2 min.
Nasiona chia – ziarenka mocy

Pudding z nasionami chia i duszonymi malinami. Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi
Całkiem niedawno nasiona chia stały się wyjątkowo modne. I dobrze. Bo to kolejny produkt zaliczany do superfoods. Wyjątkowo korzystna dla naszego zdrowia konfiguracja kwasów tłuszczowych sprawia, że te nasiona powinny na stałe zagościć w naszej diecie.
Nasiona chia to stosunkowa nowość na sklepowych półkach, choć ludzkości znane są już od dawna. Na ziemiach Meksyku i Gwatemali uprawiano je jeszcze w czasach prekolumbijskich, doceniając wysoką zawartość oleju, której zawdzięczają swoją nazwę. Chia przekłada się dosłownie na słowo oleisty.
Z chia można wyciskać zdrowy olej, ale ich zastosowanie jest o wiele szersze. Te małe ziarenka mają bowiem ciekawą właściwość ‒ potrafią pochłaniać wodę w stosunku dziewięciokrotnie większym do swojej masy. Ich smak jest neutralny, więc można wzbogacić nimi wiele potraw, nie zmieniając ich smaku. Można je dodawać do sałatek, koktajli owocowo-warzywnych czy porannego muesli. Bodaj najpopularniejszym zastosowaniem nasion chia, które szturmem zdobywa kawiarniane śniadania, jest pudding z nasion chia na mleku kokosowym. Mamy dla was trzy zupełnie nowe przepisy na wariacje z chia w roli głównej: wszystkie pyszne, oryginalne i zdrowe.
Pudding z chia i duszonych malin
Składniki:– 4 łyżki nasion chia– 1 szklanka malin– 1/2 szklanki mleka– 1 łyżka cukruChia zalej mlekiem i odstaw na przynajmniej godzinę. Maliny wsyp do garnuszka i dodaj cukier, na średnim ogniu podgrzewaj je do momentu, aż owoce rozpadną się i zgęstnieją. Przestudzone maliny wymieszaj z mlekiem zmieszanym z nasionami chia i pozostaw na kolejną godzinę.
Bricher muesli z chia
Składniki:– 1/2 szklanki płatków owsianych górskich– 3 łyżki pestek ze słonecznika– 2 łyżki nasion chia– 2/3 szklanki mleka migdałowego– miód, owoce
Płatki owsiane, pestki ze słonecznika i nasiona chia zalej mlekiem i schowaj na noc do lodówki. Następnego dnia rozdziel na dwie porcje, każdą z nich polej miodem oraz obłóż świeżymi owocami
Owocowa woda z nasionami chia
Składniki:
– 2 kg miąższu z arbuza
– 1/2 kg truskawek (albo malin)
– 3 łyżki nasion chia
Arbuza i truskawki zmiel w blenderze na purée. Przecedź płyn przez sitko, aby z owoców została jedynie woda. Dodaj do niej nasiona chia i dobrze zamieszaj, przelej do butelki. Schowaj do lodówki na kilka godzin, raz na jakiś czas potrząsając butelką.
Monika Walecka ‒ mieszka w San Francisco, prowadzi bloga: Gotuje, bo lubi.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022