3 min.
Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety / Rawpixel
Szukasz bomby zdrowotnej, która będzie miała niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin? Powinnaś się zaprzyjaźnić z burakiem! Agnieszka Pocztarska, właścicielka portalu Czytamy Etykiety, podkreśla, jak wiele korzyści może on przynieść dla naszego zdrowia.
Bomba zdrowotna
Buraki to samo zdrowie! Jak podkreśla Agnieszka Pocztarska, choć są niedocenione, to mają fantastyczne właściwości. W ostatnim poście na profilu portalu Czytamy Etykiety na Instagramie, wylicza, dlaczego warto je jeść.
- Są źródłem witamin z grupy B, a także witamin C i A.
- Zawierają kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży.
- Są źródłem wielu pierwiastków, m.in. żelaza, potasu, magnezu, wapnia, cynku, boru, molibdenu, sodu, kobaltu.
- Są pełne aminokwasów, w tym tryptofanu, który bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia, oraz melatoniny.
- Są źródłem błonnika pokarmowego.
- Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym: bioaflawonoidy, karoteny, betaninę, antocyjany.
- Są niskokaloryczne – idealne dla osób odchudzających się.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
W jakiej formie jeść buraki?
Nie wiesz, jak wykorzystać buraki w kuchni? Agnieszka Pocztarska podpowiada, w jakich daniach możesz ich użyć:
- „carpaccio” z buraka i sera koziego;
- buraczki na zimno i na ciepło;
- hummus.
W dobrze przyrządzonych i przyprawionych daniach buraki mogą nam się pokazać w całkiem nowej odsłownie. Pamiętajcie: możliwości jest o wiele więcej niż tylko starte, podsmażone buraczki do obiadu. Wystarczy trochę kreatywności!
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.
Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwują 222 tys. osób.
Zobacz także
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023