Przejdź do treści

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Rzeżucha: życie po życiu
Rzeżucha: życie po życiu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co jeśli kiełki zaczną więdnąć, zanim zdążymy je wszystkie zjeść? Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów.

Rzeżucha: słodki koktajl

Najprościej i najszybciej przygotujecie koktajl – wystarczy garść zielonej rzeżuchy zmiksować z mlekiem kokosowym, pikantnym imbirem, bananem i odrobiną soku z limonki. Jeśli nie macie pod ręką mleka kokosowego, możecie użyć migdałowego lub ryżowego, a zamiast banana i limonki możecie dodać na przykład mrożonych malin lub świeżego ananasa.

rzezucha

Rzeżucha – słodki koktajl. Zdjęcie: Marta Dymek

Składniki koktajlu z rzeżuchy

– puszka schłodzonego mleka kokosowego
– pół mrożonego banana, może być też świeży
– 2 cm świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka syropu z agawy
garść rzeżuchy

Przygotowanie koktajlu z rzeżuchy

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki koktajl, spróbować  i w razie potrzeby dodać więcej limonki lub syropu z agawy. Pić schłodzony, a jeśli banan nie był zmrożony, dorzucić kilka kostek lodu do szklanki.

Rzeżucha: wiosenny stir fry

Rzeżucha: życie po życiu

Jeśli macie więcej kiełków i zamiast śniadaniowego koktajlu macie ochotę na szybki obiad, najlepiej z rzeżuchy zrobić aromatyczny, pikantny stir fry. Oprócz rzeżuchy do makaronu możecie dorzucić kilka garści innych kiełków, a także rzodkiewki, kawałek pora lub cukinii. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje tylko kilka minut, a danie smakuje i wygląda super!

Składniki:
– 100 g makaronu ryżowego
– garść kiełków rzeżuchy
– garść kiełków brokuła
– kawałek pora
– 4 rzodkiewki
– ząbek czosnku
– mały kawałek papryczki chili
– 3 cm imbiru
– łyżeczka brązowego cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju do smażenia
– posiekany szczypior  

Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić. Chili, czosnek i imbir posiekać, a na dnie woka lub patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystko na patelnię. Chwilę smażyć, w międzyczasie pokroić pora i rzodkiewki. Dodać razem z kiełkami na patelnię, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Makaron ryżowy odcedzić. Do warzyw na patelni dodać sos sojowy i cukier, zamieszać. Kiedy sos wyparuje, dodać makaron ryżowy, ponownie zamieszać i przełożyć na talerz. Podawać posypane świeżo posiekanym szczypiorem.

Marta Dymek – zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc poświęcić się w całości gotowaniu. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol