Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
Jakiś czas temu przeszłam na weganizm. Co więc ze świętami? Wszak w tym czasie na stole królują jaja na twardo, majonez, sałatka jarzynowa, pasta jajeczna, żurek z jajkiem. Ciasto bez jaj – czy to możliwe? Spokojnie, weganie są bardzo sprytni i świetnie dają sobie radę w wymyślaniu zamienników wszędobylskich jaj. Oto kilka sprawdzonych patentów!
Czy to trudne?
W mojej rodzinie wyjątkowo łatwo udało się wprowadzić roślinne zamienniki jaj, mimo że oprócz mnie i mojej starszej siostry, która nie je mięsa, reszta domowników jest wszystkożerna. Zawdzięczam to w dużej mierze mamie, która jest najlepszą kucharką na świecie (będę to często powtarzać), otwartą na nowe smaki i rozwiązania w kuchni. Rodzice także nigdy nie krytykowali moich jedzeniowych wyborów, a zawsze mnie bardzo wspierali. Dlatego wegańskie święta nigdy nie były dla mnie stresujące. Mam także szczęście, bo moja starsza siostra nie lubi majonezu i jaj na twardo, więc zawsze musieliśmy kombinować, co przygotować na święta, aby mieć, co jeść. Zatem, jak sobie radzę bez jaj?
Czarodziejska sól kala namak
Czarna sól to dalej sól, więc nie można jej nadużywać w diecie, o tym należy pamiętać. Jednak jest w niej coś wyjątkowego, za co pokochali ją wszyscy roślinożercy. Co to takiego? Dzięki związkom siarki nadaje potrawom jajeczny smak i zapach, dlatego świetnie potrafi podszywać się pod jajko. Do czego ją można dodać? Do wegańskiego majonezu (np. z fasoli lub mleka sojowego), wegańskiej sałatki jarzynowej lub pasty bezjajecznej (np. z tofu). Na co dzień taka sól znakomicie się sprawdzi w omletach z mąki z ciecierzycy czy tofucznicy świetnie udającej klasyczną jajecznicę (a gdy dodasz do tofucznicy kurkumę, to nawet kolor będzie bliski oryginałowi). Jeden prosty składnik, a tyle zastosowań!
Bezjajeczne wypieki
Nie będę ukrywać, że mam słabość do słodkich wypieków, dlatego dosyć intensywnie poszukiwałam wegańskich zamienników jaj. Dodatkowo, jako dietetyk uważam, że ciasta bez nich stanowią zdrowszą wersję tych tradycyjnych. Roślinnych substytutów jaj jest naprawdę bardzo dużo.
Zalicza się do nich:
- zmielone siemię lniane (zblendowane i rozpuszczone w wodzie),
- banan,
- bardzo dojrzałe awokado zmiażdżone widelcem na purée,
- nasiona chia zmiksowane z dodatkiem wody,
- mus jabłkowy,
- purée z dyni,
- a nawet jogurt sojowy.
No i co najważniejsze, można także zrobić wegańską bezę z tzw. aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy (aquafaba to także płyn, który zostaje po odsączeniu strączków z puszki czy słoika). Kolejny plus jest taki, że w kuchni nic się nie zmarnuje. Aquafaba ma sporo białka, mało kalorii i świetnie nadaje się do ubijania, robienia różnorodnych musów, kremów, no i bezy oczywiście. Możliwości roślinnych zastępników jaj w słodkościach jest naprawdę bardzo dużo i zauważcie, że zazwyczaj nie są to wymyślne i trudno dostępne produkty.
A na koniec mały apel. Nie chcę nikogo zmuszać do niejedzenia jaj. Jest to świadoma decyzja każdego z nas i trzeba ją podjąć zgodnie ze swoimi przekonaniami. Jednak jeśli już jecie jajka, kupujcie co najmniej te z jedynką – to oznaczenie jaj od kur z wolnego wybiegu.
Zobacz także
Wkładasz tę roślinę do wielkanocnego koszyczka? Uważaj! Można się nią poważnie zatruć
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
Wegański biszkopt nadziany porzeczkami
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać
Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć Święta Wielkanocne?
się ten artykuł?