Przejdź do treści

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem/ Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Sakiewki przygotowane według tego przepisu są bogate w błonnik, białko, cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy A, K, magnezu oraz manganu. Sporą ilość witaminy C, E, żelaza, witamin z grupy B, miedzi oraz potasu.

A wszystko to sprawia, że mają korzystny wpływ na nasze serce, układ krążenia, skórę, włosy oraz cerę. A ponieważ przy tym są pyszne, polecamy je i jako danie obiadowe, i jako przekąskę.

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Przepis na ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 opakowanie okrągłego papieru ryżowego
– 2-3 średnie buraki
– 2 szklanki świeżego szpinaku lub roszponki
– pesto z bazylii i migdałów (przepis poniżej)

Pesto:

– 2 duże garści świeżych liści bazylii
– 50 g migdałów (blanszowanych lub w płatkach)
– 5-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Buraki szorujemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200°C. (można to też zrobić przy okazji pieczenia czegoś innego, a następnie przechować buraki w lodówce do czasu przygotowania sakiewek, maks. 5-7 dni).

Ostudzone i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, myjemy i dokładnie osuszamy szpinak oraz bazylię.

Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w małym pojemniku blendera/robota kuchennego i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby, aby pesto było odpowiednio płynne, dodajemy więcej oliwy.

Wylewamy odrobinę wody na talerz obiadowy i kładziemy na nim arkusz papieru ryżowego. Po kilkunastu sekundach delikatnie go podnosimy i układamy na drugim, suchym talerzu. Na środek arkusza układamy listki szpinaku, a na nich pokrojonego buraka, całość delikatnie polewamy pesto (ok. 1 łyżeczkę). Chwytamy za brzegi papieru i formujemy sakiewkę, delikatnie zakręcamy jej końce i związujemy jakąś zieleniną, np. łodygą tymianku, bazylii lub zielonej pietruszki.

Układamy na półmisku wyłożonym szpinakiem i powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.

Sakiewki serwujemy od razu i aby zachowały odpowiednią konsystencję i świeżość, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed konsumpcją.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×