Przejdź do treści

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kisiel? Tak, ale domowy!
Przepis na domowy kisiel. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy kisiel jest zdrowy? Skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól… Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

 

Kisiel – skład

Typowy kisiel „kupny” składa się z:

  • cukru – to niestety dominujący składnik opakowania kisielu, sprawiający, że nie jest on specjalnie zdrowy;
  • skrobi ziemniaczanej – sprawia ona, że kisiel gęstnieje pod wpływem ciepła;
  • regulatora kwasowości – konserwant;
  • barwników – mogą być naturalne (np. betanina z buraków) lub sztuczne;
  • aromatów;
  • dodatków: suszone owoce, witaminy, ekstrakty z owoców;

Kupny kisiel jest więc niezdrowy z uwagi na to, że składa się głównie z cukru, najczęściej w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.

Domowy kisiel. Na co dobry jest kisiel domowy?

Kisiel a dieta? Czemu nie? Wystarczy przygotować zdrową wersję kisielu! Do przygotowania domowego kisielu potrzebujesz kilka składników. My użyliśmy soku świeżo wyciśniętego z ananasa oraz wkroiliśmy mango. Dzięki tym dwóm słodkim owocom nie musieliśmy dodawać cukru. Słodkość kisielu zrównoważy sok i skórka z cytryny oraz granat. Jeśli wolisz inne smaki, możesz wykorzystać różne owoce. Tak przygotowany kisiel jest zdrowy – zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza C i B12! Doskonale działa więc na poprawę odporności.  Domowy kisiel dobry jest też na zaparcia. To jest właśnie dodatkowy plus samodzielnego przygotowania tego deseru. Z każdego soku wyjdzie nam pyszny kisiel!

Guacamole

Domowy, zdrowy kisiel – przepis

Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilkanaście minut. To co? Do dzieła!

Zdrowy domowy kisiel – składniki:

  • 1,5 szklanki soku z ananasa
  • skórka starta z cytryny
  • jedno średniej wielkości mango
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • jeden mały granat

Domowy kisiel – przygotowanie

Wyjmij ziarenka granatu. W szklance wymieszaj mąkę z wodą i sokiem z cytryny.

Czy można jeść kisiel na diecie? Czemu nie! Zdjęcie: masz.talerz

Mango pokrój w kostkę.

kobieta krojąca mango

Jak zrobić zdrowy kisiel? Zdjęcie: masz.talerz

Zagotuj sok z ananasa.

kobieta wlewająca sok z ananasa

Zdrowa alternatywa dla kisielu. Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj startą skórkę z cytryny. Kiedy sok zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj roztwór z mąki i mieszaj energicznie, aż płyn zacznie gęstnieć. Pod koniec mieszania, kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj mango. Kisiel podawaj z granatem.

Przepis na domowy kisiel

Przepis na domowy kisiel.

Smacznego!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

 

Źródła:

  1. Polskie Towarzystwo Dietetyki, https://ptd.org.pl/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: