3 min.
Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Przepis na domowy kisiel. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Czy kisiel jest zdrowy? Skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól… Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!
Spis treści
Kisiel – skład
Typowy kisiel „kupny” składa się z:
- cukru – to niestety dominujący składnik opakowania kisielu, sprawiający, że nie jest on specjalnie zdrowy;
- skrobi ziemniaczanej – sprawia ona, że kisiel gęstnieje pod wpływem ciepła;
- regulatora kwasowości – konserwant;
- barwników – mogą być naturalne (np. betanina z buraków) lub sztuczne;
- aromatów;
- dodatków: suszone owoce, witaminy, ekstrakty z owoców;
Kupny kisiel jest więc niezdrowy z uwagi na to, że składa się głównie z cukru, najczęściej w postaci syropu glukozowo-fruktozowego.
Domowy kisiel. Na co dobry jest kisiel domowy?
Kisiel a dieta? Czemu nie? Wystarczy przygotować zdrową wersję kisielu! Do przygotowania domowego kisielu potrzebujesz kilka składników. My użyliśmy soku świeżo wyciśniętego z ananasa oraz wkroiliśmy mango. Dzięki tym dwóm słodkim owocom nie musieliśmy dodawać cukru. Słodkość kisielu zrównoważy sok i skórka z cytryny oraz granat. Jeśli wolisz inne smaki, możesz wykorzystać różne owoce. Tak przygotowany kisiel jest zdrowy – zawiera mnóstwo witamin, zwłaszcza C i B12! Doskonale działa więc na poprawę odporności. Domowy kisiel dobry jest też na zaparcia. To jest właśnie dodatkowy plus samodzielnego przygotowania tego deseru. Z każdego soku wyjdzie nam pyszny kisiel!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Domowy, zdrowy kisiel – przepis
Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilkanaście minut. To co? Do dzieła!
Zdrowy domowy kisiel – składniki:
- 1,5 szklanki soku z ananasa
- skórka starta z cytryny
- jedno średniej wielkości mango
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- jeden mały granat
Domowy kisiel – przygotowanie
Wyjmij ziarenka granatu. W szklance wymieszaj mąkę z wodą i sokiem z cytryny.
Czy można jeść kisiel na diecie? Czemu nie! Zdjęcie: masz.talerz
Mango pokrój w kostkę.
Jak zrobić zdrowy kisiel? Zdjęcie: masz.talerz
Zagotuj sok z ananasa.
Zdrowa alternatywa dla kisielu. Zdjęcie: masz.talerz
Dodaj startą skórkę z cytryny. Kiedy sok zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj roztwór z mąki i mieszaj energicznie, aż płyn zacznie gęstnieć. Pod koniec mieszania, kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj mango. Kisiel podawaj z granatem.
Przepis na domowy kisiel.
Smacznego!
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Źródła:
- Polskie Towarzystwo Dietetyki, https://ptd.org.pl/
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022