Przejdź do treści

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Goździki w dużej, drewnianej łyżce
Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?/Istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Goździki znamy przede wszystkim jako dodatek do zimowych herbat czy grzanych alkoholi. Cenimy je za walory smakowe i tratujemy jako sezonową przyprawę. Tymczasem te wysuszone pąki kwiatów drzewa goździkowego mają właściwości lecznicze, które warto wykorzystywać przez cały rok. Ekspertki z profilu na Facebooku „Leki z zielonej apteki” podpowiadają, dlaczego i jak stosować goździki. 

Goździki na ból zęba i głowy

Swoje działanie goździki zawdzięczają między innymi zawartości eugenolu – związku o działaniu antyseptycznym oraz miejscowo znieczulającym. Eugenol jest na tyle skuteczny, że znajdziemy go w składzie wielu leków na ból zęba. Ponadto sprawdzi się w przypadku stanów zapalnych gardła, a nawet migreny. Zamiast wybierać się do apteki, możemy więc jako pierwszą pomoc zastosować sposób, który opisują ekspertki z profilu „Leki z zielonej apteki”:

Rozgnieciony goździk mieszamy ze szczyptą cynamonu, imbiru i łyżeczką miodu.
Wolno liżemy mieszankę jak loda, przytrzymując w ustach.

Goździki wzmacniają odporność

Wspomniany wcześniej eugenol czyni z goździków przyprawę zwalczającą chorobotwórcze drobnoustroje, takie wirusy i bakterie, które powodują typowe zimowe infekcje. W artykule na temat najlepszych dodatków do rozgrzewającej herbaty dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska tłumaczy:

Goździki działają odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami. 

Świetnym pomysłem na wykorzystanie goździków jest dodanie ich właśnie do herbaty. Aby goździki nie wpadały nam między zęby, możemy wbić je w plastry pomarańczy. Pamiętajmy jednak, że cytrusy wrzucamy dopiero po zaparzeniu herbaty. Gdy temperatura napoju spadnie do 35-40°C, warto posłodzić go miodem. Dodany wcześniej straci swoje właściwości. W celu wzmocnienia działania goździków możemy na początku zagotować je przez kilka minut na małym ogniu i dopiero w powstałym wywarze zaparzyć herbatę. Goździki świetnie komponują się zarówno z herbatą czarną, jak i owocowymi, a nawet zieloną. Tę ostatnią parzymy w temperaturze 70-80°C.

Domowa przyprawa korzenna

Goździki mają działanie antyoksydacyjne

Picie herbaty z goździkami jest dobrym pomysłem nie tylko w czasie przeziębienia i osłabienia, ale także, gdy jesteśmy zdrowe. Dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska podkreśla:

Goździki są silnym antyoksydantem, zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wielu chorób. 

Działanie antyoksydacyjne polega na przeciwdziałaniu wolnym rodnikom, czyli cząsteczkom, które na swojej orbicie posiadają niesparowany elektron. Wolne rodniki dążąc do jego sparowania, odbierają elektrony innym cząsteczkom, powodując tym samym powstawanie kolejnych wolnych rodników. Sytuację gdy w organizmie brakuje równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami i proces utleniania postępuje zbyt szybko nazywamy stresem oksydacyjnym. Może on prowadzić do między innymi zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, a także szybszego starzenia się skóry. Warto więc dbać, aby nasza codzienna dieta była bogata w antyoksydanty. Dodawajmy goździki nie tylko herbaty, ale także sosów, mięs czy ciast.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: