Przejdź do treści

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)
Ksylitol (źródło - istockphoto.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Cukier uzależnia i negatywnie wpływa na nasz organizm. Jest często elementem naszych codziennych rytuałów, jak na przykład słodzenie kawy czy herbaty i wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia. A co gdyby był zdrowy i naturalny zamiennik cukru, który zapewniłby nam ulubiony słodki smak? Takim naturalnym słodzikiem może być ksylitol!

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla cukru

Warto poznać ksylitol, który nazywany jest zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Inna jego nazwa to cukier brzozowy. Dokładnie jest to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku – cukrol. Jest to także zredukowana pochodna ksylozy.

Ksylitol  ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny. Dlatego jest zalecany jako zamiennik dla cukru, który ma ponad 40% więcej kalorii od ksylitolu.

Nazwa pochodzi od kory brzozy, z której można uzyskać ten cukier. W obecnych czasach ta nazwa jest jednak myląca, bo do jego produkcji używana jest w głównej mierze kukurydza. 

Jest to biały proszek, bez zapachu, który swoim wyglądem przypomina zwykły cukier. Ksylitol można również napotkać w wielu owocach, takich jak: śliwki, truskawki, maliny. Można go również spotkać w kalafiorze, grzybach.

Ciekawostką jest fakt, że ksylitol, ze względu na zupełnie inny proces metabolizowania, jest produktem zalecanym dla cukrzyków. Do tego można go z powodzeniem używać, jeżeli chodzi o zapobieganiu próchnicy i poprawie mineralizacji szkliwa

Ksylitol tak naprawdę został odkryty przez Finlandię w momencie kryzysu podczas II wojny światowej. Wtedy to brakowało podstawowych produktów spożywczych. Finlandia w ten sposób odkryła, że można używać naturalnego słodzika znajdującego się pod korą wspomnianej brzozy. Od tej pory to odkrycie zostało docenione i do dzisiaj ksylitol można spotkać w różnych częściach świata.

Dla kogo jest ksylitol?

Przede wszystkim jest to produkt polecany osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność. Do tego jego indeks glikemiczny to 9. Jest on metabolizowany bez udziału insuliny, czyli bezpośrednio w wątrobie lub pośrednio w jelicie grubym poprzez fermentację bakteryjną. 

Ksylitol wpływa na niski poziom wzrostu glukozy we krwi w przeciwieństwie do swojego zwykłego odpowiednika. Dzięki temu nie trzeba obawiać się nagłego wyrzutu insuliny

Do tego jest to produkt polecany osobom, które chcą schudnąć, ale nie mogą rozstać się ze słodkim smakiem herbat. Mniejsza kaloryczność ksylitolu korzystnie wpłynie na ich sylwetkę. Ciekawostką jest fakt, że ksylitol jest również doskonałym probiotykiem korzystnie wpływającym na mikroflorę jelitową. 

Ksylitol a próchnica

Dla niektórych może być to zaskoczeniem, że tak słodka rzecz pomaga zapobiegać próchnicy. A jednak tak jest. Ksylitol nie jest przekształcany w szkodliwe kwasy przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Dzieje się to przez to, że nie ulega fermentacji. Do tego ksylitol korzystnie wpływa na przywrócenie równowagi kwasowo – zasadowej w ustach. Dzięki niemu nie rozwijają się bakterie Streptococcus mutans odpowiedzialne za rozwój próchnicy.

Ksylitol zalecany jest również kobietom w ciąży, dzięki czemu ich dzieci nie będą narażone na rozwój próchnicy pomiędzy 19 a 31 miesiącem życia dziecka. Na samym końcu należy wspomnieć, że cukier brzozowy powoduje również wydzielanie większej, korzystnej ilości śliny.

Stosowanie ksylitolu

Ksylitol można stosować wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy zwykły cukier. Kawa, herbata, ciasta desery. Należy tylko pomijać ciasto drożdżowe, ponieważ wtedy ciasto na pewno nie urośnie. 

Warto również pomyśleć o stosowaniu cukru brzozowego do różnego rodzaju przetworów, dzięki czemu ich smak będzie wyraźniejszy. Ksylitol nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury. Zwracajmy uwagę jednak na to, aby kupować oryginalny ksylitol, a nie jego podróbki, ponieważ i takie produkty można znaleźć na rynku. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?