Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii
To już ostatnie chwile, kiedy można kupić świeże truskawki. Co można ciekawego zrobić z tych pysznych owoców? Przedstawiamy przepis na owocowe roll ups – domowe żelki bez grama chemii!
Roll ups to domowa wersja słodkich zawijanych żelków. Roll ups mają dwie znaczące cechy; dobrą i złą. Pierwsza to taka, że w przeciwieństwie do nafaszerowanych chemią żelków ze sklepu, są zdrowe i dużo lepsze niż kupne. Druga cecha jest niestety taka, iż ten smakołyk jest dość wymagający i żeby go skosztować, trzeba się troszkę naczekać.
Zdrowe żelki można przygotować z każdego owocu. W przepisie nie wykorzystuje się żelatyny czy agaru, można również pominąć cukier. Jak to możliwe? Już wszystko tłumaczę. Żelki powoli gęstnieją w niskiej temperaturze dzięki naturalnym pektynom zawartym w owocach, dlatego nie trzeba do nich nic dodawać. Śmiało można oznajmić, że to samo zdrowie! I to jest naprawdę dobra wiadomość dla smakoszy gumiśków.
Teraz aż prosi się by, wykorzystać do tego celu słodkie polskie truskawki. Warto bez skrupułów eksperymentować z nimi w kuchni. Jeśli nie macie pomysłu, jak oryginalnie wykorzystać truskawki, to roll ups są do tego idealne. Takimi żelkami będą zajadać się i młodzi, i starsi amatorzy słodkości.
Truskawkowe żelki
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Truskawkowe żelki – składniki
– 500 g truskawek
– łyżka soku z cytryny
– 3-4 listki mięty
Truskawkowe żelki – przygotowanie
Truskawki umyj i odetnij zielone końcówki. Przełóż do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny i miętę. Jeśli chcesz, by żelki były jeszcze słodsze, dodaj łyżeczkę cukru, ale niech to będzie cukier brązowy lub ulubiony słodki syrop.
Zmiksuj wszystko na gładką masę bez grudek. Przygotuj blachę i papier do pieczenia. Blachę wyłóż papierem, a następnie przelej masę. Wyrównaj przy pomocy szpachelki. Niech warstwa nie będzie za cienka. Pamiętaj, że podczas suszenia płyn się zredukuje. Nagrzej piekarnik do 75 stopni. Teraz najdłuższa czynność. Masa powinna dochodzić w piekarniku około 4-5 godzin. Jest gotowa, jeśli przy dotknięciu nie przykleja się do palca, ale nadal jest dość lepka. Przygotowany płat potnij na mniejsze paski i zawiń. Gotowe!
Uwaga: jeśli truskawki były bardzo soczyste i wodniste, warto zmiksowaną masę podgrzać w rondelku. Niech lekko bulgocze około 10 minut.
Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?