Przejdź do treści

Co oznacza „E”? Czytanie etykiet produktów

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czytanie etykiet jest ważne, jeśli chcemy znać dokładny skład spożywanego produktu. Substancje konserwujące, barwniki, wzmacniacze smaku, zagęszczacze to dodatki, które stosuje się w produkcji żywności od wielu lat. To one sprawiają, że produkt jest dłużej zdatny do spożycia, aromatycznie pachnie, ma intensywny smak. Ale czy wiemy, co dokładnie znaczy literka „E”?

Sztuczne dodatki do żywności mogą powodować lub nasilać problemy zdrowotne, między innymi: alergie, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny.  Związki chemiczne w żywności mogą również przyczyniać się do wzrostu ilości substancji toksycznych w organizmie.

Jeśli w składzie produktu pojawia się litera „E” jest to informacja, że część składników w danym produkcie nie występuje naturalnie. Trzy cyfry po symbolu to kategoria, do której dany składnik jest zaliczany. Może to konserwant, barwnik, spulchniacz, wzmacniacz smaku.

Symbole E tworzą kilka grup:

numery 100-199 to barwniki;
numery 200-299 – konserwanty;
numery 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości;
numery 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.;
numery 500-599 – środki pomocnicze;
numery 600-699 – wzmacniacze smaku;
numery 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i inne;
numery 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.

Stól, na którym leżą słodycze, ciasto

Większość produktów oznaczonych literą „E” staje się szkodliwa, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Szczególnie należy unikać produktów z grupy barwników, które występują między innymi w sztucznych miodach, musztardach, napojach bezalkoholowych, dżemach, napojach gazowanych, zupach w proszku, gumach do żucia, galaretkach, wyrobach cukierniczych, słodyczach.

Jeśli zastanawiasz się, czy w produktach, które spożywasz, znajdują się konserwanty, zwróć uwagę na skład: soków owocowych, galaretek, napojów, sosów warzywnych, konserw rybnych, koncentratów pomidorowych, margaryny, wiórek kokosowych, przypraw, wędlin.

Substancjami odpowiedzialnymi za intensywne doznania smakowe są wzmacniacze smaku. Są one w grupie oznaczonej „E” 600-699. Znajdziesz je w produktach, takich jak: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli.

Wzmacniacze smaku dodawane są także do produktów mięsnych, rybnych i warzyw. Są to najczęściej pochodne kwasu glutaminowego (E620), kwasu guanylanowego (E626) oraz kwasu inozynowego (E630).

Substancje słodzące

Popularne napoje zero oraz dietetyczne produkty są bogactwem chemii, zwłaszcza substancji słodzących. Jedną z nich jest aspartam, oznaczony E 951. Spożywany często, w dużych ilościach może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, a także raka piersi.

Zobacz także: „Jakby lekarz chciał mi powiedzieć, że jestem za młoda na raka”

Inną substancją słodzącą jest sacharyna, oznaczona jako E954. Znajduje się w dietetycznych produktach mlecznych, sokach owocowych bez cukru, wyborach cukierniczych, piwie bezalkoholowym, dżemie, marmoladzie, galaretkach, sosach, konserwach rybnych, pieczywie, płatkach zbożowych.

Zachęcamy do bycia świadomym konsumentem i czytania etykiet produktów. To ważne, aby mieć wpływ na nasze zdrowie, wybierając mądrze – dla siebie i bliskich.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Picie naparu z mięty / unsplash.com

Pijesz napar z mięty na problemy z żołądkiem? Lekarka wyjaśnia, jak działa to na organizm

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami