działaniu antyseptycznym oraz miejscowo znieczulającym. Eugenol jest na tyle skuteczny, że znajdziemy go w składzie wielu leków na ból zęba. Ponadto sprawdzi się w przypadku stanów zapalnych gardła, a nawet migreny. Zamiast wybierać się do apteki, możemy więc jako pierwszą pomoc zastosować sposób, który opisują ekspertki z profilu „Leki z zielonej apteki”:

Rozgnieciony goździk mieszamy ze szczyptą cynamonu, imbiru i łyżeczką miodu.
Wolno liżemy mieszankę jak loda, przytrzymując w ustach.

Goździki wzmacniają odporność

Wspomniany wcześniej eugenol czyni z goździków przyprawę zwalczającą chorobotwórcze drobnoustroje, takie wirusy i bakterie, które powodują typowe zimowe infekcje. W artykule na temat najlepszych dodatków do rozgrzewającej herbaty dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska tłumaczy:

Goździki działają odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami. 

Świetnym pomysłem na wykorzystanie goździków jest dodanie ich właśnie do herbaty. Aby goździki nie wpadały nam między zęby, możemy wbić je w plastry pomarańczy. Pamiętajmy jednak, że cytrusy wrzucamy dopiero po zaparzeniu herbaty. Gdy temperatura napoju spadnie do 35-40°C, warto posłodzić go miodem. Dodany wcześniej straci swoje właściwości. W celu wzmocnienia działania goździków możemy na początku zagotować je przez kilka minut na małym ogniu i dopiero w powstałym wywarze zaparzyć herbatę. Goździki świetnie komponują się zarówno z herbatą czarną, jak i owocowymi, a nawet zieloną. Tę ostatnią parzymy w temperaturze 70-80°C.

Domowa przyprawa korzenna

Goździki mają działanie antyoksydacyjne

Picie herbaty z goździkami jest dobrym pomysłem nie tylko w czasie przeziębienia i osłabienia, ale także, gdy jesteśmy zdrowe. Dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska podkreśla:

Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wielu chorób. 

Działanie antyoksydacyjne polega na przeciwdziałaniu wolnym rodnikom, czyli cząsteczkom, które na swojej orbicie posiadają niesparowany elektron. Wolne rodniki dążąc do jego sparowania, odbierają elektrony innym cząsteczkom, powodując tym samym powstawanie kolejnych wolnych rodników. Sytuację gdy w organizmie brakuje równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami i proces utleniania postępuje zbyt szybko nazywamy stresem oksydacyjnym. Może on prowadzić do między innymi zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, a także szybszego starzenia się skóry. Warto więc dbać, aby nasza codzienna dieta była bogata w antyoksydanty. Dodawajmy goździki nie tylko herbaty, ale także sosów, mięs czy ciast.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Fit dodatek do diety – kurkuma

Szafran

Szafran – właściwości i zastosowanie

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze