Przejdź do treści

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem
Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem/ Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Sakiewki przygotowane według tego przepisu są bogate w błonnik, białko, cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy A, K, magnezu oraz manganu. Sporą ilość witaminy C, E, żelaza, witamin z grupy B, miedzi oraz potasu.

A wszystko to sprawia, że mają korzystny wpływ na nasze serce, układ krążenia, skórę, włosy oraz cerę. A ponieważ przy tym są pyszne, polecamy je i jako danie obiadowe, i jako przekąskę.

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Przepis na ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 opakowanie okrągłego papieru ryżowego
– 2-3 średnie buraki
– 2 szklanki świeżego szpinaku lub roszponki
– pesto z bazylii i migdałów (przepis poniżej)

Pesto:

– 2 duże garści świeżych liści bazylii
– 50 g migdałów (blanszowanych lub w płatkach)
– 5-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Buraki szorujemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200°C. (można to też zrobić przy okazji pieczenia czegoś innego, a następnie przechować buraki w lodówce do czasu przygotowania sakiewek, maks. 5-7 dni).

Ostudzone i obrane buraki kroimy w drobną kostkę, myjemy i dokładnie osuszamy szpinak oraz bazylię.

Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w małym pojemniku blendera/robota kuchennego i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby, aby pesto było odpowiednio płynne, dodajemy więcej oliwy.

Wylewamy odrobinę wody na talerz obiadowy i kładziemy na nim arkusz papieru ryżowego. Po kilkunastu sekundach delikatnie go podnosimy i układamy na drugim, suchym talerzu. Na środek arkusza układamy listki szpinaku, a na nich pokrojonego buraka, całość delikatnie polewamy pesto (ok. 1 łyżeczkę). Chwytamy za brzegi papieru i formujemy sakiewkę, delikatnie zakręcamy jej końce i związujemy jakąś zieleniną, np. łodygą tymianku, bazylii lub zielonej pietruszki.

Układamy na półmisku wyłożonym szpinakiem i powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.

Sakiewki serwujemy od razu i aby zachowały odpowiednią konsystencję i świeżość, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed konsumpcją.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×