3 min.
Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu Istock.com
Najnowsze
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co jeśli kiełki zaczną więdnąć, zanim zdążymy je wszystkie zjeść? Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów.
Spis treści
Rzeżucha: słodki koktajl
Najprościej i najszybciej przygotujecie koktajl – wystarczy garść zielonej rzeżuchy zmiksować z mlekiem kokosowym, pikantnym imbirem, bananem i odrobiną soku z limonki. Jeśli nie macie pod ręką mleka kokosowego, możecie użyć migdałowego lub ryżowego, a zamiast banana i limonki możecie dodać na przykład mrożonych malin lub świeżego ananasa.
Rzeżucha – słodki koktajl. Zdjęcie: Marta Dymek
Składniki koktajlu z rzeżuchy
– puszka schłodzonego mleka kokosowego
– pół mrożonego banana, może być też świeży
– 2 cm świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka syropu z agawy
– garść rzeżuchy
Przygotowanie koktajlu z rzeżuchy
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki koktajl, spróbować i w razie potrzeby dodać więcej limonki lub syropu z agawy. Pić schłodzony, a jeśli banan nie był zmrożony, dorzucić kilka kostek lodu do szklanki.
Rzeżucha: wiosenny stir fry
Jeśli macie więcej kiełków i zamiast śniadaniowego koktajlu macie ochotę na szybki obiad, najlepiej z rzeżuchy zrobić aromatyczny, pikantny stir fry. Oprócz rzeżuchy do makaronu możecie dorzucić kilka garści innych kiełków, a także rzodkiewki, kawałek pora lub cukinii. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje tylko kilka minut, a danie smakuje i wygląda super!
Składniki:
– 100 g makaronu ryżowego
– garść kiełków rzeżuchy
– garść kiełków brokuła
– kawałek pora
– 4 rzodkiewki
– ząbek czosnku
– mały kawałek papryczki chili
– 3 cm imbiru
– łyżeczka brązowego cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju do smażenia
– posiekany szczypior
Przygotowanie:
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić. Chili, czosnek i imbir posiekać, a na dnie woka lub patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystko na patelnię. Chwilę smażyć, w międzyczasie pokroić pora i rzodkiewki. Dodać razem z kiełkami na patelnię, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Makaron ryżowy odcedzić. Do warzyw na patelni dodać sos sojowy i cukier, zamieszać. Kiedy sos wyparuje, dodać makaron ryżowy, ponownie zamieszać i przełożyć na talerz. Podawać posypane świeżo posiekanym szczypiorem.
Marta Dymek – zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc poświęcić się w całości gotowaniu. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.
Zobacz także

„Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas”. Jak przeżyć Wielkanoc stosując dietę eliminacyjną?

„To, że sami spędzimy nadchodzące święta, nie oznacza, że musimy spędzić je samotnie”. Psycholożka o Wielkanocy w kwarantannie

10 sprawdzonych sposobów na lepsze trawienie. Przydadzą się nie tylko w Wielkanoc
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020