3 min.
Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Puszyste pankejki u nas w nieco zdrowszej odsłonie, bez białej mąki i cukru. „Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył, więc skuśmy się i my!
Spis treści
Dynia pełna witamin
Zastanawiające jest, że w Polsce dynia nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Pomimo sporej dostępności w okresie jesiennym i bardzo przyzwoitej ceny, jej spożycie nawet nie dorównuje innym warzywom. A szkoda, bo o zbawiennych właściwościach dyni dla naszego zdrowia można by pisać bez końca. Jest źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C, D, E oraz cennych minerałów takich jak wapń, cynk, potas, magnez. Dodatkowo, bogata w beta-karoten, chroni organizm przed starzeniem, wzmacnia skórę, nadając jej przy tym ładny koloryt.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zalecana jest osobom na diecie odchudzającej, bo w 100 g znajduje się raptem 26 kcal! Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Jest lekkostrawna i bogata w błonnik pokarmowy. Dodatkowo wzmacnia naszą odporność, pozwalając ustrzec się infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.
Dynia może stanowić remedium dla osób żyjących w stresie, które dopada osłabienie. Wpływa bowiem doskonale na nasz układ nerwowy, pomaga się skoncentrować, usprawnia pracę mózgu. Bez wielkiego nakładu pracy można wyczarować z niej dziesiątki potraw zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Na pewno polecam lekkie i sycące placuszki przygotowywane z dyniowego puree, doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla wszystkich entuzjastów słodkości pozbawionych białego cukru.
Przepis na dyniowe pancakes
Składniki (ok. 8-9 sztuk):
– 250 g puree z dyni (odmiana Hokkaido)
– 170 g mąki ryżowej
– 100 mln mleka sojowego (może być migdałowe, orzechowe, ryżowe lub zwykłe)
– 1 jajko
– 3 łyżki miodu
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki imbiru
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– syrop klonowy do podania
– kilka orzechów laskowych
Przygotowanie:
Dynię Hokkaido kroimy na plastry, oczyszczamy z pestek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min. Po 20 min. przykrywamy naczynie folią aluminiową. Po wystygnięciu rozdrabniamy widelcem lub blenderem na puree (można ze skórką). Masę możemy przechowywać ok. 5 dni w lodówce. Do dyniowego puree dodajemy jajko, przyprawy, proszek do pieczenia oraz miód. Całość pomału mieszamy, dodając stopniowo mąkę oraz mleko. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodajemy więcej mleka. Placki pieczemy ok. 3-4 min. po każdej ze stron. Podajemy posypane orzechami laskowymi oraz polewamy syropem klonowym. Smacznego!
Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022