Przejdź do treści

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Pętla wisielcza z żelka
Cukier - jak sie przed nim ustrzec?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Nie słodzisz, raz na jakiś czas zjesz batona lub wypijesz puszkę coli i myślisz, że cukier ci nie zagraża? „Cukier jest wszędzie” alarmują dietetycy z „Czytamy Etykiety” i wymieniają najważniejsze zasady, co zrobić, aby nie wpaść w cukrowe sidła i wybierać świadomie. 

To, że nadmiar cukru jest niezdrowy, wiedzą już chyba wszyscy, choć czasem trudno nam się oprzeć czekoladowej babeczce, która woła do nas ze sklepowej półki. Bardzo szybko można uzależnić się od cukrowych pyszności, jednak uważać musimy nie tylko przy słodyczach. Cukier obecnie stał się obowiązkowym składnikiem nieprawdopodobnej ilości produktów spożywczych.

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie dziennego spożycia cukru do 6 łyżeczek (25 gram), co stanowi 5 proc. dziennego przydziału kalorycznego. Dotyczy to całkowitej zawartości cukru w diecie, wliczając w to nie tylko cukier w postaci słodyczy, ale także ten występujący w owocach, warzywach, dodatkach do jedzenia (np. sosy). Warto tutaj zaznaczyć, że już jedna puszka coli czy baton typu Mars przekraczają zalecaną, w szczególności dla dziecka, dzienną dawkę cukru.

Walkę z cukrem podjęli eksperci prowadzący bloga „Czytamy Etykiety”, starając się uświadamiać swoich odbiorców, jak być świadomym konsumentem. W ostatnim wpisie na swoim profilu na Instagramie wymienili w punktach podstawowe zasady, które warto przestrzegać, by zachować zdrowie.

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 186 tys. osób.

Cukrzyca jest chorobą przewlekła.

Cukier – co warto o nim wiedzieć?

Wiesz ile zjadasz dziennie cukru? Wydaje ci się, że skoro starasz się jeść zdrowo to pewnie ta wartość nie jest zbyt wysoka? Nic bardziej mylnego! Specjaliści z „Czytamy Etykiety” alarmują:

Co jest WAŻNE i co chciałabym, żeby było ZAPAMIĘTANE:
❌statystyczny Polak zjada miesięcznie ‼️3,5 kg ‼️ cukru miesięcznie (z czego 1kg to cukier dodawany z kawy/herbaty i na przykład ciast, a reszta jest z produktów kupowanych w sklepach). To jest przerażające.

❌Cukier to ZGUBA i ZŁO i prościej tego powiedzieć się nie da. Konsekwencje które czyhają, jeśli tego cukru spożywać będziemy zbyt wiele (a jest on WSZECHOBECNY) są bardzo groźne, a otyłość, próchnica czy cukrzyca typu II, to tylko niektóre z nich‼️

Jak ustrzec się przed cukrem?

Co zrobić, aby tego cukru spożywać mniej? Nie wystarczy wykreślić go z naszej listy zakupowej. Specjaliści wymieniają w swoim wpisie kilka ważnych zasad, o których należy pamiętać.

– Musicie być czujni, bo producenci stosują tak PERFIDNE sztuczki, że kupowanie produktów, przekształca się w walkę o zdrowie, którą można wygrać, a czytanie etykiet to jedna z naszych broni.

– Musicie zapamiętać, że cukier w składzie znajdziecie pod WIELOMA pojęciami – my doszukaliśmy się ponad 2️4 tych najpopularniejszych.

– Jest mnóstwo alternatywnych metod słodzenia, więc wsypanie cukru do ciasta lub posłodzenie herbaty białym cukrem, niech będzie w Waszym domu zabronione.

– Zdajcie sprawę sobie, jak nadmiar cukru wpływa na zachowanie naszych dzieci (ich nadpobudliwość, brak apetyt, bycie niespokojnym – to cechy uzależnienia).

– Cukier jest wszędzie, więc musimy być czujni podczas kupowania (dżemów, płatków śniadaniowych, jogurtów, gotowych dań, sosów, napojów, przypraw, pieczywa, produktów dla niemowląt itp).

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Czytamy etykiety (@czytamyetykiety)

Pod jakimi nazwami ukrywa się cukier?

Cukier skrywa się pod wieloma nazwami i często kupujemy artykuły nie wiedząc, że wybieramy źle. Jest on praktycznie we wszystkich produktach, nawet jeśli wydaje nam się tam niepotrzebny, np. w chlebie, sosach, mieszankach przypraw, musztardzie czy kabanosach. Podstawową zasadą jest więc czytanie etykiet. Na jakie nazwy warto zwrócić uwagę?

Cukier to także:

  • sacharoza/fruktoza/gluktoza/laktoza/maltoza
  • karmel
  • słód jęczmienny, syrop słodowy jęczmienny, ekstrakt słodu jęczmiennego
  • syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy
  • syrop klonowy, z agawy, kukurydziany, daktylowy
  • miód
  • zagęszczony sok jabłkowy, winogronowy

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?