2 min.
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
Początek lata to czas na porzeczki. Warto je jeść, bo zawierają duże ilości witaminy C i wpływają korzystnie na cerę i odporność. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wielu daniach. Wegański biszkopt nadziany porzeczkami – brzmi dobrze, prawda? Skorzystaj z przepisu.
Czerwone porzeczki mają wiele zastosowań, można wykorzystać je do przygotowania domowego kompotu, zielonego smoothie, dżemu czy też wina, sprawdzą się także w daniach wytrawnych. Słodkim wypiekom dodadzą kwaskowej nuty. My dziś proponujemy puszysty, wegański biszkopt, sowicie nadziany czerwonymi kuleczkami. Bazą ciasta jest zdrowsza wersja mąki pszennej – mąka orkiszowa, a do posłodzenia zamiast cukru wykorzystany jest wartościowy syrop klonowy. Same porzeczki wzbogacają wypiek w wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak cynk, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, witaminy C, A, E, K oraz B3. Porzeczki korzystnie wpływają na cerę, pobudzają apetyt, zwiększają odporność organizmu i wspomagają pracę układu moczowego.
Wegański biszkopt nadziany porzeczkami
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki (okrągła forma o średnicy 17cm):
– 240 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 180 ml syropu klonowego
– 180 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego
– 60 ml oleju
– szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
– 3-4 garści porzeczek
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy z szypułek. Nastawiamy piekarnik na 180° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej misce łączymy dokładnie mokre składniki (olej,syrop i wodę lub mleko). Dolewamy mokre do suchych i mieszamy energicznie trzepaczką, aż masa będzie gładka. Wlewamy masę do formy, na wierzchu posypujemy porzeczkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 45 minut, sprawdzamy patyczkiem – gdy wyjmiemy czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i chwilę studzimy przed podaniem.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022