Przejdź do treści

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych
Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Kiedy stoły uginają się pod ciężarem ulubionych potraw, a rodzinne spotkania wiążą się nieodłącznie z posiłkami, niełatwo jest przetrwać Wielkanoc bez uczucia przejedzenia. Bo któż nie czeka na świątecznego mazurka, sałatkę jarzynową czy żurek? Co zrobić, by wielkanocny czas kojarzył nam się z przyjemnością, a nie z uczuciem przejedzenia? Oto strategie naszego eksperta.

Zachowaj zdrowy umiar

Łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić? Dlatego proponuję, byś jeszcze przed świętami zaplanowała, jakich produktów i potraw nie możesz sobie odmówić, a które są dla ciebie obojętne i nie są twoimi ulubionymi. Możesz nawet spisać sobie na kartce te dania ze świątecznego menu, które możesz opuścić, oraz te, na które czekasz cały rok. Najlepiej od razu na talerz nałożyć po trochu wszystkiego, czego chcesz spróbować.  W ten sposób masz większą kontrolę nad ilością jedzenia. Oczywiście pod warunkiem, że już nie będziesz dokładać…

Zwolnij i rozkoszuj się jedzeniem

Kosztuj dania i jedz powoli. Długo przeżuwaj. Słuchaj swojego organizmu. W ten sposób szybciej doznasz uczucia sytości i, o ile nie dasz się łakomstwu, zjesz znacznie mniej.

kolendr

Nie wszystko na raz

Dużo łatwiej jest kontrolować ilość jedzenia, gdy zdamy sobie sprawę z tego, że nie wszystkie potrawy musimy zjeść podczas jednego posiłku. Mam na myśli to, że jeśli po świątecznym żurku i jajku czujesz, że nie masz już miejsca na sałatkę jarzynową (a bardzo chcesz ją zjeść), to zjedz ją, ale… później. Po prostu odłóż w czasie zjedzenie tej sałatki na kolejny posiłek, wtedy gdy znów poczujesz głód. Nie trzeba zjeść wszystkich potraw podczas jednego posiłku.

Odmawiaj bez skrępowania

Jeśli kolejna porcja ciasta czy żurku przekracza możliwości twojego żołądka, po prostu podziękuj zdecydowanym tonem. Nie krępuj się. Dbanie o swoje zdrowie i samopoczucie nie powinno powodować u osób z otoczenia negatywnych reakcji. Przecież dbanie o siebie to powód do dumy.

Zmodyfikuj świąteczne menu

Żeby uniknąć przejedzenia i poświątecznej niestrawności, zmodyfikuj świąteczne menu na lżejsze. Przykład? Zamiast majonezu do sałatki jarzynowej dodaj jogurtu. Lżejszą wersją zabielonego żurku z kiełbasą jest niezabielony żurek z jajkiem na twardo. Jeśli szczególnie w święta nie możesz się oprzeć ciastom, poszukaj przepisów na te o mniejszej zawartości tłuszczu i cukru. Pamiętaj o warzywach na świątecznym stole. Unikaj natomiast potraw smażonych i panierowanych – po nich ryzyko ciężkości po posiłku jest największe.

Doprawiaj świąteczne potrawy

Majeranek, kminek, imbir, anyż to niektóre z przypraw, które wspomagają trawienie. Jeśli boisz się, że twój żołądek nie udźwignie świątecznych potraw, użyj ich w swojej kuchni podczas przygotowywania wielkanocnego menu.

Ale fajna babka!

Często odchodź od stołu

Długie godziny spędzone przy stole sprzyjają ciągłym dolewkom i dokładkom. Dużo trudniej jest nam kontrolować ilości jedzenia. A gdy poczujemy narastającą pełność, to oznacza już, że zjedliśmy zdecydowanie za wiele. Dlatego często odchodź od stołu. Zajmij się rozmową z bliskimi. Przekieruj swoją uwagę. Wszystko po to, by uniknąć uczucia ciężkości i przejedzenia.


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 największych kuchennych mitów