Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie
 Zupa rzodkiewkowa – najwyższy czas spróbować ją wykonać samodzielnie! Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?
Właściwości zupy rzodkiewkowej
Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych.
- znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność,
 - zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
 - związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
 
Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.
Moja wersja zupy jest w 100 proc. wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny.
Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!
Zupa rzodkiewkowa – przepis
Zupa rzodkiewkowa – składniki
- 600 ml wody,
 - 10 daktyli,
 - 2 łodygi selera naciowego,
 - 10 rzodkiewek,
 - 1 dojrzałe awokado
 - 1 łyżeczka suszonego czosnku,
 - ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak),
 - ½ łyżeczki soli morskiej,
 - sok z ½ średniej cytryny,
 - 1 łyżeczka buraczanego pudru,
 - 250 ml naturalnego jogurtu,
 - kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania.
 
Przygotowanie pudru buraczanego
- By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
 - Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h.
 - Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder.
 - Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.
 
Przygotowanie zupy rzodkiewkowej
- Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu.
 - Miksujemy przez 5 minut.
 - Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
 - Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik.
 - Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.
 

Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie
Olimpia Davies – pasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.
Polecamy
 Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
 Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
 Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
 Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?