Przejdź do treści

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Pętla wisielcza z żelka
Cukier - jak sie przed nim ustrzec?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Nie słodzisz, raz na jakiś czas zjesz batona lub wypijesz puszkę coli i myślisz, że cukier ci nie zagraża? „Cukier jest wszędzie” alarmują dietetycy z „Czytamy Etykiety” i wymieniają najważniejsze zasady, co zrobić, aby nie wpaść w cukrowe sidła i wybierać świadomie. 

To, że nadmiar cukru jest niezdrowy, wiedzą już chyba wszyscy, choć czasem trudno nam się oprzeć czekoladowej babeczce, która woła do nas ze sklepowej półki. Bardzo szybko można uzależnić się od cukrowych pyszności, jednak uważać musimy nie tylko przy słodyczach. Cukier obecnie stał się obowiązkowym składnikiem nieprawdopodobnej ilości produktów spożywczych.

Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie dziennego spożycia cukru do 6 łyżeczek (25 gram), co stanowi 5 proc. dziennego przydziału kalorycznego. Dotyczy to całkowitej zawartości cukru w diecie, wliczając w to nie tylko cukier w postaci słodyczy, ale także ten występujący w owocach, warzywach, dodatkach do jedzenia (np. sosy). Warto tutaj zaznaczyć, że już jedna puszka coli czy baton typu Mars przekraczają zalecaną, w szczególności dla dziecka, dzienną dawkę cukru.

Walkę z cukrem podjęli eksperci prowadzący bloga „Czytamy Etykiety”, starając się uświadamiać swoich odbiorców, jak być świadomym konsumentem. W ostatnim wpisie na swoim profilu na Instagramie wymienili w punktach podstawowe zasady, które warto przestrzegać, by zachować zdrowie.

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 186 tys. osób.

Cukrzyca jest chorobą przewlekła.

Cukier – co warto o nim wiedzieć?

Wiesz ile zjadasz dziennie cukru? Wydaje ci się, że skoro starasz się jeść zdrowo to pewnie ta wartość nie jest zbyt wysoka? Nic bardziej mylnego! Specjaliści z „Czytamy Etykiety” alarmują:

Co jest WAŻNE i co chciałabym, żeby było ZAPAMIĘTANE:
❌statystyczny Polak zjada miesięcznie ‼️3,5 kg ‼️ cukru miesięcznie (z czego 1kg to cukier dodawany z kawy/herbaty i na przykład ciast, a reszta jest z produktów kupowanych w sklepach). To jest przerażające.

❌Cukier to ZGUBA i ZŁO i prościej tego powiedzieć się nie da. Konsekwencje które czyhają, jeśli tego cukru spożywać będziemy zbyt wiele (a jest on WSZECHOBECNY) są bardzo groźne, a otyłość, próchnica czy cukrzyca typu II, to tylko niektóre z nich‼️

Jak ustrzec się przed cukrem?

Co zrobić, aby tego cukru spożywać mniej? Nie wystarczy wykreślić go z naszej listy zakupowej. Specjaliści wymieniają w swoim wpisie kilka ważnych zasad, o których należy pamiętać.

– Musicie być czujni, bo producenci stosują tak PERFIDNE sztuczki, że kupowanie produktów, przekształca się w walkę o zdrowie, którą można wygrać, a czytanie etykiet to jedna z naszych broni.

– Musicie zapamiętać, że cukier w składzie znajdziecie pod WIELOMA pojęciami – my doszukaliśmy się ponad 2️4 tych najpopularniejszych.

– Jest mnóstwo alternatywnych metod słodzenia, więc wsypanie cukru do ciasta lub posłodzenie herbaty białym cukrem, niech będzie w Waszym domu zabronione.

– Zdajcie sprawę sobie, jak nadmiar cukru wpływa na zachowanie naszych dzieci (ich nadpobudliwość, brak apetyt, bycie niespokojnym – to cechy uzależnienia).

– Cukier jest wszędzie, więc musimy być czujni podczas kupowania (dżemów, płatków śniadaniowych, jogurtów, gotowych dań, sosów, napojów, przypraw, pieczywa, produktów dla niemowląt itp).

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Czytamy etykiety (@czytamyetykiety)

Pod jakimi nazwami ukrywa się cukier?

Cukier skrywa się pod wieloma nazwami i często kupujemy artykuły nie wiedząc, że wybieramy źle. Jest on praktycznie we wszystkich produktach, nawet jeśli wydaje nam się tam niepotrzebny, np. w chlebie, sosach, mieszankach przypraw, musztardzie czy kabanosach. Podstawową zasadą jest więc czytanie etykiet. Na jakie nazwy warto zwrócić uwagę?

Cukier to także:

  • sacharoza/fruktoza/gluktoza/laktoza/maltoza
  • karmel
  • słód jęczmienny, syrop słodowy jęczmienny, ekstrakt słodu jęczmiennego
  • syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy
  • syrop klonowy, z agawy, kukurydziany, daktylowy
  • miód
  • zagęszczony sok jabłkowy, winogronowy

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Podatek cukrowy od 2021 r. Co to znaczy dla każdego z nas (i dla naszego zdrowia)?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami