Przejdź do treści

Co oznacza „E”? Czytanie etykiet produktów

Kobieta czyta etykietę produktu w sklepie
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Czytanie etykiet jest ważne, jeśli chcemy znać dokładny skład spożywanego produktu. Substancje konserwujące, barwniki, wzmacniacze smaku, zagęszczacze to dodatki, które stosuje się w produkcji żywności od wielu lat. To one sprawiają, że produkt jest dłużej zdatny do spożycia, aromatycznie pachnie, ma intensywny smak. Ale czy wiemy, co dokładnie znaczy literka „E”?

Sztuczne dodatki do żywności mogą powodować lub nasilać problemy zdrowotne, między innymi: alergie, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny.  Związki chemiczne w żywności mogą również przyczyniać się do wzrostu ilości substancji toksycznych w organizmie.

Jeśli w składzie produktu pojawia się litera „E” jest to informacja, że część składników w danym produkcie nie występuje naturalnie. Trzy cyfry po symbolu to kategoria, do której dany składnik jest zaliczany. Może to konserwant, barwnik, spulchniacz, wzmacniacz smaku.

Symbole E tworzą kilka grup:

numery 100-199 to barwniki;
numery 200-299 – konserwanty;
numery 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości;
numery 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.;
numery 500-599 – środki pomocnicze;
numery 600-699 – wzmacniacze smaku;
numery 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i inne;
numery 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.

Większość produktów oznaczonych literą „E” staje się szkodliwa, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach. Szczególnie należy unikać produktów z grupy barwników, które występują między innymi w sztucznych miodach, musztardach, napojach bezalkoholowych, dżemach, napojach gazowanych, zupach w proszku, gumach do żucia, galaretkach, wyrobach cukierniczych, słodyczach.

Jeśli zastanawiasz się, czy w produktach, które spożywasz, znajdują się konserwanty, zwróć uwagę na skład: soków owocowych, galaretek, napojów, sosów warzywnych, konserw rybnych, koncentratów pomidorowych, margaryny, wiórek kokosowych, przypraw, wędlin.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Substancjami odpowiedzialnymi za intensywne doznania smakowe są wzmacniacze smaku. Są one w grupie oznaczonej „E” 600-699. Znajdziesz je w produktach, takich jak: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli.

Wzmacniacze smaku dodawane są także do produktów mięsnych, rybnych i warzyw. Są to najczęściej pochodne kwasu glutaminowego (E620), kwasu guanylanowego (E626) oraz kwasu inozynowego (E630).

Substancje słodzące

Popularne napoje zero oraz dietetyczne produkty są bogactwem chemii, zwłaszcza substancji słodzących. Jedną z nich jest aspartam, oznaczony E 951. Spożywany często, w dużych ilościach może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, a także raka piersi.

Zobacz także: „Jakby lekarz chciał mi powiedzieć, że jestem za młoda na raka”

Inną substancją słodzącą jest sacharyna, oznaczona jako E954. Znajduje się w dietetycznych produktach mlecznych, sokach owocowych bez cukru, wyborach cukierniczych, piwie bezalkoholowym, dżemie, marmoladzie, galaretkach, sosach, konserwach rybnych, pieczywie, płatkach zbożowych.

Zachęcamy do bycia świadomym konsumentem i czytania etykiet produktów. To ważne, aby mieć wpływ na nasze zdrowie, wybierając mądrze – dla siebie i bliskich.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Sezon na szparagi

Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×