Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Burak
Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Szukasz bomby zdrowotnej, która będzie miała niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin? Powinnaś się zaprzyjaźnić z burakiem! Agnieszka Pocztarska, właścicielka portalu Czytamy Etykiety, podkreśla, jak wiele korzyści może on przynieść dla naszego zdrowia.

Bomba zdrowotna

Buraki to samo zdrowie! Jak podkreśla Agnieszka Pocztarska, choć są niedocenione, to mają fantastyczne właściwości. W ostatnim poście na profilu portalu Czytamy Etykiety na Instagramie, wylicza, dlaczego warto je jeść.

  1. Są źródłem witamin z grupy B, a także witamin C i A.
  2. Zawierają kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży.
  3. Są źródłem wielu pierwiastków, m.in. żelaza, potasu, magnezu, wapnia, cynku, boru, molibdenu, sodu, kobaltu.
  4. Są pełne aminokwasów, w tym tryptofanu, który bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia, oraz melatoniny.
  5. Są źródłem błonnika pokarmowego.
  6. Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym: bioaflawonoidy, karoteny, betaninę, antocyjany.
  7. Są niskokaloryczne – idealne dla osób odchudzających się.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
18 dań wege, które pokochają mięsożercy

W jakiej formie jeść buraki?

Nie wiesz, jak wykorzystać buraki w kuchni? Agnieszka Pocztarska podpowiada, w jakich daniach możesz ich użyć:

  • „carpaccio” z buraka i sera koziego;
  • buraczki na zimno i na ciepło;
  • hummus.

W dobrze przyrządzonych i przyprawionych daniach buraki mogą nam się pokazać w całkiem nowej odsłownie. Pamiętajcie: możliwości jest o wiele więcej niż tylko starte, podsmażone buraczki do obiadu. Wystarczy trochę kreatywności!

Trzy kolory purée

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwują 222 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

burak

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

×