Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych
![Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/632e8b29e2c4f2b592e8a7cd486849fdd9bc0cf4-1140x761.jpg)
się ten artykuł?
Wciąż wcielasz w życie noworoczne postanowienie o zrzuceniu kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.
Oprócz walorów smakowych melon jest niezwykle wartościowy. Charakteryzuje się sporą ilością potasu, który pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi. Znaleźć w nim możemy witaminy i minerały, m.in. A, C, D, E, P, beta-karoten, żelazo, magnez, kwas foliowy, błonnik. Dodatkowo działa przeczyszczająco i moczopędnie, dlatego często stosuje się go w kuracjach odchudzających. Dzięki temu, że składa się w 90% z wody doskonale uzupełnia niedobór płynów w organizmie, gasi pragnienie i utrzymuje uczucie sytości na długo. Łatwo dzięki niemu poskromić swój wilczy apetyt. Dzięki witaminom z grupy B melon pomaga zredukować zmęczenie. Dodatkowo wspomaga koncentrację i działa relaksacyjnie.
Najbardziej popularny i dostępny w większości sklepów melon żółty – miodowy – fantastycznie smakuje z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. Doskonale sprawdzi się również jako składnik przekąsek z prosciutto. Z kolei zielona odmiana melona potrafi wzbogacić smak ryb i owoców morza. Słodka galia z charakterystyczną żółtą skórką pokrytą siateczką tworzy doskonałą bazę pod desery, sałatki owocowe czy sorbety. Dla wielu z nas ulubiona odmiana – cantalupe z pomarańczowym miąższem – sprawdza się doskonale jako element warzywno-owocowych sałatek. Zapewniam, że połączenie soczystego melona, świeżego ogórka i kremowego awokado z całą pewnością przypadnie wam do gustu.
Sałatka z melona, ogórka i awokado
Zdjęcie: Katarzyna Wala
Sałatka z melona, ogórka i awokado – składniki (dwie porcje):
– ogórek zielony
– kulki z dwóch różnych gatunków melona (np. cantalupe, galia)
– pół awokado
– kilka listków rukoli
Sos:
– 2 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki oleju z pestek winogron
– łyżka syropu z agawy lub miodu
– mięta (opcjonalnie)
– sól, pieprz
Sałatka z melona, ogórka i awokado – przygotowanie:
Ogórka kroimy obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Układamy je „fantazyjnie” na płaskim talerzu. Łyżeczką do melona drylujemy kulki i układamy na plastrach ogórka. Podobnie drylujemy kulki z awokado. (Najlepiej od razu skropić je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały). W osobnym naczyniu łączymy sok z limonki, olej z pestek winogron, syrop z agawy, sól, pieprz oraz posiekane listki mięty. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem i zjadamy ze smakiem.
Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla.
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/adobestock_420334976-kopia-850x425.jpg)