Przejdź do treści

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cebula dymka - sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Cebula dymka to odmiana cebuli zwyczajnej – warzywa, które gości niemal w każdej kuchni. Dymkę uwielbiamy za małe cebulki o delikatnym smaku i niezastąpiony szczypiorek. Możemy uprawiać ją w przydomowym ogródku na wiosnę lub w doniczce przez cały rok. Dziś przedstawiamy ci nowy kulinarny sposób na dymkę – wykonaj z nami zupę z cebuli dymki z jajkiem w koszulce. Przy okazji dowiesz się, że cebula dymka to nie tylko smaczny dodatek, ale i źródło wartości odżywczych.

Co to jest cebula dymka?

Cebula dymka to drobna cebulka, którą zwykle sadzi się by uzyskać dorodną, jadalną cebulę, a przy okazji przez cały sezon zbierać soczysty szczypiorek. Innymi nazwami, którymi zwykło się określać cebulę, a właściwie Allium cepa L są: cebula zwyczajna, zielona cebula lub cebula ogrodowa, choć tak naprawdę z botanicznego punktu widzenia poprawna nazwa cebuli to… czosnek cebula.

Cebula dymka to cenne warzywo bogate w witaminy (C, A, B1, B2), kwas foliowy, beta-karoten oraz składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo). W smaku jest delikatniejsza od swojej „dorosłej wersji” i można ją energicznie siekać bez obaw, że uroni się łzy. Wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do twarożku lub do posypania kanapek. Wiosenna dymka może też stać się głównym bohaterem potraw.

Właściwości zdrowotne cebuli

Dzięki obecności minerałów, witamin i substancji bioaktywnych cebula to bardzo wartościowe warzywo o udowodnionych właściwościach leczniczych. Zawarte w dymce flawonoidy są naturalnymi antyoksydantami. To właśnie nim cebula zawdzięcza działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Cynk, magnez i witamina C biorą udział we wzmacnianiu odporności. O cebuli mówi się jako o naturalnym antybiotyku, ponieważ dzięki obecności fitoncydów działa silnie antybakteryjnie. Aktywność przeciwbakteryjną wykazuje w stosunku do bakterii Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Bacillus cereus oraz Helicobacter Pylori. Cebulę wykorzystuje się w łagodzeniu objawów nieżytu nosa, ponieważ zwiększa wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych.  Ponadto cebula korzystnie wpływa na układ krążenia – redukuje poziom „złego cholesterolu” (LDL), obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Cebula dymka – uprawa

Cebula jest rośliną dwuletnią, świetną do uprawy w klimacie umiarkowanym. Sprawdź, jakie są najczęściej zadawane pytania o sadzeniu i uprawie cebuli.

  • Gdzie kupić cebulę dymkę? Nasiona można kupić w sklepie ogrodniczym lub przez internet. Choć istnieje wiele odmian cebuli, do sadzenia warto wybrać odmianę: „Wenta”, „Sochaczewska”, „Wolska” lub  „Karmen”. Cena cebuli dymki  wynosi około 10 zł za 0,5 kg.
  • Kiedy sadzić cebulę? Dymkę można sadzić już wczesną wiosną.
  • Jak sadzić dymkę? Wysadzamy ją na wcześniej przygotowanych grządkach, w odstępach co 5-8 cm.
  • Kiedy nawozić cebulę? Roślina lubi wodę i składniki pokarmowe w glebie. Gdy nawozimy ziemię jesienią, cebulę sadźmy na wiosnę.
  • Jak sadzić cebulę w doniczce? Będziemy potrzebować odpowiednie podłoże – nada się uniwersalne podłoże ogrodnicze lub podłoże do warzyw z torfem lub kompostem. Ziemia powinna być próchnicza i świeża. Cebulkę wsadzamy na taką głębokość, żeby ziemia przykryła połowę lub 3/4 cebuli, doniczkę ustawiamy w nasłonecznionym miejscu. Szczypiorek możemy zbierać już po 3 tygodniach.
Bądź fit - jedz komosę

Jak jeść cebulę dymkę?

Cebulę dymkę najlepiej wykorzystać do zup i sałatek. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa: kurczaka lub wołowiny. Z cebulą dymką spotkamy się także w daniach kuchni azjatyckiej. Pamiętajmy, że dymka jest łagodniejsza w smaku i słodsza niż zwykła cebula, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które nie przepadają za ostrymi i bardzo wyrazistymi potrawami.

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce

Tosia z bloga Burczymiwbrzuchu poleca prosty przepis na wiosenną kremową zupę z dymki, którą warto podać z jajkiem w koszulce i z razowymi grzankami.

Zupa z cebuli dymki z jajkiem w koszulce – składniki na 3-4 porcje:

  • cebula dymka – 2 pęczki
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 cm trawy cytrynowej (można pominąć)
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 małe ziemniaki
  • 600–650 ml bulionu z warzyw
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • grzanki z razowego chleba
  • jajka w koszulce 
cebula dymka

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Przygotowanie:

Dwa pęczki cebuli dymki myjemy i osuszamy. Białą część z cebulkami kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również siekamy i odkładamy na później. Drobno siekamy imbir oraz trawę cytrynową. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy przygotowane składniki oraz ziarenka kolendry i podsmażamy je przez kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami, razem z połową szczypiorku. Całość podsmażamy ok. 3 minut. Wlewamy bulion, dodajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień. Całość gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Do tak przygotowanej zupy dodajemy resztę szczypiorku (zostawiamy ok. 2 łyżek) i miksujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy zupy, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Krem podajemy z jajkiem w koszulce, razowymi grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Dla pikantnego smaku posypujemy dodatkowo suszonymi płatkami chilli.

Jajko w koszulce – przygotowanie

1. W trakcie gotowania zupy przygotowujemy jajko/a w koszulce.
2. Do rondla wlewamy 0,5 l wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki octu (winnego lub jabłkowego).
3. Podgrzewamy wodę, a do miseczki wbijamy jajko.
4. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki „wirek”, w który wlewamy ostrożnie jajko.
5. Gotujemy je przez mniej więcej 3 minuty.
6. Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą cedzakowej łyżki, przekładamy do miseczki z zupą.

Bibliografia:

[1] Kamila Wala, Martyna Kuczyńska, and Zygmunt Zdrojewicz, “Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych”, Med Rodz, vol. 22, no. 1, pp. 41–46, 2019.

[2] K. P. Sampath Kumar, D. Bhowmik, and P. Tiwari, “Allium cepa: A traditional medicinal herb and its health benefits”, J. Chem. Pharm. Res, vol. 2, no. 1, pp. 283–291, 2010.


Tosia Kolo – razem z przyjaciółką Śliwką prowadzi  bloga burczymiwbrzuchu. Miłośniczka gotowania z powołania, pierwsze kroki w kuchni stawiała już w szkole podstawowej. Na co dzień odkrywa nowe smaki, wypieka domowy chleb, wymyśla nowe przepisy i organizuje cateringi.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?