Przejdź do treści

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych
Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Kiedy stoły uginają się pod ciężarem ulubionych potraw, a rodzinne spotkania wiążą się nieodłącznie z posiłkami, niełatwo jest przetrwać Wielkanoc bez uczucia przejedzenia. Bo któż nie czeka na świątecznego mazurka, sałatkę jarzynową czy żurek? Co zrobić, by wielkanocny czas kojarzył nam się z przyjemnością, a nie z uczuciem przejedzenia? Oto strategie naszego eksperta.

Zachowaj zdrowy umiar

Łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić? Dlatego proponuję, byś jeszcze przed świętami zaplanowała, jakich produktów i potraw nie możesz sobie odmówić, a które są dla ciebie obojętne i nie są twoimi ulubionymi. Możesz nawet spisać sobie na kartce te dania ze świątecznego menu, które możesz opuścić, oraz te, na które czekasz cały rok. Najlepiej od razu na talerz nałożyć po trochu wszystkiego, czego chcesz spróbować.  W ten sposób masz większą kontrolę nad ilością jedzenia. Oczywiście pod warunkiem, że już nie będziesz dokładać…

Zwolnij i rozkoszuj się jedzeniem

Kosztuj dania i jedz powoli. Długo przeżuwaj. Słuchaj swojego organizmu. W ten sposób szybciej doznasz uczucia sytości i, o ile nie dasz się łakomstwu, zjesz znacznie mniej.

kolendr

Nie wszystko na raz

Dużo łatwiej jest kontrolować ilość jedzenia, gdy zdamy sobie sprawę z tego, że nie wszystkie potrawy musimy zjeść podczas jednego posiłku. Mam na myśli to, że jeśli po świątecznym żurku i jajku czujesz, że nie masz już miejsca na sałatkę jarzynową (a bardzo chcesz ją zjeść), to zjedz ją, ale… później. Po prostu odłóż w czasie zjedzenie tej sałatki na kolejny posiłek, wtedy gdy znów poczujesz głód. Nie trzeba zjeść wszystkich potraw podczas jednego posiłku.

Odmawiaj bez skrępowania

Jeśli kolejna porcja ciasta czy żurku przekracza możliwości twojego żołądka, po prostu podziękuj zdecydowanym tonem. Nie krępuj się. Dbanie o swoje zdrowie i samopoczucie nie powinno powodować u osób z otoczenia negatywnych reakcji. Przecież dbanie o siebie to powód do dumy.

Jedzenie na stole

Zmodyfikuj świąteczne menu

Żeby uniknąć przejedzenia i poświątecznej niestrawności, zmodyfikuj świąteczne menu na lżejsze. Przykład? Zamiast majonezu do sałatki jarzynowej dodaj jogurtu. Lżejszą wersją zabielonego żurku z kiełbasą jest niezabielony żurek z jajkiem na twardo. Jeśli szczególnie w święta nie możesz się oprzeć ciastom, poszukaj przepisów na te o mniejszej zawartości tłuszczu i cukru. Pamiętaj o warzywach na świątecznym stole. Unikaj natomiast potraw smażonych i panierowanych – po nich ryzyko ciężkości po posiłku jest największe.

Doprawiaj świąteczne potrawy

Majeranek, kminek, imbir, anyż to niektóre z przypraw, które wspomagają trawienie. Jeśli boisz się, że twój żołądek nie udźwignie świątecznych potraw, użyj ich w swojej kuchni podczas przygotowywania wielkanocnego menu.

Ale fajna babka!

Często odchodź od stołu

Długie godziny spędzone przy stole sprzyjają ciągłym dolewkom i dokładkom. Dużo trudniej jest nam kontrolować ilości jedzenia. A gdy poczujemy narastającą pełność, to oznacza już, że zjedliśmy zdecydowanie za wiele. Dlatego często odchodź od stołu. Zajmij się rozmową z bliskimi. Przekieruj swoją uwagę. Wszystko po to, by uniknąć uczucia ciężkości i przejedzenia.


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Wstrzymywanie gazów - jakie są skutki?

Wstrzymywanie gazów jelitowych – skutki. Jak powstają gazy?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Mazurek być musi!

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne – przepis. Jak je zrobić?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?