Przejdź do treści

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wszystkich wartości odżywczych kiełków słonecznika nie sposób wymienić. Cenne zasoby witamin oraz mikro i makroelementów, jakie się w nich znajdują, sprawiają, że jest to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również składnik wspierający zdrowie i opóźniający procesy starzenia. Kiełki słonecznika możesz bez trudu wyhodować samodzielnie.

Kiełki słonecznika – wartości odżywcze

Kiełki słonecznika stanowią cenne źródło polifenoli (flawonoidów) o właściwościach antyoksydacyjnych. Znajdziesz w nich również pektyny (wielocukry roślinne), lecytynę (związek tłuszczowy) i saponiny (pochodne cukrów).

Kiełki słonecznika są również bogate w witaminy:

  • grupy B, które odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • A – niezbędną do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych,
  • C, która wzmacnia odporność organizmu,
  • D, która stabilizuje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu,
  • E – zwalczającą wolne rodniki i opóźniającą tym samym proces starzenia,
  • K, która odpowiada za gospodarkę wapniową organizmu i regulację procesu krzepnięcia krwi.

Poza witaminami w kiełkach słonecznika znajdziesz mikroelementy (magnez, mangan, cynk, żelazo, jod, kobalt, selen)  i makroelementy (wapń, potas, fosfor, siarka, krzem).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Rzeżucha: życie po życiu

Kiełki słonecznika – właściwości

Kiełki słonecznika mają zaledwie 31 kcal w 100 g produktu. Jest to więc świetny dodatek do posiłków, dla osób, które pragną się zdrowo odżywiać i przy tym dbają o smukłą sylwetkę.

Dzięki zawartości fenoli kiełki ze słonecznika mają zdolność do wygaszania wolnych rodników – działają antyoksydacyjnie. Jest to korzystne nie tylko z punktu widzenia zachowania młodego i zdrowego wyglądu skóry, ale również dla profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych nierozerwalnie związanych z procesem starzenia się organizmu.

Włączenie tego składnika do codziennej diety przyczynia się także do obniżenia cholesterolu oraz wzmocnienia serca i naczyń krwionośnych.

Regularne spożywanie kiełków słonecznika to również doskonały sposób na mocne włosy i paznokcie oraz kości.

Jeśli natomiast borykasz się z obniżoną odpornością – składnik ten pomoże ci wzmocnić organizm przed nadejściem sezonu jesienno-zimowych zachorowań.

Jak wyhodować kiełki słonecznika?

Nie musisz kupować już wyhodowanych kiełków słonecznika. Możesz założyć własną uprawę. Dzięki temu będziesz mieć pewność co do wysokiej jakości produktu i jego bezpiecznego dla zdrowia składu.

Kiełki słonecznika – cena

Cena ziaren słonecznika, z których zechcesz wyhodować kiełki, nie jest wysoka. Za opakowanie 20 g zapłacisz zaledwie ok. 2 zł, bez względu na to, czy wybierzesz ziarna łuskane, czy w łupinie.

Warto jednak rozważyć zakup dużych opakowań (szczególnie jeśli planujesz regularny wysiew). Opakowanie o wadze 500 g kosztuje ok. 20-30 zł.

Kiełki słonecznika – gdzie kupić?

Nasiona słonecznika na kiełki bez trudu znajdziesz w dużych hipermarketach, a także w sklepach z ekologiczną żywnością. Rozważ jednak zakupu przez internet w sklepach z bio żywnością – wówczas zakup będzie nieco tańszy.

Jak wysiać kiełki?

Jeśli chcesz po raz pierwszy wyhodować kiełki słonecznika, ale nie masz pewności, czy będziesz to robić regularnie – wykorzystaj pojemnik (najlepiej duży szklany słoik) wyłożony mokrą gazą lub innym chłonnym materiałem. Jeśli jednak chcesz to robić często, kup kiełkownicę, najlepiej kilkupoziomową, co pozwoli ci jednocześnie wysiewać kilka gatunków roślin. 

Ziarna łuskane możesz bezpośrednio z opakowania umieścić na wilgotnym podłożu. Te w łupinach, wymagają natomiast  kilkugodzinnego namaczania. Zalej je ciepłą wodą i odstaw na ok. osiem godzin, by napęczniały. Dopiero po tym czasie możesz je wysiać. W przeciwnym razie ich wzrost znacznie się wydłuży. 

Możesz się spotkać z inną metodą hodowli nasion w łupinach – wysadzaniem do pojemnika z ziemią. Jeśli zdecydujesz się ten sposób, przyjdzie ci nieco dłużej poczekać na gotowy do spożycia produkt. Czas wzrostu wydłuża się bowiem do ok. siedem dni.

W zależności od gatunku nasion, kiełki będą gotowe do spożycia po dwóch lub czterech dniach. Pamiętaj jednak, by przez ten czas regularnie podlewać ziarna. Potrzebują one stałego dostępu do wilgoci i świeżego powietrza. Sprawdzaj więc kilkukrotnie w ciągu dnia, czy mają zapewnione odpowiednie warunki do wzrostu.

kobieta zbiera pomidory

Kiełki słonecznika – jak jeść?

Kiełki słonecznika najczęściej są serwowane, jako dodatek do sałatek i surówek. Nie jest to jednak ich jedyne zastosowanie. Doskonale sprawdzają się, jako składnik zup wielowarzywnych, zapiekanek, a nawet wypieków czy panierek. Warto również posypywać nimi kanapki – wówczas nie tylko lepiej smakują, ale również apetycznie się prezentują.

Ponieważ świeżo zebrane kiełki są niezwykle aromatyczne, możesz je dodawać także do sosów, by wzbogacić ich zapach i smak.

 

Bibliografia:

  1. P. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, Nauka. Technologia. Jakość, 2010, nr 6 (73), s. 18–33.
  2. J. Szulc, K. Czaczyk, G. Gozdecka, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, Nauka. Technologia. Jakość, 2017, nr 24, s. 27–40.
  3. A. Gryszczyńska, Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 2009, nr 4, s. 229–238.,
  4. M. Zasada, A. Adamczyk, Witamina A. Budowa i mechanizm działania, Kosmetologia Estetyczna, 2018, vol. 7, nr 5, s. 517–521.
  5. K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2015, nr 61, s. 419 – 425.
  6. P. Kmieć, K. Sworczak, Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D, Forum Medycyny Rodzinnej, 2017, vol. 11, nr 1, s. 38–46.
  7. B. Milanovic, Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 2016, nr 3, s. 112–116.
  8. E. J. Kucharz, M. Stajszczyk, A. Kotulska, M. Brzosko, P. Leszczyński, K. Pawlak-Buś, W. Samborski, P. Wiland, Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych – znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne, Forum Reumatologiczne, 2018, t. 4, nr 2, s. 71–86.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

×