Przejdź do treści

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Rzeżucha: życie po życiu
Rzeżucha: życie po życiu Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co jeśli kiełki zaczną więdnąć, zanim zdążymy je wszystkie zjeść? Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów.

Rzeżucha: słodki koktajl

Najprościej i najszybciej przygotujecie koktajl – wystarczy garść zielonej rzeżuchy zmiksować z mlekiem kokosowym, pikantnym imbirem, bananem i odrobiną soku z limonki. Jeśli nie macie pod ręką mleka kokosowego, możecie użyć migdałowego lub ryżowego, a zamiast banana i limonki możecie dodać na przykład mrożonych malin lub świeżego ananasa.

Rzeżucha – słodki koktajl. Zdjęcie: Marta Dymek

Składniki koktajlu z rzeżuchy

– puszka schłodzonego mleka kokosowego
– pół mrożonego banana, może być też świeży
– 2 cm świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z limonki
– 1 łyżka syropu z agawy
garść rzeżuchy

Przygotowanie koktajlu z rzeżuchy

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki koktajl, spróbować  i w razie potrzeby dodać więcej limonki lub syropu z agawy. Pić schłodzony, a jeśli banan nie był zmrożony, dorzucić kilka kostek lodu do szklanki.

Rzeżucha: wiosenny stir fry

Rzeżucha: życie po życiu

Jeśli macie więcej kiełków i zamiast śniadaniowego koktajlu macie ochotę na szybki obiad, najlepiej z rzeżuchy zrobić aromatyczny, pikantny stir fry. Oprócz rzeżuchy do makaronu możecie dorzucić kilka garści innych kiełków, a także rzodkiewki, kawałek pora lub cukinii. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje tylko kilka minut, a danie smakuje i wygląda super!

Składniki:
– 100 g makaronu ryżowego
– garść kiełków rzeżuchy
– garść kiełków brokuła
– kawałek pora
– 4 rzodkiewki
– ząbek czosnku
– mały kawałek papryczki chili
– 3 cm imbiru
– łyżeczka brązowego cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju do smażenia
– posiekany szczypior  

Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić. Chili, czosnek i imbir posiekać, a na dnie woka lub patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystko na patelnię. Chwilę smażyć, w międzyczasie pokroić pora i rzodkiewki. Dodać razem z kiełkami na patelnię, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Makaron ryżowy odcedzić. Do warzyw na patelni dodać sos sojowy i cukier, zamieszać. Kiedy sos wyparuje, dodać makaron ryżowy, ponownie zamieszać i przełożyć na talerz. Podawać posypane świeżo posiekanym szczypiorem.

Marta Dymek – zaryzykowała i rzuciła pracę w agencji reklamowej, żeby móc poświęcić się w całości gotowaniu. Dziś prowadzi kulinarnego bloga – Jadłonomia, pisze o kuchni dla prasy, prowadzi warsztaty. Teraz to jest jej praca.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

×