2 min.
Aspartam – zabójczy słodzik

Aspartam można znaleźć nawet w wędlinie. Ilustracja: Julia Szostak
01.07.2022
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Aspartam najpierw wygonił cukier z napojów, gum do żucia i cukierniczki, potem zaczął pojawiać się w wędlinach, a nawet musujących witaminach sprzedawanych w aptekach.
Aspartam – związek chemiczny produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego – w produktach spożywczych jest oznaczony symbolem E951. W organizmie rozpada się do metanolu, a następnie do formaldehydu (jedno i drugie to trucizny). Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Badania naukowe zaczęły kojarzyć aspartam z ryzykiem raka mózgu, gdy od 1985 r. (data wprowadzenia aspartamu na rynek) nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na ten nowotwór. Popularny słodzik może wywoływać bóle głowy, depresje, nadpobudliwość i inne zaburzenia neurologiczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował na początku tego roku raport, z którego wynika, że aspartam jest bezpieczny. Skandal wybuchł, gdy okazało się, że na 17 ekspertów pracujących nad tym raportem tylko czterech nie było powiązanych z koncernami spożywczymi!
Czym zastąpić trujący aspartam? Alternatywą są naturalne słodziki, takie jak stewia czy ksylitol. Są droższe i trudniej dostępne, ale nie są substancjami chemicznymi, które kumulują się w organizmie i z biegiem lat mogą doprowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Dietetyczne napoje okazały się dużo bardziej szkodliwe niż sam cukier. Czy warto więc ryzykować? Wolę zjeść jabłko.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022