Przejdź do treści

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Kobieta myje sałatę pod kranem
Podajesz sałatę oznaczoną jako "myta" prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd/ fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Przebadano 24 zakupione w supermarketach sałaty i w każdej z nich znalezione zostały bakterie e.coli i salmonella” – pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek. Chemiczka ostrzega, by zawsze myć zakupioną sałatę. Nawet jeśli na opakowaniu widnieje informacja o tym, że produkt został umyty przed spakowaniem.

Zawsze myj sałatę

Wydaje ci się, że zakupioną sałatę, która została wcześniej umyta i spakowana, możesz od razu bezpiecznie zjeść? Nic bardziej mylnego. Jak ostrzega chemiczka Sylwia Panek na swoim profilu na Instagramie, w opakowaniu mogą rozwinąć się niebezpieczne dla naszego zdrowia bakterie.

„Jeśli kupujecie pakowaną w folię sałatę z napisem 'myta’, to prawdopodobnie w zębach nie będzie zgrzytał Wam piach, ale ilość bakterii może stwarzać niebezpieczeństwo” – ostrzega chemiczka i dodaje: „dlatego takie sałaty ZAWSZE NALEŻY MYĆ!”

Panek tłumaczy, że wiele warzyw, takich jak rukola, sałata czy szpinak zostaje umytych przed spakowaniem i transportem. W procesie tym jednak nie zostają usunięte bakterie.

„Te przecież są wszędzie wokół nas, a znaczenie ma też ich ilość. A w takim foliowym, szczelnie zamkniętym opakowaniu te bakterie mogą się namnażać” – wyjaśnia.

I dodaje, by uważać również na kiełki, których wiele osób nie oczyszcza pod wodą przed zjedzeniem. Jak wyjaśnia, przed położeniem ich na kanapkę, również należy je umyć, by niczym się nie zatruć.

„Pamiętajcie, że mycie warzyw i owoców to nie tylko usuwanie pestycydów, których wiele osób tak się boi, ale przede wszystkim usuwanie bakterii, wirusów oraz pasożytów” – zauważa.

Chemiczka przypomina również wydarzenia z 2016 r., które miały miejsce w Wielkiej Brytanii. W wyniku spożycia paczkowanej sałaty ok. 150 osób zatruło się, a dwie osoby zmarły.

„Sałaty takie badali też naukowcy. M.in. w instytucie im. Juliusa Kuehna w Brunszwiku przebadano 24 zakupione w supermarketach sałaty i w każdej z nich znalezione zostały bakterie e.coli i salmonella” – ostrzega.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Cytryna wpada do wody

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 97 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Pączki

Nie oszczędzaj na pączku. Czytamy Etykiety ostrzegają przed tym, co znajdziemy w tanich wypiekach

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

×