Przejdź do treści

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies
Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zupa rzodkiewkowa – najwyższy czas spróbować ją wykonać samodzielnie! Jedną z zalet posiadania kawałka ziemi, którą można uprawiać, jest to, że ma się własne nowalijki. Uwielbiam pierwszy szczypiorek, młodą marchewkę, botwinkę, ale to rzodkiewka jest na pierwszym miejscu. Wiecie, że można z niej zrobić pyszną zupę?

Właściwości zupy rzodkiewkowej

Rzodkiewka to nie tylko pyszny, lekko ostry smak. To także mnóstwo składników odżywczych.

  • znajdziecie w niej witaminę C wspomagającą odporność,
  • zawarty w rzodkiewce olejek gorczycowy, nadający jej charakterystyczny ostry smak, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • związki siarki poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Te małe, różowe i pikantne kulki dodaję do każdej sałatki, z ich liści robię pesto, nadmiar marynuję i zamykam w słoikach. Ale ponieważ jestem nałogowym zjadaczem zup raw, nie może u mnie zabraknąć również zupy z rzodkiewki.

Moja wersja zupy jest w 100 proc. wartościowa we wszystkie składniki odżywcze i witaminy. Dzięki temu, że zupa nie przechodzi obróbki termicznej, jej smak jest bogaty i naturalny.

Do zupy dodałam mój magiczny składnik, którym jest puder buraczany, idealny do surowych zup. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również ten charakterystyczny, słodkawy i ziemisty posmak. Rzodkiewka i burak to jak dla mnie to duet idealny. Serdecznie Wam polecam!

Zupa rzodkiewkowa – przepis

Zupa rzodkiewkowa – składniki

  • 600 ml wody,
  • 10 daktyli,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 10 rzodkiewek,
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak),
  • ½ łyżeczki soli morskiej,
  • sok z ½ średniej cytryny,
  • 1 łyżeczka buraczanego pudru,
  • 250 ml naturalnego jogurtu,
  • kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do podania.

Przygotowanie pudru buraczanego

  1. By przygotować buraczany puder, będziemy potrzebować 4 małych buraków, które obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  2. Plasterki buraka układamy na sitach dehydratora, którego temperaturę ustawiamy na 46 st. C i suszymy buraki przez 16 h.
  3. Po tym czasie suche plasterki buraka mielimy w młynku do kawy na puder.
  4. Przechowujemy w słoiku, szczelnie zamkniętym.

Przygotowanie zupy rzodkiewkowej

  1. Do miksera kielichowego wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz jogurtu.
  2. Miksujemy przez 5 minut.
  3. Zmiksowaną zupę przelewamy do miski i dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy.
  4. Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik.
  5. Podajemy ze świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.

Zdjęcie: Olimpia Davies | Pomysłowe Pieczenie


Olimpia Davies – pasjonatka dobrej fotografii i jedzenia. Na co dzień pracuje jako stylistka i fotografka w swojej firmie Artisan Food Photography. W wolnych chwilach prowadzi kulinarnego bloga Pomysłowe Pieczenie. Niepoprawna romantyczka, szczęśliwa żona i matka. Do poduszki czyta książki kucharskie i godzinami ogląda zdjęcia kulinarne.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?