Przejdź do treści

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Wszystkich wartości odżywczych kiełków słonecznika nie sposób wymienić. Cenne zasoby witamin oraz mikro i makroelementów, jakie się w nich znajdują, sprawiają, że jest to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również składnik wspierający zdrowie i opóźniający procesy starzenia. Kiełki słonecznika możesz bez trudu wyhodować samodzielnie.

Kiełki słonecznika – wartości odżywcze

Kiełki słonecznika stanowią cenne źródło polifenoli (flawonoidów) o właściwościach antyoksydacyjnych. Znajdziesz w nich również pektyny (wielocukry roślinne), lecytynę (związek tłuszczowy) i saponiny (pochodne cukrów).

Kiełki słonecznika są również bogate w witaminy:

  • grupy B, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • A – niezbędną do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych,
  • C, która wzmacnia odporność organizmu,
  • D, która stabilizuje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu,
  • E – zwalczającą wolne rodniki i opóźniającą tym samym proces starzenia,
  • K, która odpowiada za gospodarkę wapniową organizmu i regulację procesu krzepnięcia krwi.

Poza witaminami w kiełkach słonecznika znajdziesz mikroelementy (magnez, mangan, cynk, żelazo, jod, kobalt, selen)  i makroelementy (wapń, potas, fosfor, siarka, krzem).

Rzeżucha: życie po życiu

Kiełki słonecznika – właściwości

Kiełki słonecznika mają zaledwie 31 kcal w 100 g produktu. Jest to więc świetny dodatek do posiłków, dla osób, które pragną się zdrowo odżywiać i przy tym dbają o smukłą sylwetkę.

Dzięki zawartości fenoli kiełki ze słonecznika mają zdolność do wygaszania wolnych rodników – działają antyoksydacyjnie. Jest to korzystne nie tylko z punktu widzenia zachowania młodego i zdrowego wyglądu skóry, ale również dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych nierozerwalnie związanych z procesem starzenia się organizmu.

Włączenie tego składnika do codziennej diety przyczynia się także do obniżenia cholesterolu oraz wzmocnienia serca i naczyń krwionośnych.

Regularne spożywanie kiełków słonecznika to również doskonały sposób na mocne włosy i paznokcie oraz kości.

Jeśli natomiast borykasz się z obniżoną odpornością – składnik ten pomoże ci wzmocnić organizm przed nadejściem sezonu jesienno-zimowych zachorowań.

Jak wyhodować kiełki słonecznika?

Nie musisz kupować już wyhodowanych kiełków słonecznika. Możesz założyć własną uprawę. Dzięki temu będziesz mieć pewność co do wysokiej jakości produktu i jego bezpiecznego dla zdrowia składu.

Kiełki słonecznika – cena

Cena ziaren słonecznika, z których zechcesz wyhodować kiełki, nie jest wysoka. Za opakowanie 20 g zapłacisz zaledwie ok. 2 zł, bez względu na to, czy wybierzesz ziarna łuskane, czy w łupinie.

Warto jednak rozważyć zakup dużych opakowań (szczególnie jeśli planujesz regularny wysiew). Opakowanie o wadze 500 g kosztuje ok. 20-30 zł.

Kiełki słonecznika – gdzie kupić?

Nasiona słonecznika na kiełki bez trudu znajdziesz w dużych hipermarketach, a także w sklepach z ekologiczną żywnością. Rozważ jednak zakupu przez internet w sklepach z bio żywnością – wówczas zakup będzie nieco tańszy.

Jak wysiać kiełki?

Jeśli chcesz po raz pierwszy wyhodować kiełki słonecznika, ale nie masz pewności, czy będziesz to robić regularnie – wykorzystaj pojemnik (najlepiej duży szklany słoik) wyłożony mokrą gazą lub innym chłonnym materiałem. Jeśli jednak chcesz to robić często, kup kiełkownicę, najlepiej kilkupoziomową, co pozwoli ci jednocześnie wysiewać kilka gatunków roślin. 

Ziarna łuskane możesz bezpośrednio z opakowania umieścić na wilgotnym podłożu. Te w łupinach, wymagają natomiast  kilkugodzinnego namaczania. Zalej je ciepłą wodą i odstaw na ok. osiem godzin, by napęczniały. Dopiero po tym czasie możesz je wysiać. W przeciwnym razie ich wzrost znacznie się wydłuży. 

Możesz się spotkać z inną metodą hodowli nasion w łupinach – wysadzaniem do pojemnika z ziemią. Jeśli zdecydujesz się ten sposób, przyjdzie ci nieco dłużej poczekać na gotowy do spożycia produkt. Czas wzrostu wydłuża się bowiem do ok. siedem dni.

W zależności od gatunku nasion, kiełki będą gotowe do spożycia po dwóch lub czterech dniach. Pamiętaj jednak, by przez ten czas regularnie podlewać ziarna. Potrzebują one stałego dostępu do wilgoci i świeżego powietrza. Sprawdzaj więc kilkukrotnie w ciągu dnia, czy mają zapewnione odpowiednie warunki do wzrostu.

kobieta zbiera pomidory

Kiełki słonecznika – jak jeść?

Kiełki słonecznika najczęściej są serwowane, jako dodatek do sałatek i surówek. Nie jest to jednak ich jedyne zastosowanie. Doskonale sprawdzają się, jako składnik zup wielowarzywnych, zapiekanek, a nawet wypieków czy panierek. Warto również posypywać nimi kanapki – wówczas nie tylko lepiej smakują, ale również apetycznie się prezentują.

Ponieważ świeżo zebrane kiełki są niezwykle aromatyczne, możesz je dodawać także do sosów, by wzbogacić ich zapach i smak.

 

Bibliografia:

  1. P. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Nauka. Technologia. Jakość, 2010, nr 6 (73), s. 18–33.
  2. J. Szulc, K. Czaczyk, G. Gozdecka, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, Nauka. Technologia. Jakość, 2017, nr 24, s. 27–40.
  3. A. Gryszczyńska, Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 2009, nr 4, s. 229–238.,
  4. M. Zasada, A. Adamczyk, Witamina A. Budowa i mechanizm działania, Kosmetologia Estetyczna, 2018, vol. 7, nr 5, s. 517–521.
  5. K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2015, nr 61, s. 419 – 425.
  6. P. Kmieć, K. Sworczak, Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D, Forum Medycyny Rodzinnej, 2017, vol. 11, nr 1, s. 38–46.
  7. B. Milanovic, Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2016, nr 3, s. 112–116.
  8. E. J. Kucharz, M. Stajszczyk, A. Kotulska, M. Brzosko, P. Leszczyński, K. Pawlak-Buś, W. Samborski, P. Wiland, Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych – znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne, Forum Reumatologiczne, 2018, t. 4, nr 2, s. 71–86.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami