Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka
Cukier to nasz codzienny towarzysz. Występuje w wielu produktach spożywczych, których nawet o to nie podejrzewamy. Chcąc go wyeliminować z diety lub wymienić na zdrowe zamienniki, musimy się mocno natrudzić. Czy zatem zmiana białego cukru na brązowy wyjdzie nam choć trochę na zdrowie? Wyjaśnia dietetyczka z Fundacji „Kobiety bez diety”.
O wadach białego cukru słyszymy na każdym kroku. Nie dość, że jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) to cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym oraz prowadzi do próchnicy, otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. Pragnąc więc wybrać zdrowszy zamiennik, sięgamy po cukier brązowy. Czy to faktycznie lepszy wybór?
Tematem zajęła się Aneta Łańcuchowska, dietetyczka kliniczna i jedna z założycielek Fundacji „Kobiety bez diety”, która stara się przekazywać wiedzę odnośnie zdrowego odżywania i podejścia do ciała.
Z cyklu obalamy mity: Cukier biały vs. cukier brązowy, który lepszy?
Od kilku lat w każdej kawiarni czy restauracji obok zwykłego, białego cukru stoi cukierniczka z cukrem brązowym. Czyli do wyboru, do koloru, ale czy ten wybór ma w ogóle sens? Często restauratorom wydaje się, że dają nam do wyboru zdrowszą alternatywę dla cukru, ale czy rzeczywiście tak jest? No właśnie, tak nie jest, drodzy restauratorzy
– pisze na profilu „Kobiety_bez_diety” na Instagramie dietetyczka.
Cukier biały a brązowy – jakie są różnice?
Wybierając cukier brązowy, warto pamiętać, że często mamy do czynienia ze zwykłym białym cukrem, ale zabarwionym na ciemny kolor karmelem lub melasą. W takim wypadku zdecydowanie nie jest to zdrowsza odmiana cukru.
Co w takim razie z cukrem trzcinowym, nierafinowanym, który jest najmniej przetworzony i nie usuwa się z niego melasy (biały cukier zostaje poddany dodatkowo procesowi rafinacji)? Choć dzięki temu pozostaje w nim więcej minerałów i pierwiastków, to są to jedynie śladowe ich ilości. O czym jeszcze dobrze wiedzieć?
Rozwiń☝️Do produkcji cukru białego wykorzystuje się buraki cukrowe, które poddaje się procesowi rafinacji, w wyniku czego uzyskujemy praktycznie samą sacharozę.
☝️Cukier brązowy możemy uzyskać z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej, może on zostać poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania, a następnie, na końcowym etapie, dodaje się do niego najczęściej melasę.
☝️Można tez spotkać cukier brązowy nierafinowany. Bez względu na to, czy cukier brązowy jest produktem rafinowanym czy też nierafinowanym, nie zmienia to faktu, że w niemalże 100% składa się z sacharozy z niewielkim dodatkiem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez czy potas. Ilość tych składników jest mikroskopijna, nie ma ona żadnego znaczenia dla naszego organizmu. Chyba że tego cukru zjemy jakieś ogromne ilości, dostarczając sobie jednocześnie mnóstwa sacharozy.
⛔️ Podsumowując, nie daj sobie wmówić, że cukier brązowy jest zdrową alternatywą dla cukru białego. Cukier to cukier!
– wyjaśnia ekspertka.
Co zrobić w takim razie, jeśli w kuchni potrzebujemy cukru? Łańcuchowska dodaje, że sama np. do pieczenia zamiast cukru używa ksylitolu. Jednak jak zaznacza, nie do wszystkiego taki zamiennik się nadaje. „Niestety zupełnie nie sprawdza się w połączeniu z drożdżami, dlatego do ciast czy bułeczek drożdżowych często używam syropów daktylowego albo klonowego lub dodaję łyżeczkę zwykłego, białego cukru, a resztę ciasta słodzę ksylitolem” – wyjaśnia.
Zobacz także
„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk
„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”
„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Wpływ cukru na organizm, czyli słodkie niebezpieczeństwo
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?
się ten artykuł?