Przejdź do treści

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Początek lata to czas na porzeczki. Warto je jeść, bo zawierają duże ilości witaminy C  i wpływają korzystnie na cerę i odporność. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wielu daniach. Wegański biszkopt nadziany porzeczkami –  brzmi dobrze, prawda? Skorzystaj z przepisu. 

Czerwone porzeczki mają wiele zastosowań, można wykorzystać je do przygotowania domowego kompotu, zielonego smoothie, dżemu czy też wina, sprawdzą się także w daniach wytrawnych. Słodkim wypiekom dodadzą kwaskowej nuty. My dziś proponujemy  puszysty, wegański biszkopt, sowicie nadziany czerwonymi kuleczkami. Bazą ciasta jest zdrowsza wersja mąki pszennej – mąka orkiszowa, a do posłodzenia zamiast cukru wykorzystany jest wartościowy syrop klonowy. Same porzeczki wzbogacają wypiek w wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak cynk, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, witaminy C, A, E, K oraz B3. Porzeczki korzystnie wpływają na cerę, pobudzają apetyt, zwiększają odporność organizmu i wspomagają pracę układu moczowego.

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (okrągła forma o średnicy 17cm):

– 240 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 180 ml syropu klonowego
– 180 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego
– 60 ml oleju
– szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
– 3-4 garści porzeczek

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy z szypułek. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej misce łączymy dokładnie mokre składniki (olej,syrop i wodę lub mleko). Dolewamy mokre do suchych i mieszamy energicznie trzepaczką, aż masa będzie gładka. Wlewamy masę do formy, na wierzchu posypujemy porzeczkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 45 minut, sprawdzamy patyczkiem – gdy wyjmiemy czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i chwilę studzimy przed podaniem.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol