Przejdź do treści

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Trudno wyobrazić sobie kuchnię azjatycką bez kiełków fasoli mung. Można je znaleźć w wielu daniach wietnamskich czy hinduskich. Obecnie podbijają również podniebienia Europejczyków. Nic w tym zaskakującego! Poza tym, że smakują wyśmienicie na ciepło i zimno, to zawierają szereg witamin, mikro- i makroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

Kiełkowanie nasion jest etapem, w którym substancje zmagazynowane w ziarnie rozkładają się na związki, które organizm może z łatwością przyswoić. To właśnie dlatego kiełki z fasoli mung są tak pożądanym produktem.

Zawierają w swoim składzie cenne witaminy:

  • grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odporność i zwalczanie wolnych rodników,
  • A biorącej udział w przemianach metabolicznych organizmu,
  • C ważnej dla odporności organizmu,
  • E wspierającej proces zwalczania wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie komórek i tkanek i tym samym proces starzenia się organizmu.

Nie brak również w kiełkach fasoli mung cennych mikro i makroelementów: wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu, cynku, litu i chromu.

Podczas kiełkowania wzrasta również stężenie związków fenolowych, które mają działanie antyoksydacyjne

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kiełki fasoli mung – właściwości

100 g kiełków fasoli mung ma zaledwie 17 kcal. Tyle energii spalisz podczas dziesięciominutowego odkurzania. Bez obaw możesz więc sięgać po ten produkt, jeśli zależy ci na zdrowiu i smukłej sylwetce.

Węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz mikro i makroelementy zawarte w kiełkach fasoli mung są znacznie szybciej przyswajalne przez organizm. Dzięki temu dostarczasz sobie cenne składniki, dzięki którym sprawniej funkcjonujesz i masz więcej energii.

Dania z kiełkami fasoli mung mają właściwości antyoksydacyjne oraz zwalczają wolne rodniki (wolne atomy, które uszkadzają komórki i tkanki). Jest to skutek obecności w kiełkach fasoli mung glikozydów i polifenoli. Dzięki temu nie tylko spowolnisz proces starzenia, ale również wesprzesz organizm w walce ze stanami zapalnymi. Antyoksydanty przyczyniają się także do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory.

Regularne spożywanie kiełków fasoli mung przyczynia się do redukcji poziomu cholesterolu, co w konsekwencji korzystnie wpływa na funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Zawartość witamin (w szczególności C i B) buduje odporność organizmu. Z pewnością docenisz to w sezonie jesienno-zimowych zachorowań.

Co ciekawe – podczas kiełkowania, białka zawarte w ziarnach ulegają hydrolizie. Dzięki temu obniża się alergenność kiełków. Mogą one znaleźć się dzięki temu także w diecie osób uczulonych.

awokado na talerzu

Kiełki fasoli mung – jak wyhodować?

Surowe kiełki fasoli mung znajdziesz w większości hipermarketów i sklepów z ekologiczną żywnością. Możesz także samodzielnie je wyhodować. Nie jest to ani kosztowne, ani nadmiernie skomplikowane.

Nasiona fasoli mung – cena

Koszt zakupu nasion fasoli mung nie obciąży nadmiernie twojego budżetu. Za opakowanie 50 g zapłacisz ok. dwa lub trzy złote. Znacznie popularniejsze i przez to łatwiej dostępne są jednak opakowania o wadze 1 kg. Kosztują one od 15 do 30 zł.

Kiełki fasoli mung –  gdzie kupić?

Nasiona fasoli mung na kiełki możesz znaleźć na półkach hipermarketów oraz w sklepach z ekologiczną żywnością. Nie jest to jednak produkt tak popularny, jak np. nasiona słonecznika. Jeśli więc nie wiesz gdzie kupić kiełki fasoli mung – skorzystaj z internetowych sklepów z bio żywnością. Zakupy tą drogą będą również tańsze niż realizowane stacjonarnie.

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Kiełki mung – wysiew

Kiełki fasoli mung możesz hodować zarówno w szklanym pojemniku wyłożonym mokrą gazą, jak i w kiełkownicy. Decydują się na to drugie rozwiązanie – wybierz urządzenie kilkupoziomowe. Pozwoli to uprawiać jednocześnie kilka gatunków kiełków lub większą ilość tego samego rodzaju.

Przed umieszczeniem nasiona na podłożu – zalej je ciepłą wodą i odstaw na ok. osiem godzin. Dzięki temu napęcznieją i szybciej wzejdą. Całkowity czas wzrostu do momentu, gdy będą gotowe do spożycia, wynosi od dwóch do czterech dni. Pamiętaj przy tym, by zapewnić nasionom odpowiednie warunki – regularnie je podlewaj (kilka razy w ciągu dnia) i wietrz pomieszczenie, w którym ustawione jest naczynie z nasionami, aby miały one dostęp do świeżego powietrza.

Kiełki fasoli mung – przepis na zdrowe posiłki

Jedz zawsze kiełki fasoli mung świeżo po zebraniu, ponieważ tylko wówczas zawierają komplet cennych składników odżywczych.

Jak przyrządzić kiełki fasoli mung? Możesz je jeść surowe, ale także po ugotowaniu, duszeniu czy nawet smażeniu. Pamiętaj jednak, że każda obróbka cieplna wiąże się z częściową utratą witamin (w szczególności witamin z grupy B).

Ponieważ kiełki fasoli mung są związane z kuchnią azjatycką, to właśnie tamtejsze dania smakują z tym dodatkiem najlepiej.  Możesz więc przygotować sycące pad thai (makaron z warzywami), aromatyczne curry z ryżem czy zupę pho przypominającą nieco rodzimy rosół na mięsie wołowym.

To nie wszystkie sposoby serwowania fasoli mung. Kiełki można również dodawać do sałatek, surówek, sosów, a nawet panierek. Przyozdobione nimi kanapki będą wyglądać apetycznie, ale również smakować bardziej wyraziście.

 

Bibliografia:

  1. P. P. Lewicki, Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, „Nauka. Technologia. Jakość” 2010, nr 6 (73), s. 18–33.
  2. J. Szulc, K. Czaczyk, G. Gozdecka, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, „Nauka. Technologia. Jakość” 2017, nr 24, s. 27–40.
  3. A. Gryszczyńska, Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 4, s. 229–238.,
  4. M. Zasada, A. Adamczyk, Witamina A. Budowa i mechanizm działania, „Kosmetologia Estetyczna” 2018, vol. 7, nr 5, s. 517–521.
  5. K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, nr 61, s. 419 – 425.
  6. P. Kmieć, K. Sworczak, Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2017, vol. 11, nr 1, s. 38–46.
  7. B. Milanovic, Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, „Świat Przemysłu Farmaceutycznego” 2016, nr 3, s. 112–116.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×