Przejdź do treści

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Sernik lekki jak piórko
Klasyczny sernik jest niestety okrutnie kaloryczny. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Zdrowa wersja sernika z gęstego jogurtu z malinami idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. To pyszna alternatywa tradycyjnych wypieków, również dla osób na diecie odchudzającej. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności, skorzystaj z naszego przepisu. 

Klasyczny sernik jest niestety kaloryczny. Najczęściej przygotowywany jest na bazie tłustego twarogu, z reguły z dużą ilością cukru i dodatkowymi kaloriami w postaci spodu z ciasta, często polany lukrem albo czekoladą. A przecież wielkanocny sernik można odchudzić. Jak? Zmniejszając ilość cukru, rezygnując ze spodu i słodkich polew. Ale by sernik był naprawdę lekki jak piórko, zamiast twarogu można użyć jogurtu – najlepszy będzie gęsty, grecki bądź bałkański. Taki jogurtowy sernik pieczemy ponad godzinę w niewysokiej temperaturze, dzięki czemu zyskujemy gwarancję, że środek się dopiecze, ale pozostanie przy tym niezwykle delikatny.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możemy ograniczyć się do posypania go cukrem pudrem, ale o wiele ładniej i smaczniej będzie, jeśli podamy je z owocowym musem. Ja połączyłam sernik z musem malinowym posłodzonym niewielką ilością miodu, ale świetnie nadają się do tego również owoce leśne, wiśnie czy jagody.

Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad tym, jakie ciasto postawić na wielkanocnym stole, wybierzcie to lekkie, malinowe cudeńko.

Sernik jogurtowy z malinami

sernik

Wielkanocny sernik można odchudzić zmniejszając ilość cukru. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 700 g jogurtu bałkańskiego
– 130 g brązowego cukru
– 80 g budyniu śmietankowego w proszku
– 3 jajka

na polewę malinową:

– 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
– 1 łyżeczka cukru
– garść malin do ozdoby

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ucieramy na puszystą masę żółtka i cukier. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Do puszystej masy żółtkowej dodajemy jogurt bałkański i budyń w proszku, mieszamy do połączenia składników.

Pianę delikatnie łączymy z masą jogurtowo-żółtkową i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica 21–23 cm). Wierzch foremki przykrywamy folią aluminiową, po czym ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. i pieczemy sernik kolejne 10­–20 minut, do zezłocenia wierzchu. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylając jedynie drzwi piecyka – ciasto będzie wówczas delikatnie opadało i nie zapadnie się.

W tym czasie wrzucamy do rondelka maliny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż powstanie malinowy sos. Zdejmujemy z ognia. Ostudzony sernik polewamy chłodnym sosem malinowym i podajemy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”