Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Burak
Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety / Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Szukasz bomby zdrowotnej, która będzie miała niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin? Powinnaś się zaprzyjaźnić z burakiem! Agnieszka Pocztarska, właścicielka portalu Czytamy Etykiety, podkreśla, jak wiele korzyści może on przynieść dla naszego zdrowia.

Bomba zdrowotna

Buraki to samo zdrowie! Jak podkreśla Agnieszka Pocztarska, choć są niedocenione, to mają fantastyczne właściwości. W ostatnim poście na profilu portalu Czytamy Etykiety na Instagramie, wylicza, dlaczego warto je jeść.

  1. Są źródłem witamin z grupy B, a także witamin C i A.
  2. Zawierają kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży.
  3. Są źródłem wielu pierwiastków, m.in. żelaza, potasu, magnezu, wapnia, cynku, boru, molibdenu, sodu, kobaltu.
  4. Są pełne aminokwasów, w tym tryptofanu, który bierze udział w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia, oraz melatoniny.
  5. Są źródłem błonnika pokarmowego.
  6. Zawierają związki o charakterze przeciwutleniającym: bioaflawonoidy, karoteny, betaninę, antocyjany.
  7. Są niskokaloryczne – idealne dla osób odchudzających się.
18 dań wege, które pokochają mięsożercy

W jakiej formie jeść buraki?

Nie wiesz, jak wykorzystać buraki w kuchni? Agnieszka Pocztarska podpowiada, w jakich daniach możesz ich użyć:

  • „carpaccio” z buraka i sera koziego;
  • buraczki na zimno i na ciepło;
  • hummus.

W dobrze przyrządzonych i przyprawionych daniach buraki mogą nam się pokazać w całkiem nowej odsłownie. Pamiętajcie: możliwości jest o wiele więcej niż tylko starte, podsmażone buraczki do obiadu. Wystarczy trochę kreatywności!

Trzy kolory purée

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: